Mrázek: Strelca ako M. Dudovič som ešte netrénoval

Slovenská reprezentácia mužov má za sebou dve prípravné stretnutia proti Česku. Duely jasne ukázali, kto patrí do svetovej štvorky a kto ku zvyšku sveta. Slováci oba zápasy prehrali – v piatok 1:6 a v sobotu 3:10. Tréner Radomír Mrázek je napriek tomu s derby pomerne spokojný.

 

„Zápasy splnili to, s čím sme do nich išli. To znamená, vyskúšať si čo najviac hráčov. Mali sme tu štyri päťky. Chceli sme, aby si chlapci vyskúšali prostredie, na ktoré väčšina nie je absolútne zvyknutá. To sa nám podarilo. Zamerali sme sa najmä na obrannú činnosť, dostávame sa do určitého systému,“ povedal Radomír Mrázek.

„V prvom zápase to fungovalo na veľmi dobrej úrovni, v druhom dueli už tá obrana haprovala, boli tam nejaké individuálne nezmyselné veci. V oboch stretnutiach sme boli slabí v hre s loptičkou. Súper to mal preto v obrane veľmi jednoduché, nedokázali sme ho dostať pod tlak. To je naša slabina, vidno to najmä proti súperom z najlepšej svetovej štvorky. Nechceli sme však za každú cenu hrať na výsledok,“ ozrejmil český šéf slovenskej lavičky.

Reprezentácia SR patrí medzi tímy, ktoré sa chcú na majstrovstvách sveta pravidelne umiestňovať na 5. - 8. priečke. Aj stretnutia proti Česku ukázali, že prvé štyri florbalovo najvyspelejšie krajiny sú ešte o krok ďalej. „Náš tím nie je na takej úrovni ako elitné družstvá. Máme síce niekoľko jednotlivcov, ktorí na tú úroveň majú, ale tím ako celok na to zatiaľ nemá. Chlapci hrajú v súťažiach, ktoré na to nemajú potrebnú kvalitu. Musíme pochváliť český tím, pretože oba zápasy odohral veľmi dobre,“ uviedol 42-ročný kouč.

Medzi kľúčových hráčov Slovenska patrí Michal Dudovič, ktorý síce proti Česku neskóroval, ale neraz potrápil oboch brankárov súpera. Mrázek sa na adresu útočníka švajčiarskeho tímu SV Wiler Ersigen vyjadril mimoriadne pozitívne. „Ja som tak kvalitného strelca ešte netrénoval. A to som trénoval veľa zaujímavých hráčov, ale Dudovič je naozaj famózny strelec, navyše je to stále mladý chlapec. Hrá vo výbornom klube vo Švajčiarsku, má kvalitných spoluhráčov, hrá náročné zápasy. Má veľký potenciál a kvalitné základy. Je sebavedomý a zároveň skromný a slušný človek. Potrebuje veľa hrať, aby naberal skúsenosti, čím sa bude stále zlepšovať. Už teraz je to však špičkový hráč svetovej úrovne,“ sňal si pomyselný klobúk z hlavy reprezentačný tréner.

Vrcholom prvej dvojročnice Mrázka na lavičke Slovenska majú byť decembrové majstrovstvá sveta v Helsinkách. Je však otázne, či sa v tomto termíne uskutočnia. Medzinárodná florbalová federácia (IFF) sa má vyjadriť 7. septembra.

„Pre nás by odloženie svetového šampionátu nebola negatívna informácia. Získali by sme čas na prípravu, zohranie sa, nabranie skúseností. Nevravím, že by sme z toho boli nadšení, ale nie je to pre nás ani výrazne negatívna informácia,“ uzavrel.



Odoberajte newsletter