Na Fínky bojovný výkon nestačil

Slovenská reprezentácia junioriek dnes podľahla v poslednom zápase skupiny B Majstrovstiev sveta vo švajčiarskom St. Gallene skúseným Fínkam 1:6. Nám nezostáva nič iné ako si počkať na posledný súboj našej skupiny medzi Poľskom a domácim Švajčiarskom. Ak Poľky zvíťazia o viac než päť gólov, Slovensko si zajtra zahrá o konečné piate miesto proti Nórkam. Ak nie, tak budeme hrať o siedmu priečku proti Nemecku.

 

Podľa očakávania mali prevahu hneď od úvodu fínske reprezentantky. Slovenky úspešne bránili a snažili sa blokovať streľbu Fíniek. Počas deviatej minúty prišlo k prvému vylúčeniu našej hráčky, no dievčatá oslabovku prežili bez inkasovaného gólu. Na konci trinástej minúty sa však už sieťka za chrbtom našej Kristíny Hlavatej zavlnila. Úspešnou strelkyňou bola Salla Ranta – 1:0. Fínky si čoraz viac začali veriť a zvýšili početnosť streľby. Slovenské reprezentantky otáľali v rozohrávke pri zakladaní postupného útoku a súperky po strate lopty udreli po druhý raz. Z gólu sa tešila Jenna Taivaloja. V samom závere úvodnej tretiny prišlo druhé vylúčenie slovenského tímu. Súperky však skórovať nestihli.

 

Prenesený čas početnej výhody na začiatku druhej časti Fínky nevyužili a tak sa naďalej Slovenky držali na dosah. Dlhé minúty sa nepodarilo žiadnemu družstvu skórovať a častým streleckým pokusom severaniek čelila dobre chytajúca Kristína Hlavatá. V záverečných minútach sa naše reprezentantky konečne odvážili zabojovať aj smerom k súperovej bránke, čo vyústilo do faulu a následnej presilovky Slovenska. Dievčatá potrebovali len 21 sekúnd na to, aby potrestali vylúčenie Fínska. Po peknej nahrávke pod telom od Kláry Grossovej zavesila z prvej Michaela Žikavská a znížila na 2:1. Severanky však okamžite potvrdili svoje kvality, pretože približne po minúte sa opäť dostali do dvojgólového náskoku.

 

Aj v tretej tretine boli v držaní lopty podstatne na tom lepšie Fínky a o prehre Sloveniek rozhodli dve udalosti počas ktorých sa definitívne „lámal chlieb.“ V 46. minúte dostali naše dievčatá opäť šancu v podobe druhej presilovej hry, ktorú však aj napriek trom dobrým strelám nedokázali využiť a minútu po návrate fínskej hráčky udreli vicemajsterky sveta a zvýšili na 4:1. Od tohto momentu naše reprezentantky otvorili hru a boli aktívnejšie v útoku, no skúsené súperky nás dokázali efektívne potrestať ďalšími dvomi gólmi a nad Slovenskom vyhrali 6:1.

 

Hlasy po zápase:

 

Vladimír Gábor (tréner Slovenska): „Zápas bol pre dievčatá veľmi náročný. Každá jedna z nich odohrala asi najťažší a najrýchlejší zápas svojej kariéry. Patrí im veľká vďaka a chvála za bojovný výkon. Odohrali to na hrane svojich možností. Smerom dopredu sme nedokázali byť príliš nebezpeční, Fínky sú jednoducho rýchlejšie a na hokejke oveľa vyspelejšie. Napriek prehre sme s výkonom spokojní.“

 

Michaela Žikavská (hráčka Slovenska): „Hoci sme hrali proti súperovi z top štvorky, nemáme sa za čo hanbiť. Každá z nás odviedla skvelú prácu v obrane a podarilo sa nám aj párkrát ohroziť fínsku bránu z brejkov a našich dvoch presiloviek. Veľká vďaka patrí našej brankárke Hlavatej, ktorá pochytala veľké množstvo striel. Taktiež všetkým hráčkam, či už na ihrisku alebo mimo neho a rovnako našim fanúšikom, ktorí nás hnali neúnavne vpred.“

 

Fínsko – SLOVENSKO 6:1 (2:0, 1:1, 3:0)



Odoberajte newsletter