Namiesto „rozkladu“ sa posunuli do prvej ligy mužov

Nestáva sa často, že z piateho miesta tabuľky postúpi družstvo do vyššej celoštátnej súťaže z regionálnej ligy. Tento „kúsok“ sa pošťastil tímu FBC White Eagles Bratislava. Je to však trochu špecifický klub a práve o svojom družstve nám porozprával kapitán a šéf klubu Oliver Halák.

 

Keď klub White Eagles vznikol v roku 2015, nemal špecifické ambície. Dnes ubehlo päť rokov a je účastníkom prvej ligy mužov. „Klub vznikol ako utopická myšlienka mladých sedemnásť ročných chlapcov, ktorí jediné čo chceli, bolo hrať florbal. Predpovedali nám, že do dvoch rokov sa rozpadneme a na základe vtedajších výsledkov aj všetko k tomu nasvedčovalo... V roku 2017 sme sa rozhodli začať viac orientovať na zahraničné turnaje, vďaka ktorým sme začali spoznávať množstvo nových ľudí a oni nás. Na základe toho sme si vytvorili známosti po celom Slovensku a postupne sa z toho začalo budovať aj mužstvo pre ligu. Dnes je rok 2020 a naše družstvo je v pozícii, kedy môžeme o ňom povedať, že má potenciál a je iba na nás, ako s tým potenciálom naložíme. Samozrejme celá budúcnosť klubu bude závisieť od najbližších rokov. Momentálne máme iba tím mužov, ale samozrejme plánujeme sa v budúcnosti venovať aj mládeži,“ rozrečnil sa kapitán bratislavského tímu Oliver Halák.

 

Aj napriek konečnému piatemu miestu v predchádzajúcej sezóne bratislavskej regionálnej druhej ligy sa chlapi rozhodli pre účasť v celoštátnej súťaži. „Do predošlej sezóny sme vstupovali s vidinou, že je už čas na to, aby sme ukázali, že tu už nie sme iba pre zábavu a máme cieľ sa niekam posunúť. Ujal sa nás mladý Čech Lukáš Noga, ktorý hrával v minulosti v zahraničí a priniesol do tímu väčší zápal pre víťazstvo a mužstvo malo konečne svojho trénera. Naše plány nám však skomplikoval vznik nového klubu Capitol, ktorého mužstvo tvorili a stále tvoria veľmi kvalitní hráči. Zo začiatku sme si vraveli, že si naše ambície určíme na základe výsledkov z úvodu sezóny a keď sa nám podarilo zdolať v krátkom čase Capitol aj Dragons, ktorý predošlý rok vyhral základnú časť s jedinou prehrou, tak sa začalo v kabíne hovoriť o postupe stále viac a viac. Dlhý čas sme sa držali na druhom mieste a bolo nám jasné, že jediné kluby, ktoré majú postupové ambície sme my a Capitol. Pred play-off sme si vraveli, že nám nezáleží na tom, či skončíme po základnej časti druhí alebo štvrtí a začali sme viac experimentovať s formáciami, čo bola chyba. Padli sme na štvrté miesto a vo štvrťfinále sme dostali nového čierneho koňa súťaže – Snipers B. Žiaľ, na tomto súperovi sme sa zapálili a Snipers nás v prvom a treťom zápase dvakrát zdolal o gól, čo nás veľmi bolelo. Keďže sa viacerí ľudia z nášho klubu chceli po sezóne posunúť vyššie, začali sme zvažovať možnosť účasti v prvej lige už od sezóny 2020/2021 a tá možnosť sa naskytla, tak sme si povedali, že ideme toho a čo už bude ďalej ukáže budúcnosť,“ vysvetľuje líder klubu.

 

V celoštátnej lige už nepôjde o fazuľky, čoho sú si v Eagles vedomí. „Sme partia mladých ľudí, ktorá rada vyhráva. Ideme ale do nového a neznámeho prostredia, preto by som o špeciálnych ambíciách tímu radšej rozprával, až keď sa odohrá zopár zápasov. Našim primárnym cieľom je ale účasť v play-off aj keď si uvedomujeme, že to nebude jednoduchá cesta. Ideme do sezóny s pokorou a s chuťou pozitívne prekvapiť.“

 

Bratislavčania však zmenili trénera. „Udiala sa zmena na trénerskom poste a novým hlavným koučom bude Ján Žúbor. Čo sa týka kádra, tak som veľmi rád, že sa nám podarilo udržať základ mužstva z minulého roka. Odchody evidujeme iba u hráčov zo širšieho kádra, ktorí skončili s florbalom. Asi takou najväčšou stratou je ale odchod Adama Zachardu, ktorý v minulosti hrával za Tsunami. Čo sa týka nových mien, budeme ich predstavovať na našom facebooku, ale nejedná sa o žiadnych extraligistov. Počas leta sme sa pokúšali o Lukáša Nôtu, ktorý s nami odohral aj prípravný zápas v Trnave a máme spolu dobrý vzťah, ale chce si konečne vyskúšať mužskú extraligu v bratislavskom Lide, čomu ja úplne rozumiem. Všetci noví hráči sú ale borci s vysokým potenciálom a som rád, že sa ku nám pridajú,“ ukončil rozhovor Halák.


Ďalšie články


Odoberajte newsletter