Pokračujeme v návštevách u Extraligistov

Dnes sa pozrieme ako sa chystajú na novú sezónu v ďalších štyroch kluboch. Nahliadneme do Bratislavy a Trenčína.

 

Bratislavský Hurikán obsadil v predchádzajúcej sezóne šieste miesto. Rozhodlo o tom štvrťfinálové vyradenie, ktoré im uštedril neskorší finalista ATU Košice v pomere 1:3 na zápasy. „Minuloročnú sezónu hodnotím ako nevydarenú. Naše ambície boli vyššie než sme sa v skutočnosti umiestnili. Po tejto skúsenosti si už žiadne ciele vopred nedávame. Dlhé roky ťaháme súťaž so staršími hráčmi a tak bude našou prioritou zapracovať do tímu mladších. Ako tréner budem celkom určite spokojný pokiaľ sa nám bude dariť na ihrisku predviesť to, čo si natrénujeme,“ povedal tréner Hurikánu Ján Purc, ktorý sa počas letnej prestávky stal asistentom reprezentačného trénera Petra Koutného pri mužskom výbere. Z tímu po sezóne odišiel Lukáš Laštík, ktorý sa po roku vrátil do Dolného Kubína. „Príchody zatiaľ nebudem špecifikovať. Sú v štádiu riešenia, no mohli by nás posilniť dvaja až štyria noví hráči,“ povedal tajnostkársky Purc.

 

Tsunami Stupava sa od novej sezóny bude nazývať Tsunami Záhorská Bystrica. „Bol to pokus určitej loajálnosti k mestu, v ktorom hrávame domáce zápasy. Nevyšlo to podľa našich predstáv a tak sme si vrátili pôvodný názov, pretože sme občianske združenie zo Záhorskej Bystrice,“ ozrejmil funkcionár Tsunami Šimon Dudík. Bronzová pozícia toto družstvo zaväzuje k pokračovaniu v nastolenom trende. „Zaberať sme začali už koncom mája a pokračovali sme počas celého leta. Od polovice augusta trénujú chlapci už v hale. S novými cieľmi sme trochu opatrnejší, pretože nám odišli veľké opory. Z prvej päťky Martin Kubovič do Tatranu Střešovice a Marek Valachovič odchádza hrať do Nemecka. Navyše hosťovanie sa ukončilo brankárovi Jakubovi Klobučnikovi,“ doplnil Dudík. Noví hráči do tímu zrejme nepribudnú. Klub rokuje o prestupe brankára Samuela Benka z klubu FbO Florpédo Bratislava a hráčov do tímu zaradia z vlastného dorastu.

 

Tretím bratislavským zástupcom v Extralige mužov je ŠK Lido Prírodovedec. Chlapcom trvala sezóna najdlhšie zo všetkých účastníkov, pretože sa ako predposledný tím súťaže museli zúčastniť baráže o záchranu extraligovej príslušnosti. Napokon tuhý boj s Detvou vyhrali 3:2 na zápasy. V družstve nahradil doterajšieho trénera Mateja Halienu skúsený brankár z 1. ŠK FBC Trenčín Gabriel Mészáros: „V Lide som už pred štyrmi rokmi pôsobil na hosťovaní a mám k tomuto klubu dobrý vzťah. Keďže som si našiel v Bratislave prácu a nedalo sa to skĺbiť s trénovaním a hraním v Trenčíne, dohodli sme sa na vzájomnej spolupráci,“ ozrejmil svoj príchod do Bratislavy nový kouč Lida. S prípravou začali 6. júla a posledný prípravný zápas odohrajú v pondelok proti Hurikánu. Nový tréner by sa rád vyhol účasti v baráži. „Našim cieľom je vybojovať lepšie umiestnenie než v predchádzajúcej sezóne, no ideálna by bola účasť v play off,“ vyslovil svoje želanie Mészáros, ktorý by sa mal v zápasoch objaviť aj v bráne. „V súčasnosti si vybavujem hosťovanie z Trenčína, no celkom určite to nestihnem v úvodných kolách, no rád Lidu pomôžem aj aktívnym spôsobom.“ Na otázku ako skĺbi koučovanie z bránky pohotovo „Gabo“ odpovedal: „Už ako hráč som z pozície brankára zvyknutý hráčov na ihrisku usmerňovať a preto si myslím, že koučovanie z pozície brankára je o niečo jednoduchšie, než z pozície obrancu, či útočníka. V tíme mám hrajúcich asistentov, ktorí budú moje pokyny prenášať počas zápasu na striedačku.“ Kariéru ukončil Andrej Vasilenko, ktorý bol dlhodobo jedným z najproduktívnejších hráčov Lida. Káder posilnil návratom z hosťovania z Nižnej Jozef Letaši a zo Žiliny prišiel na hosťovanie Patrik Paulikovič a z bývalého ŠK Dragons Martin Valaštin.

