Najlepší tréner je ten, ktorý vychová najviac trénerov, tvrdí Bluska

V sezóne 2018/2019 doviedol florbalistov bratislavského Lida na šieste miesto v najvyššej slovenskej súťaži. Rolanda Blusku vyhlásili za najlepšieho slovenského trénera v uplynulom ročníku. V ankete Florbalista roka 2019 získal viac hlasov ako kouč reprezentácie žien Michal Jedlička a lodivod tímu Tsunami Záhorská Bystrica a asistent trénera mužského národného tímu Ján Purc, ktorí obsadili druhú resp. tretiu priečku.

 

„Je to pre mňa zadosťučinenie. Tomuto športu sa venujem už dlho a je pekné, že si to niekto všimol a ocenil to. Florbalu venujem naozaj veľa, takže ma víťazstvo v ankete teší. Zároveň je to pre mňa aj záväzok do budúcna, aby som sa ďalej vzdelával a snažil sa byť čo najlepší,“ povedal Roland Bluska pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu bezprostredne po prebratí plakety pre Trénera sezóny. „Myslím si, že takáto anketa motivuje všetkých, aby na sebe pracovali. Keď sa budú posúvať všetci, bude napredovať aj slovenský florbal o to by nám malo ísť,“ dodal.

 

Priznal, že v trénerskom remesle má ušľachtilejšie ciele ako iba naháňanie dobrých výsledkov. „Samozrejme, chcem vychovať čo najlepších hráčov. Najlepší tréner však nie je ten, ktorý vychová najviac hráčov, ale ten, ktorý vychová najviac trénerov. Je pre mňa dôležité, aby moji hráči reprezentovali klub, krajinu a samých seba vo všetkých oblastiach športového, ale i spoločenského života,“ uviedol niekdajší reprezentant Slovenska, či rozhodca najvyšších národných súťaží mužov i žien.

 

V kariére kouča má ešte niekoľko nenaplnených túžob. „Ako tréner som ešte nezískal slovenský titul, to je veľká výzva. V Lide pre to robíme všetko a každý rok ideme za titulom a všetko tomu podriaďujeme. Ako tréner mám aj reprezentačné ambície a s národným družstvom dosiahnuť čo najlepšie výsledky,“ prezradil rodák z Bratislavy.

 

„Zatiaľ som reprezentačnú ponuku nedostal. Viem, že tréneri národného tímu sa pravidelne menia a rád by som sa tam niekedy dostal, či už pri mládežníkoch alebo aj pri mužoch. Záviselo by to od viacerých skutočností. Primárny cieľ je momentálne extraligový titul, reprezentácia je skôr dlhodobejšia ambícia,“ uzavrel Bluska.



Odoberajte newsletter