Lamačka: „Cieľom FBC je vychovať kvalitných hráčov pre mužov.“

Úspešný štart do extraligy juniorov majú za sebou hráči 1. FBC Florbal Trenčín. Družstvo je pod vedením nového trénera Juraja Lamačku, ktorý sa po ročnom pôsobení v FBK Púchov vrátil pod hrad Matúša Čáka, na treťom mieste tabuľky, no s plným bodovým ziskom a len o skóre za košickými tímami ATU a Florkom.

 

Trenčín je doslova nabitý množstvom hráčov, no tréner sa spoznáva len s niektorými. „Juniorov dostatočne dobre a celkom dlho už poznám, čiže žiadne problémy s nimi nie sú. Spoznávam nových chalanov, ktorí sú ešte z kategórie dorastencov, no všetko je na dobrej ceste,“ objasnil kouč 1. FBC Florbal Trenčín Juraj Lamačka.

 

Ambície klubu boli, sú a zrejme aj budú, tie najvyššie. „Nie som zo strany vedenia klubu tlačený na výsledky a samé víťazstvá, pretože našim spoločným cieľom je, aby sme dali dorastencom čo najviac času hrať zápasy, vychovali z nich ďalších kvalitných hráčov pre juniorku a potreby mužského tímu. Základom je, aby chlapci aktívne pristupovali k tréningovému procesu a taktiež, aby správnym spôsobom pochopili, čo sa od nich vyžaduje aj v samotných stretnutiach. O prípadných cieľoch sa môžeme začať rozprávať tesne pred koncom základnej časti a v prípadnom play-off,“ hovorí bývalý slovenský reprezentant.

 

Udržať stabilné zloženie zostavy však nebude jednoduché. „Hráči ako Kvasnica, Virga, Fürsten, Mayer, Barčák, Babík, Habánek, sú kľúčovými aj pre mužské áčko, čiže myslieť si, že ich budem mať k dispozícii vo všetkých zápasoch, by bolo z mojej strany naivné, ale ideálne. Musíme nájsť s trénerom Holovkom spoločnú cestu a spôsob, čiže dobrý kompromis, ako a kedy hráčov uvoľniť. Vtedy budeme spokojní všetci, no muži majú jednoznačnú prioritu.  Ak mi tréner Holovka povie, že potrebuje chlapcov, tak samozrejme nastúpia za mužský tím,“ povedal jednoznačne Lamačka.

 

Pendlovanie hráčov však môže ovplyvniť výsledky v súťaži. Trenčín však nie je jediným klubom, ktorý má mužov v extralige. „Je pochopiteľné, že to skreslí niektoré výsledky, no to už je údel klubov, ktoré majú v najvyššej súťaži svoje mužské družstvo Samozrejme, že trochu iné výsledky budeme dosahovať, pokiaľ nastúpime s dvomi dorasteneckými formáciami a iný, keď budú hrať všetci juniori, ktorí sú už ostrieľaní aj zo seniorských súťaží. V prvom dvojkole som zažil ideálny stav, pretože som mal plnú súpisku a to 18 hráčov a dvoch brankárov, čo je úplne geniálne pre takúto súťaž. Ja som mal problém, ale pozitívneho charakteru, optimálne vyskladať zostavu na zápasy, pretože na tréningoch bolo 25 hráčov a štyria brankári.“

 

Niekedy je náročné hráčov so skúsenosťami z kategórie mužov, dostatočne motivovať v súbojoch s výkonnostne slabšími tímami. „Napríklad proti Modre hrali približne do polovice zápasu, no neskôr sme to celé preskupili. Takéto súboje nie sú pre nich motivujúce, pretože nehrajú na to, aby mali najviac bodov v štatistikách, z čoho už vyrástli. Žiadneho súpera však nechceme podceňovať, čiže ak budú môcť, nastupovať samozrejme budú,“ dokončil Lamačka pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu.

 

Už zajtra sa Trenčania predstavia v predohrávke 3. kola v Púchove a v nedeľu vycestujú za súperom do Žiliny.



Odoberajte newsletter