O necelé dva týždne sa rozbieha nová celoštátna súťaž – Liga U16 dievčat

Ešte v roku 2020 sa uskutočnila kvalifikácia o postup do novej celoštátnej súťaže U15 dievčat, ktorá mala uzrieť svetlo sveta v nasledujúcej sezóne. Pandémia a s ňou spojené okolnosti však zariadili, že sa súťaž napokon nerozbehla. V záujme rozvoja a podpory dievčenského florbalu však bol najvyšší čas rozbehnúť aktivity. Vznikla tak nová celoštátna liga U16, ktorá sa bude hrať turnajovým spôsobom a je v nej celkom osem účastníkov.

 

Úvodné kolo, ktoré sa odohrá už 28. novembra v Nemšovej, spustí v poradí už piatu celoštátnu súťaž Slovenského zväzu florbalu. „Som veľmi rád, že sa v rámci spoločnej aktivity zainteresovaných subjektov, za plnej podpory jednotlivých členov Prezídia SZFB, podarilo pripraviť celoštátnu súťaž pre dievčatá. Všetci vnímame veľmi intenzívne potrebu rozvíjať dievčenský florbal, a práve preto považujem spustenie zmienenej súťaže za dôležitý krok vpred. Pri nastavovaní pravidiel súťaže sme detailne počúvali názory klubov, Ligovej komisie, a rovnako ďalších zainteresovaných subjektov – výsledok je preto práca nás všetkých,“ povedal člen Prezídia SZFB Patrik Bulko.

 

Výkonný viceprezident SZFB Juraj Hvozdík k novému projektu povedal: „Komunikácia zväzu so zástupcami dievčenských klubov v rámci Slovenska k priebehu súťažného ročníka 2021/22 má teda podobu nielen regionálnych súťaží, ale aj celoštátnej súťaže dievčat U16. Som rád a ďakujem, že sa kluby rozhodli pokračovať v myšlienke takejto slovenskej súťaže, a to aj po neodohraní jej predchodkyne v kategórii U15 2020/21 kvôli Covid-u a ešte stále v nepriaznivej situácii ovplyvnenej touto chorobou. Držím dievčatám palce, aby ju odohrali celú a s úsmevom na tvárach. Aj na základe postrehov klubov k možnostiam rozširovania a zlepšovania súťaží v kategóriách dievčat a žien, prebieha komunikácia kluby/športovkyne/zväz k tomuto priebežne aj naďalej. Pretože to má zmysel.“

 

Zloženie družstiev v súťaži je nasledovné: NTS FK-ZŠ Nemšová, MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto, ŠK 98 Pruské, FBK Harvard Partizánske, FbK Kométa Spišská Nová Ves, ŠK Florbal Modra, FBK Galanta United a ŠK FTC Fiľakovo. „Myslím si, že je to správny krok pre rozvoj ženského florbalu. Dievčatá môžu v mladom veku hrať viac kvalitných zápasov. Našim cieľom nie je určite súťaž vyhrať, dôraz chceme klásť predovšetkým na to, aby hralo čo najviac dievčat a získavali potrebné skúsenosti na prechod do seniorskej kategórie,“ povedala trénerka FBK Harvard Partizánske Linda Detková.

 

„Na toto družstvo budeme dvaja, ja a Anton Tkáčik. Ja a myslím, že aj všetci zúčastnení, sú veľmi radi, že sa súťaž dala dohromady aj s posunutím o ročník narodenia 2006. Dievčatá potrebujú hrávať a toto bude ideálna príležitosť. Len pandemická situácia je žiaľ taká, že sa bojím, že sa plnohodnotne nerozbehne. Chceme hrať, môžu sa naplánovať turnaje v nečiernych okresoch, ale v čiernych okresoch tímy väčšinou nemajú možnosť trénovať. My nejdeme do tejto súťaže s nejakými ambíciami, ale s tým, že dievčatá budú konečne hrať o čom im už dva roky rozprávame,“ doplnil svoj názor aj tréner ŠK 98 Pruské Vladimír Gábor.

 

Podrobné informácie a program zápasov tejto súťaže nájdete TU



Odoberajte newsletter