Po víťazstve nad Ruskom obsadili slovenské juniorky 7. miesto

Slovenské juniorské reprezentantky sa konečne dočkali prvého víťazstva na svetovom šampionáte v Uppsale, keď zdolali Rusko 3:2, čo znamená, že Slovensko obsadilo konečné siedme miesto a zachránilo svoju účasť v elitnej A-kategórii majstrovstiev sveta. Víťazstvo sa vôbec nerodilo ľahko a Rusky ukázali, že za posledné roky spravili pokrok. Naopak našim dievčatám zväzovala zodpovednosť ruky, no zvládli to.

 

Rusky nechceli od začiatku stáť ako prišpendlené v obrane a snažili sa získavať loptu a narúšať našu rozohrávku. Štvrtá minúta nás však potešila. V strede pred veľkým bránkoviskom Rusiek zostala voľná Tamara Točeková, ktorá z otočky otvorila skóre zápasu. Slovenské dievčatá vytvárali na súperky čoraz väčší tlak, no množstvo striel Rusky zblokovali. Nina Vartovníková nemala v bránke veľa práce, ale z ničoho nič prišla strela Mariie Fedotovej, ktorá vyrovnala na 1:1. Ruské hráčky razom ožili a v závere prvej časti nám začali prikurovať.

 

Držanie lopty a určitú hernú prevahu sme si prinavrátili a naša aktivita priniesla v polovici piatej minúty druhej tretiny faul ruského družstva a následnú presilovku Slovenky nevyužili, hoci sme boli po celý čas na polovici Ruska. Chýbala však finálna prihrávka na priame ohrozenie bránky súperiek. Príležitosti našich reprezentantiek sa množili, ale bránka Ruska bola akoby zakliata. Prišlo však prečíslenie 3 na 2, ktoré nám vyšlo a Laura Chúpeková rozvlnila sieť za chrbtom brankárky Aleksandry Akutinovej. Do druhej sirény sa už nič podstatné neudialo.

 

Aj v treťom dejstve platilo, že sme boli lepším tímom, ale rovnako platilo, že sme nedokázali Ruskám streliť gól. Chýbal moment prekvapenia, streľba bola z veľkej vzdialenosti a pred bránkou súpera sme len sporadicky mali nejakú hráčku, ktorá by clonila, tečovala, prípadne dorážala lopty a keď tam bola, tak bola pokrytá ruskou hráčkou. Zákonite prišiel trest z florbalky Strogalevovej, ktorá v 45. minúte vyrovnala na 2:2. Aby toho nebolo málo, po zbytočnej strate lopty sme faulovali vo vyloženej šanci a švédske rozhodkyne nariadili trestné strieľanie, ktoré Fedotová nepremenila. Do bodky platilo – „nedáš, dostaneš“, pretože Denisa Papierniková sa neulakomila a nezištne prihrala Linde Pudišovej, ktorá takmer od polovice ihriska zavesila ako je pre ňu typické. Záverečný nervák už nič na skóre nezmenil a tak sme sa dočkali prvého a zároveň posledného víťazstva na MS junioriek. Rusky si zajtra zahrajú o záchranu proti Nemecku, ktoré už raz na tomto podujatí zdolali a to 2:0.

 

Hlasy po zápase:

Jiří Typl (tréner, Slovensko): „Bol to po mentálnej stránke pre dievčatá veľmi náročný zápas, v ktorom sme boli jednoznačne lepším tímom, ale vďaka nervozite sa nám prevaha a šance nedarilo pretaviť do gólov. Našťastie sa nám to podarilo dotiahnuť do víťazného konca a dopadlo to pre nás dobre.“

Denisa Papierniková (najlepšia hráčka zápasu, Slovensko): „Odohrali sme dobrý duel, ale veľkou škodou bolo, že sme nepremieňali naše šance. Dnešný cieľ sme splnili a zvíťazili sme.“


Rusko – SLOVENSKO 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)



Odoberajte newsletter