Mládežníci AS Trenčín a Snipers Bratislava na turnaj do Švédska

Zajtra sa vo švédskom Göteborgu začne prestížny medzinárodný mládežnícky turnaj Gothia Innebandy Cup 2020. Medzi dovedna 471 družstvami nájdeme aj slovenských zástupcov. Do kolísky florbalu vyslal chlapcov do 12 rokov AS Trenčín. Bratislavský klub Snipers má ešte väčšiu výpravu - predstaví sa v kategóriách chlapcov do 12, 14, 15 a 16 rokov.

 

Okrem tímov zo Slovenska sa na podujatí predstavia družstvá zo Švédska (342), Českej republiky (60), Nórska (38), Dánska (21), Spojených štátov amerických (2), Ruska (2) a Holandska (1). Najpočetnejšia je kategória chlapcov do 13 rokov, do ktorej sa prihlásilo 63 tímov. Sekundujú kategórie chlapcov do 12 a 15 rokov s 58 tímami. Medzi dievčatami sú na tom najlepšie kategórie do 14 a 15 rokov, v ktorých je po 27 družstiev.

 

AS Trenčín sa nachádza v skupine so štyrmi švédskymi súpermi – IBF Pixbo Wallenstam 1, IBK Frölunda, IK Bergs a SK IBK Örebro. „Chcem aby chalani videli ten najkvalitnejší zahraničný florbal a zažili atmosféru zápasov proti svetovým veľkoklubom. Len takto dokážem posunúť ich myslenie na vyššiu úroveň. Vyhrávať v lige nám jednoducho nestačí. Na turnaj nás asi v septembri pozvali kamoši zo Zlín Lions. Poznáme sa s ich predsedom Matesom Koňaříkom, ktorý chcel ich tím doplniť o dvoch-troch našich kvalitných hráčov. Keď som zisťoval záujem, tak sa mi prihlásilo toľko hráčov, že som poskladal vlastný tím. Finančne je turnaj porovnateľne náročný s akciami v Prahe či Bratislave,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) tréner trenčianskych chlapcov do 12 rokov Peter Klapita.

 

„Ambíciou je odohrať čo najvyrovnanejšie zápasy a najmä naučiť decká ‚prehrávať so cťou‘ - podať výkon na hranici možností a aj za nepriaznivého stavu makať až do konca zápasu. Ja osobne som zvedavý na rôzne trénerské prístupy a vedenie tímov od švédskych koučov. Počul som, že neriešia u detí systém, ale kladú dôraz na hru jednotlivca! Som teda zvedavý, ako to vyzerá v praxi,“ dodal skúsený obranca A-tímu AS Trenčín.

 

Hráči Snipers Bratislava necestujú do Švédska prvýkrát. V minulosti sa im na turnaji podarilo dosiahnuť už pekné úspechy. „Jeden rok sme mali pauzu, keď sme cestovali na turnaj do Fínska, no ak správne rátam, je to naša siedma účasť. Tento rok sme vyslali do Göteborgu štyri družstvá, čo je naša najväčšia výprava vôbec. Počas regionálnej ligy odohráme 2-3 kvalitné zápasy za sezónu, na čo následne doplácame na záverečných turnajoch majstrovstiev Slovenska preto je našim hlavným cieľom odohrať na Gothia Cupe čo najviac náročných duelov. Keď sa k tomu pridá aj pekné umiestnenie, to bude len plus," uviedol vedúci výpravy Snipers Tomáš Chvála.

 

„Náš najväčší úspech bol v roku 2017, keď ročník 2000 vybojoval zlato v play-off B. A pridali sme myslím aj jedno štvrťfinále v play-off A. Celé spojenie Snipers a Gothia Cup vzniklo pred ôsmimi rokmi, keď som sa spolu so spoluhráčmi Erikom Slušným a Petrom Bangom zúčastnil na Gothii v drese Bohemians Praha, čo nám vybavil Jirka Jakoubek, ktorý tam vtedy pôsobil. Vlastne odvtedy som s Jirkom v kontakte, z čoho vznikla aj spolupráca s Tatranom Střešovice a každý rok nám zabezpečujú účasť vo Švédsku,“ ozrejmil člen seniorského družstva „snajperov“.



Odoberajte newsletter