MS JUNIOROV 2023: Slovenskí juniori obsadili konečné 6. miesto. S Lotyšskom prehrali 6:1

Slovenskí juniori obsadili na Majstrovstvách sveta v Dánsku konečné 6. miesto. Rozhodla o tom prehra v zápase o 5. miesto proti Lotyšsku pomerom 6:1.
O jednu priečku tak vylepšili umiestnenie z predošlého šampionátu


V poslednom zápase šampionátu sa nedokázali zverenci Jakuba Horeckého dlho strelecky presadiť. Podarilo sa to až v 30. minúte Gabrielovi Královičovi. Jeden gól dnes ale na rozbehnutých a výborne takticky a fyzicky pripravených Lotyšov stačiť jednoducho nemohol, čo potvrdil aj samotný tréner Horecký: "Do dnešného zápasu sme vstupovali ako outsideri. Papierovo môžeme hodnotiť Lotyšov, že patria do TOP 5 a približujú sa najlepším štyrom tímom. Bolo to vidno aj na ihrisku, Lotyši kontrolovali hru na loptičke, my sme sa snažili defenzívne držať hru pod kontrolou, čo sa nám relatívne počas dvoch tretín darilo. Bohužiaľ sme nevyužili niektoré brejkové situácie, na ktoré sme sa s chlapcami pred zápasom pripravovali. Bojovali sme ako levy ale Lotyši zaslúžene vyhrali."

Za najlepšieho hráča Slovenska bol vyhlásený Jakub Repka. 


LOTYŠSKO 6:1 SLOVENSKO (1:1, 1:0, 4:0)

Gól Slovenska: 30. Královič (Repka)



V skupine B skončili Slováci na 3. mieste, o čom rozhodla až včerajšia prehra Nemecka proti Švédom a vyšší počet strelených gólov na strane Slovenska. Radosť z možnosti zahrať si o konenčné 5. miesto bola u chlapcov veľká a ďalším náročným zápasom opäť nabrali cenné skúsenosti. Najlproduktívnejším Slovákom bol Mário Ozimý so 4 bodmi.

Pozrime sa aj na celkové hodnotenie šampionátu od trénera Jakuba Horeckého: "Určite sme si predstavovali iný priebeh šampionátu, najmä zápas proti Nemecku sme chceli odohrať lepšie. Prvé dva zápasy nás sklamala defenzíva. Popracovali sme na nej počas rozborov a zlepšila sa do zvyšných dvoch zápasov. Chceli sme bojovať o 5. miesto s istejšou pozíciou v základnej skupine. Bojovali sme o 5. miesto a Lotyši majú skutoočne vysokú kvalitu a treba uznať, že nám ušli. Musíme zapnúť všetky motory doma na Slovensku aj v kluboch aj v reprezentácii, aby sme ich dobehli." 

Čo chýbalo na lepšie výsledky v jednotlivých zápasoch a najmä v čom videl tréner Horecký príčinu nízkej streleckej efektivity? 

"Je to najmä o tom, ako sú zvyknutí hráči hrať doma na Slovensku. V slovenskej lige sú hráči zvyknutí príjimať prihrávky v stoji a odovdzávať prihrávky v stoji. Je tam veľký problém robiť tieto činnosti v pohybe. Na medzinárodnej úrovni musia tieto činnosti robiť v šprinte, čo im robilo obrovský problém. Chýbal nám kvalitný prvý dotyk s loptičkou, čo súperi v TOP 5 jednoducho majú. Musíme na tom začať pracovať skutočne poctivo v kluboch, aby sme boli rýchlejší, fyzicky zdatnejší a lepší v situáciách 1 na 1. A najmä aby nám neušiel vlak. Pretože vidíme, že už aj Dáni a Nemci majú kvalitnú prípravu, kvalitnú fyzickú zdatnosť hráčov a je najvyšší čas chytiť pomyselný vlak, aby nám neušiel a aby nebolo neskoro." 


"Musíme na tom začať pracovať skutočne poctivo v kluboch, aby sme boli rýchlejší, fyzicky zdatnejší a lepší v situáciách 1 na 1. A najmä aby nám neušiel vlak."


Slovenskí juniori absolvovali dlhú a kvalitnú prípravu, ktorá vyvrcholila práve v Dánsku. 

"Snažili sme sa do chlapcov vštepiť základné princípy, ako napr. hra 1 na 1 alebo to boli základné princípy tranzície, prípadne ďalšie individuálne zručnosti. Trvalo nám to istý čas, kým hráči nadobudli tieto "skills". Preto zopakujem, že všetko začína priamo v kluboch, ktoré si musia plniť tzv. "domáce" úlohy a aby pripravili budúcich reprezentantov tak, že budeme následnej pracovať s top kvalitou na Slovensku a aby sme mohli konkurovať najlepším tímom sveta." pokračoval tréner Horecký. 

Čo dal celému tímu tento svetový šampionát? 

"Myslím si, že je to obrovská skúsenosť pre každého hráča, ktorý tu bol. Je to skutočne veľká vec byť na takomto fóre a reprezentovať Slovensko. Takisto je to pre realizačný a trénersky tím obrovská skúsenosť, trénerská aj manažérska. Určite z toho budeme čerpať do budúcnosti. Musím povedať, že máme hráčov, ktorí vedia kvalitne hrať, sú z nižších ročníkov a môžu zabojovať o miesto v budúcom cykle. Florbal ale už nie je o jednom hráčovi ale je to o celom tíme a o 18 borcoch, ktorí jazdia po ihrisku a bojujú za svoju krajinu." uzavrel tréner Horecký


Medzinárodná florbalová federácia vôbec prvýkrát udelila tzv. cenu FairPlay pre hráča, ktorý spĺňal počas turnaja všetky hodnoty férovej a čestnej hry a dobrého správania sa na ihrisku ale aj mimo neho. Za slovenskú reprezentáciu toto ocenenie získal Adam Záhorský. 

"Veľmi si toto ocenenie vážim pretože si myslím, že fair play je veľmi dôležitý aspekt. Týmto by som chcel apelovať aj na mladších hráčov aby dodržiavali zdravý životný štýl, boli vzorom pre ostatných, lebo nikdy neviete, kto sa na vás pozerá na ihrisku alebo mimo neho. Je jasné, že na ihrisku sú hráči súpermi ale stále je to človek a treba sa k nemu správať s rešpektom a ak sa niečo v zápase stane, treba mu pomôcť. A taktiež sa treba správať aj mimo ihriska slušne a byť vzorom, pretože na tejto úrovni vás veľa ľudí sleduje." dodal Adam Záhorský, ktorý zaslúžene získal ocenenie fair play - fair floorball. 


Ďakujeme, že ste s nami boli počas celého turnaja, ktorý vyvrcholí tými najlepšími zápasmi už zajtra. 

 

 


Fotogaléria


Odoberajte newsletter