MS 2022 - Úspešný záver turnaja a obhajoba 7. miesta

Majstrovstvá sveta mužov 2022 skončili pre slovenskú reprezentáciu obhajobou siedmeho miesta z posledného šampionátu. Druhýkrát na turnaji zdolali Nórov, tentokrát presvedčivo 10:5 


Záverečný duel proti Nórsku zvládli zverenci Radomíra Mrázka po kolektívnom výkone podporenom výborným výkonom tretieho brankára Šimona Melegu podľa predstáv a obhájili najlepšie historické umiestnenie - 7. miesto. 

Najlepším hráčom zápasu sa stal člen klubu 100 + odohraných zápasov v najcennejšom drese - Ladislav Gál, ktorí si z rúk prezidenta SZFB Martina Kopejtka a kapitánky ženskej reprezentácie Katky Klapitovej, prevzal tradičný švajčiarsky zvon ako ocenenie za 100 odohraných zápasov za Slovensko. Aktuálne ich má na konte už 107 a je na čele tejto štatistiky pred Lukášom Řezaninom. 

Laco Gál zhodnotil turnaj a zápas nasledovne: "Turnaj nám skomplikovali choroby. Dnes musel ísť z tohto dôvodu do bránky tretí brankár Šimon Melega, ale zvládol to výborne. Všeobecne hodnotím turnaj dobre, obhájili sme siedme miesto a dvakrát sme zdolali Nórov. Vieme, na čom potrebujeme ešte pracovať. Ja osobne som strácal veľa lôpt, doteraz neviem prečo." 

Laco Gál a jeho radosť po góle do siete Nórov. FOTO: Michal Tarabík 


Hetrikom sa zaskveli Michal Dudovič a Rony Gašparík, ktorí sú v TOP 10 kanadského bodovania turnaja. Miško Dudovič je na 2. mieste kanadského bodovania s 21 bodmi! Rony Gašparík s 15 bodmi na 7. mieste. 


Cieľ preniknúť do zápasu o 5. miesto síce nebol naplnený ale podľa trénera Mrázka sme sa od posledných MS posunuli vopred najmä po kondičnej stránke: "Turnaj sme zvládli lepšie ako ten minulý najmä po fyzickej stránke. Lotyši sú výkonnostne a fyzicky stále pred nami, zaslúžene nás porazili a skončili na 5. mieste. Aktuálne sú pred nami aj Nemci, ktorých ale vieme pravidelne porážať a tak si myslím, že reálne sme mali na 6. miesto."

Samotný posledný zápas bol podľa Mrázka len o nás a o výbornom výkone brankára Melegu: "Zvládli sme zápas aj keď sme ho nemali úplne pod kontrolou. Porazili sme dvakrát na turnaji Nórov, ktorí, ak sú v poriadku a vládzu, dokážu potrápiť aj súperov z TOP 4. Musím vyzdvihnúť výkon brankára Šimona Melegu, ktorý odchytal skvelý zápas a musím ho vyzdvihnúť. V jeho veku, jeho pozícii, kedy bol počas celého turnaja záložným brankárom podal skvelý výkon a v podstate rozhodol zápas." 
 

Slovenskému florbalu podľa trénera chýbajú konštruktívni hráči a základom je práca v kluboch. "My sa snažíme chlapcov, obrazne povedané, zlepiť dokopy počas turnaja a zrazov. Je to veľmi náročné a všetko musí vychádzať z poctivej práce v kluboch. Je to o úprave trénerského zmýšľania smerom do budúcnosti a o konštruktívnom prístupe zo strany hráčov aj trénerov. Reprezentácie najlepších reprezentácií sveta spolu trénujú pravidelne - každá repre v top 4 má formácie vyskladané z hráčov elitných tímov domácich súťaží a my musíme kombinovať hráčov z xy klubov. A to je náročnejšie pretože sa spolu stretávame párkrát do roka a nie párkrát do týždňa." 
 

7. miesto je obrazom slovenského florbalu pre stabilnú kostru tímu a pre hráčov, ktorí sú v zahraničí a sú schopní zdolať tímy tzv. druhého sledu: "Je to realita pre pár hráčov, pre ťahúňov. Nie je to obraz celého slovenského florbalu. Ak chce slovenský mužský florbal hrať pravidelne top 8, musí generovať viac konštruktívnych hráčov od obrancov, centrov až po útočníkov. Najlepší hráči sú strelci ale vy k nim potrebujete loptičku dostať. Všetko je to o kvalite tréningu a prístupu trénerov k tréningovému procesu a rovnako je dôležitá konkurencia medzi hráčmi. Väčší výber, lepšia kvalita a kvantita."


SLOVENSKO – NÓRSKO 10:5 (5:1, 3:2, 2:2)

Góly: 10. Gál (Gašparík), 15. Kvasnica (Kelemen), 18. Dudovič (Gašparík), 19. Gašparík (Dudovič), 20. Gajdoš (Ujhelyi), 25. Dudovič (Gál), 27. Gašparík (Kozák), 37. Gašparík (Dudovič), 41. Dudovič (Ujhelyi), 45. Kozák (Pažák)  – 14. Olesen z tr. str., 29. Hjemgard (Olesen), 31. Gidske (Kronberg), 52. Hjemgard (Lindgjerget), 58. Pedersen (Lindgjerget).

Rozhodovali: Kumerdanks, Kristapsons (obaja Lot.), vylúčení: 4:3, presilovky 1:2, oslabenia: 0:0, 198 divákov.


K turnaju sa ešte určite vrátime. Buďte s nami aj naďalej. Ďakujeme, že ste s nami. 



Odoberajte newsletter