Kvalifikačné turnaje o postup na MS žien boli zrušené!

Výkonný výbor Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) prijal rozhodnutie o zrušení všetkých nadchádzajúcich kvalifikačných podujatí o postup na majstrovstvá sveta žien vo florbale v roku 2021. Päť regionálnych podujatí sa malo hrať počas mája a júna. Pandémia Covid-19 však naďalej pokračuje vo väčšine krajín, čo veľmi sťažuje situáciu pri príprave a cestovaní.

 

„Počas zasadnutia s členmi výkonného výboru sme sa vo veľkej väčšine zhodli, že je predovšetkým našou povinnosťou starať sa o bezpečnosť a pohodu všetkých hráčok a funkcionárov a preto so všetkou neistotou v prípade Covid-19 nám zostáva jediná možnosť, ktorou je zrušenie všetkých kvalifikácii, nech je to akokoľvek smutné,“ uviedol prezident IFF Tomas Eriksson.

 

Z celkového počtu 25 tímov, ktoré sa mali kvalifikácii zúčastniť, až 11 odporučilo, že sa rozhodne nemôžu zúčastniť, ďalších päť naznačovalo, že by ich účasť bola veľmi pochybná. Väčšina krajín odporúčala, že hlavnými dôvodmi neúčasti sú cestovné obmedzenia vrátane pravidiel testovania a karantény v jednotlivých krajinách, ako aj nedostatočná príprava z dôvodu miestnych predpisov. Zabezpečenie celého poistného krytia je pre mnohých tiež ťažké kvôli vládnym príkazom „Do No Travel“.

 

IFF nepretržite komunikuje s organizátormi podujatia a zúčastnenými tímami od polovice minulého roku. Všetky kvalifikačné podujatia boli odložené z pôvodných dátumov (január/február) a situácia v každej krajine bola pravidelne prehodnocovaná prostredníctvom politiky Go/No-go, ktorá je v súčasnosti platná pre všetky podujatia IFF.

 

Rozhodnutie Výkonného výboru IFF bolo primárne založené na návrhu Výboru pre pravidlá a hospodársku súťaž IFF, ktorý sa stretol v nedeľu 11. apríla, aby prediskutoval situáciu jednotlivých kvalifikácií vo vzťahu k Covid-19. Stretnutie bolo pôvodne zvolané pre diskusiu o tom, ako bude potrebné zmeniť kvalifikačný systém v prípade zrušenia jednej alebo viacerých udalostí alebo hrania skupín so zníženým počtom tímov. Na základe odpovedí zúčastnených tímov kvalifikácie sa ukázalo, že organizácia regulérnych podujatí bola čoraz náročnejšia. Zvýšili sa aj dodatočné náklady, ktoré by mohli vzniknúť národnému zväzu, najmä v prípade pozitívneho testu počas podujatia alebo náhlej zmeny v predpisoch Covid-19.

 

Počet možností, čo sa môže stať v každej kvalifikačnej skupine a koľko tímov by sa mohlo zúčastniť, vyvolalo príliš veľkú neistotu na to, aby bolo možné vytvoriť akýkoľvek nový kvalifikačný systém, ktorý by bol rovnocenný a spravodlivý pre všetkých zúčastnených. Z týchto dôvodov sa podľa názoru IFF RACC mali zrušiť všetky kvalifikačné podujatia pre ženy WFC 2021.

 

John Liljelund, generálny tajomník IFF, hovorí, že táto záležitosť bola starostlivo prerokovaná v kancelárii IFF, ako aj teraz RACC: „V tejto chvíli je možno dôležitejšie, aby všetky zdroje a úsilie členských federácii IFF smerovali namiesto kvalifikácie k návratu späť k florbalu v ich vlastných komunitách.“

 

Podľa predchádzajúceho rozhodnutia Výkonného výboru IFF budú kvalifikačné tímy pre účasť na záverečnom ľampionáte v prípade neuskutočnenia kvalifikácií vychádzať z aktuálneho poradia. To znamená, že MS žien 2021 budú hrať tieto krajiny:

 

Skupiny A a B:

Švédsko, Švajčiarsko, Fínsko, Česká Republika, SLOVENSKO, Poľsko, Lotyšsko, Nemecko

Skupiny C a D:

Nórsko, Dánsko, Estónsko, Austrália, Japonsko, Singapur, USA, Rusko

Termín žrebovania účastníkov jednotlivých skupín ešte nebol stanovený. Viac informácií bude zverejnených v nasledujúcich týždňoch.



Odoberajte newsletter