 

Líder základnej časti predchádzajúcej sezóny ŠK 1. FBC Trenčín sa po účasti v play off prepadol na konečné piate miesto. Trenčania totiž vo štvrťfinále nedokázali prejsť cez ôsmy FBC Mikuláš Prešov, s ktorým prehrali 2:3 na zápasy. „Spoločnú letnú prípravu sme začali 3. augusta pre nás už tradičným futbalom. Počas nasledujúcich tréningov sme tvrdo pracovali. Na plochu sme sa dostali po dvoch týždňoch a hráči sa po dlhšej dobe opäť zbližovali s hokejkou. Predposledný augustový víkend sme sa zúčastnili veľmi kvalitne obsadeného turnaja v Nowom Targu, na ktorý nás pozval domáci organizátor. V skupine sme sa stretli so švédskym Malmö FBC, poľským majstrom Gorale Nowy Targ a vicemajstrom Szarotka Nowy Targ. Po pomalšom rozbehu sme ďalej v turnaji predviedli veľmi dobré výkony a po semifinálovej výhre nad Poľskou “B“ reprezentáciou sme sa dostali do finále proti Malmö. Po kvalitne odvedenej defenzívnej hre sme sa dopustili dvoch chýb a obsadili sme tak striebornú pozíciu. Veľkým pozitívom je, že sme turnaj dokázali odohrať s dvanástimi hráčmi z dôvodu pracovnej vyťaženosti a zranení v tíme,“ povedal tréner ŠK 1. FBC Trenčín Miroslav Sága. Z hráčov, ktorí odohrali minulú sezónu sa do prípravy nezapojil len Martin Kiačik. Do tímu prišli na skúšku hráči, o ktorých zotrvaní sa rozhodne pred začiatkom extraligovej sezóny. Do letnej prípravy sa zapojili aj hráči z mládežníckych kategórii. Spomienky na minuloročný neúspech občas ešte naštvú, no v Trenčíne budujú nový tím. „Minulý rok sme vyhrali sme základnú časť, čo považujem s tak mladým kádrom za úspech. Chlapci základnú časť poctivo odmakali. Štvrťfinále proti Prešovu ukázalo hlavne našu mentálnu nevyspelosť a neskúsenosť. Určite sme mali mužstvo na výraznejší úspech, ale od minulej sezóny sme radikálne zmenili káder a sme v procese stabilizácie družstva. Snažíme sa vybudovať tím, ktorý bude opäť získavať majstrovské tituly v mužskej Extralige ako tomu bolo v minulosti. V novej sezóne chceme predvádzať pekný a efektívny florbal. Určite nebudeme favoritmi. Do tímu plánujeme postupne zapojiť mladších hráčov, aby získavali skúsenosti. Ostatní hráči sa musia poučiť z minulej sezóny. Naše ciele aj s mladým kádrom ostávajú najvyššie. Chceme sa umiestniť po základnej časti čo najlepšie a v play off sa pobiť o medailu,“ doplnil Miroslav Sága.


Ďalšie články


Odoberajte newsletter