Michaela Šponiarová do švédskeho Täby. Očakáva vyšší level ako vo Fínsku

Slovensko bude mať v budúcej sezóne zastúpenie v „kolíske florbalu“. V klube švédskej najvyššej súťaže FC IBK Täby bude hrať naša reprezentantka Michaela Šponiarová. S pôsobením v českej extralige sa počas uplynulého víkendu rozlúčila ziskom majstrovského titulu s Vítkovicami.

 

So šiestym tímom základnej časti švédskej SSL komunikovala 26-ročná florbalistka už dlhšiu dobu. „Nejaký ten prvotný kontakt tam bol už na jar, keď som zvažovala ponuky aj z iných tímov. Bola som veľmi rada, že mi dopriali možnosť si všetko dobre premyslieť a rozhodnúť sa. Prestup následne vznikal za spolupráci s FAP agency,“ povedala Michaela Šponiarová.

 

Možností, kde by mohla hrať v ročníku 2021/2022, bolo viacero. Napokon sa rozhodla pre švédsku cestu, od ktorej ju neodradila ani celospoločenská negatívna situácia. „V hre boli aj iné alternatívy, ale v prospech Täby rozhodla veľmi korektná komunikácia, dostupnosť, lokalita a, samozrejme, aj herný štýl ktorým sa prezentujú. Ťažko povedať, čo je v dnešnej dobe rizikové. Samozrejme, asi tomu neprospieva covid situácia, ale život vo Švédsku vyzerá a znie zaujímavo a teším sa, že si ho vyskúšam,“ vysvetlila.

 

S pôsobením na severe Európy už má skúsenosti, sezónu 2019/2020 absolvovala vo fínskom poprednom klube Classic Tampere. Vo Švédsku sa posunie ešte o level vyššie. „Určite to bude ešte kvalitnejší florbal ako bol vo Fínsku. Čakám silovejšiu hru a rýchlejšie rozhodovanie v herných situáciách,“ predpokladá odchovankyňa ŠK 98 Pruské.

 

Účastníčka piatich majstrovstiev sveta bude vôbec prvou Slovenkou, ktorá si zahrá najvyššiu švédsku súťaž. Aké má produktívna útočníčka ambície pred prvým štartom v tíme víťaza Pohára majstrov 2020? „Chcem sa zase niečo nové naučiť. Nejdem tam s prehnane ružovými okuliarmi, budem sa snažiť, aby som na tréningoch ale aj zápasoch odovzdala všetko a bola spokojná sama so sebou. Teším sa na krajinu, na mesto a spoločný život s priateľom. Príchod mám naplánovaný na začiatok augusta,“ uzavrela Michaela Šponiarová, ktorá Vítkoviciam prispela k zisku majstrovského titulu 56 bodmi (32+24) v 22 zápasoch základnej časti, v play-off pridala 13 bodov (9+4) v deviatich štartoch. 



Odoberajte newsletter