Majstrovstá Európy vo florbale? V hre o usporiadanie úplne nového podujatia je aj Slovensko!

Počas Majstovstiev sveta mužov vo Švajčiarsku sa uskutočnila aj Medzinárodná konferencia členských štátov IFF. Slovensko zastupoval prezident Slovenského zväzu florbalu Martin Kopejtko a kapitánka ženskej reprezentácie Katarína Klapitová, ktorá je súčasne aj členkou Komisie reprezentácie a medzinárodného rozvoja


Konferencia, okrem iného, predstavila niektoré z medzinárodných projektov na ktorých v súčasnnom období pracuje. Na jednom z nich participuje aj Slovensko. Ide o projekt s názvom Florbal: Fit for Future. Je to trojročný projekt vedený Českým florbalom, financovaný z európskeho programu Erasmus + Sport, ktorého cieľom je urýchliť rozvoj a posilnenie florbalu vo svete. 

“Bol som veľmi milo prekvapený vysokou účasťou členských krajín a time managementom, dynamickým vedením celej konferencie a plánmi s florbalom na najbližšie roky.” Martin Kopejtko - prezident SZFB 


Prezident SZFB Martin Kopejtko a kapitánka ženskej reprezentácie Slovenska/ členka Komisie reprezentácie a medzinárodného rozvoja - Katarína Klapitová


Spoločne s Českým florbalom spolupracujú na projekte aj federácie Švédska, Švajčiarska, Dánska, Nemecka, Poľska, Slovenska a Španielska. Partnerom projektu je aj Medzinárodná florbalová federacia (IFF), ktorá bude získané znalosti a výstupy využívať v následujúcich rokoch pre rozvoj florbalu v ďalších štátoch.

Ďalším projektom, ktorý bol počas zasadnutia schválený, sú Majstrovstvá Európy vo florbale v kategórii muži a ženy. V každom roku sa budú organizovať ME v kategórii v ktorej nebudú prebiehať Majstrovstvá sveta. Výnimkou by mal byť premiérový ročník - rok 2025, kedy by sa ME uskutočnili v roku, počas ktorého prebehnú aj MS žien. 

IFF momentálne pripravuje všetky potrebné materiály nevyhnutné na ich realizáciu a začala komunikácia aj s potencionálnymi organizátormi, Slovensko nevynímajúc.

“Slovenský florbal si určite takéto podujatie rozhodne zaslúži a som presvedčený, že ho aj dokáže na profesionálnej úrovni organizačne zvládnuť. Určite nás čaká množstvo rozhovorov na úrovni vedenia zväzu (Konferencia/prezidium), ale aj na úrovni IFF, kde reálne zhodnotíme možnosti pripravenosti pre realizáciu a odštartovania tohto zaujímavého projektu práve na Slovensku.” dodal prezident SZFB Martin Kopejtko. 

"Na záver by som sa chcel touto cestou ešte raz poďakovať celému tímu mužskej reprezentácie, realizačnému tímu a všetkým, ktorí sa podieľali na potvrdení úspechu z minulého roka na švajčiarskom dobrodružstve. Už teraz sa spoločne tešíme na rok 2024 a tentokrát švédske dobrodružstvo." uzavrel prezident SZFB Martin Kopejtko. 


FORMÁT MAJSTROVSTIEV EURÓPY VO FLORBALE 

Na ME sa má v začiatkoch účastniť 8 najlepšich družstiev z umiestnenia v posledných MS. Kvalitou tak budú dosahovať najvyšší možný level a pre divákov prinesú tie najlepšie florbalové súboje. Pôjde tak rozhodne o atraktívny a dynamický formát.  

PODUJATIA IFF NA NAJBLIŽŠIE ROKY 

Súčasťou konferencie bolo odprezentovanie svetových podujtí a ich organizátorov, ktoré florbal v najbližších rokoch čakajú. 

2023 MS juniorov (Dánsko)
2023 MS žien (Singapur)
2023 kvalifikacia MS žien (Taliansko)
2024 MS mužov(Švedsko)
2025 MS juniorov (Švajčiarsko)


Fotogaléria


Odoberajte newsletter