MS 2022 s minimálnym dopadom na životné prostredie

Majstrovstvá sveta mužov 2022 vo švajčiarskych mestách Zürich a Winterthur sa uskutočnia s minimálnym dopadom na životné prostredie. Je to jeden z hlavných cieľov organizátorov.

 

Švajčiarska florbalová federácia pozorne sledovala trendy v tejto oblasti a snaží sa ich využiť prípadne ešte vylepšiť v súvislosti s organizáciou florbalového svetového šampionátu mužov v roku 2022. Usporiadatelia sa spojili s organizáciou myclimate, ktorá je zároveň partner Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) a teraz pomáha s vytvorením prvých florbalových majstrovstiev sveta zameraných na uhlíkovú neutralitu. Presný údaj hodnoty CO2 je stále v štádiu bádania.

 

„Je veľmi veľký rozdiel, keď fanúšikovia a družstvá cestujú miesto lietadiel vlakmi. Ďalej sto automobilov s individuálnymi cestujúcimi produkuje oveľa viac emisií, ako dva autobusy plné fanúšikov,“ uviedol manažér pre komunikáciu spoločnosti myclimate Kai Landwehr, cituje ho web IFF.

 

„Keďže organizátori chcú, aby sa na tomto podujatí zúčastnilo 150 000 divákov, je to zároveň aj veľká príležitosť vzdelávať publikom v ‚udržateľných‘ témach. Môže to byť formou informačných brožúr a bulletinov alebo aj konkrétnych vecí, ako napríklad používanie vratných fliaš z dôvodu ochrany životného prostredia. Netreba zabúdať ani na ďalšie tisíce ľudí, ktoré budú toto podujatie sledovať prostredníctvom digitálnych kanálov,“ dodal.

 

Spolupráca organizátorov so spoločnosťou myclimate spočíva vo viacerých úrovniach. Prvým míľnikom je výpočet uhlíkovej stopy predchádzajúceho svetového šampionátu mužov v Prahe v roku 2018. Tento údaj teraz bude slúžiť ako odrazový mostík pre vykonanie rôznych opatrení pred a počas MS 2022. Aktuálne prebieha hľadanie partnerov pre všetky dôležité oblasti potrebné pre organizáciu podujatia. Ide najmä o mobilitu, stravovanie a obstarávanie.

 

„Naozaj chceme, aby bola táto udalosť prelomová. Veríme, že spolupráca s myclimate nám umožní vytvoriť špeciálnu cestu na MS 2022 pre fanúšikov, partnerov a sponzorov. V rámci tohto projektu zároveň plánujeme v spolupráci s IFF zostaviť Manuál udržateľnosti pre organizátorov ďalších akcií IFF. Tento dokument pomôže identifikovať kľúčové témy a ukáže aj konkrétne príklady implementácie,“ uzavrel výkonný riaditeľ majstrovstiev sveta mužov 2022 Daniel Kasser.

 

 



Odoberajte newsletter