Marks: „Lúčenie to bolo smutné, no je čas prenechať miesto mladším“

Slovenská reprezentácia junioriek obsadila na nedávnom svetovom šampionáte vo švajčiarskom St. Gallene konečné 8. miesto, ktoré znamenalo zostup do B divízie. Po odznení emócii a vychladnutí hláv sa opäť vraciame k záverečnému zhodnoteniu MS, ktoré nedopadli dobre. Hlavný tréner Jaroslav Marks navyše týmto podujatím ukončil trénerskú funkciu pri slovenskej reprezentácii.

 

Slovensko na MS v štyroch odohratých zápasoch len jeden raz remizovalo a trikrát svojim súperkám podľahlo. Začiatok bol sľubný, keď sme na úvod potrápili domáce Švajčiarky a uchmatli sme im bod po remíze 3:3. V druhom a rozhodujúcom stretnutí proti Poľsku naše dievčatá zaváhali a prehrali tesne 4:5. Zápas proti vicemajsterkám sveta Fínkam už nebol o našom víťazstve, no baby zabojovali a prehrali prijateľne 1:6. To všetko znamenalo posledné miesto v skupine a boj o záchranu. „Počas celého šampionátu sme predvádzali veľmi kvalitný florbal, ktorý sme žiaľ nedokázali vyjadriť výsledkovo. V zápase s domácimi Švajčiarkami sme podali veľmi bojovný výkon, čoho výsledkom bola remíza, ktorá je najlepším dosiahnutým výsledkom slovenských junioriek v histórii účasti na MS. Tento dobrý výkon sa nám ale nepodarilo zopakovať v súboji proti Poľkám, ktoré pricestovali na šampionát s kvalitným a silným tímom. To napokon aj dokázali postupom do semifinále. Družstvo Fínska bolo nad sily nášho mladého tímu, no dievčatá statočne vzdorovali a nepredali svoju kožu lacno,“ zhodnotil hlavný tréner slovenskej reprezentácie junioriek Jaroslav Marks. Posledný súboj šampionátu bol predovšetkým o psychike. Slovenky už prehrávali s Nemeckom 0:3, no „vstali z mŕtvych“ a otočili na 4:3. Prišli však zbytočné vylúčenia a súperky trestali. Napokon dievčatá prehrali 4:5 a zostúpili. „Smolný zápas s Nemkami nás poslal do B skupiny. Aj napriek tomu je potrebné za predvedené výkony všetkým hráčkam, ale aj za poctivú prípravu počas celých dvoch rokov poďakovať, pretože sa počas tohto obdobia úžasne zlepšili. Absolutórium si zaslúži kompletný realizačný tím, ktorý počas celého prípravného obdobia dokázal, že aj v súčasných náročných podmienkach, je možné výborne pripraviť družstvo a nič na tom nemení skutočnosť, že sa nám nepodarilo udržať sa v elitnej spoločnosti krajín. Pokiaľ sa bude pokračovať v začatej práci a pokiaľ sa do tejto prípravy aktívne zapoja aj kluby, ktoré budú kvalitnejšie pripravovať svoje hráčky, potom verím, že sa slovenské juniorky počas budúceho MS opäť vrátia medzi elitu,“ dodal Marks.

 

Po ôsmich rokoch sa tréner Marks rozlúčil s kariérou pri kormidle slovenskej štátnej reprezentácii a nemal to veru ľahké: „Po ôsmich rokoch a odkaučovaných 86 medzištátnych zápasoch som sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie na Slovensku. Myslím si, že už je čas prenechať miesto mladším. Verím, že mojimi nástupcami budú doterajší asistenti Vladimír Gábor a Jiří Typl, ktorí počas posledného cyklu dokázali hráčky neuveriteľne posunúť a sú garanciou ďalšieho pokračovania nastavenej cesty. Lúčenie to bolo vzhľadom k dosiahnutému výsledku posledného zápasu s Nemeckom veľmi smutné, no dúfam, že moja práca pre slovenský florbal bude hodnotená za celé obdobie ôsmich rokov a nie za jeden nepodarený zápas. Na Slovensku som za ten čas spoznal množstvo výborných ľudí a veľmi rád sa s nimi niekedy v budúcnosti opäť stretnem. Naďalej budem sledovať slovenský florbal a želám mu aby ako na domácej pôde, ale aj na medzinárodnej scéne dosahoval stále lepšie výsledky. Ďakujem všetkým, ktorí ma po celý čas môjho trénerského obdobia podporovali, pomáhali a hlavne mi verili.“

 

Aj napriek záverečnému neúspechu si český kouč a jeho spolupracovníci zaslúžia uznanie, pretože pred ôsmimi rokmi, keď pri kormidle žien a junioriek začínal, boli naše výbery úplne inde.



Odoberajte newsletter