Poznáme najlepších florbalistov Slovenska

Slovenský zväz florbalu v sobotu vyhlásil výsledky 1. ročníka ankety Florbalista roka 2015.

 

V bratislavskom Dome športu na Junáckej ulici sa na pravé poludnie zišlo v kongresovej sále sedem z desiatich víťazov. Vyhodnotenie bolo súčasťou Konferencie SZFB, ktorej účastníci sa presunuli do kongresky na slávnostnú udalosť.

 

Po úvodnom príhovore prezidenta zväzu Daniela Granca pristúpil Miroslav Kunštek k vyhláseniu prvého víťaza. V ankete Najužitočnejší hráč, hráčka hlasovali hráči jednotlivých súťaží. Najužitočnejšou hráčkou ženskej Extraligy sa stala brankárka Karolína Krištofová. „Florbal je tímový šport, no celkom určite ma individuálne ocenenie potešilo. Nie je však dielom len mojich výkonov, no veľa mi pomohli aj moje spoluhráčky,“ povedala gólmanka Pruského.

 

Najužitočnejším hráčom mužskej Salming Extraligy sa stal Juraj Matejka. Hrajúci tréner, slovenský reprezentant a bývalý hráč majstrovského Tatranu Střešovice bol s ocenením spokojný. „Hlasovali hráči, ktorí moju osobu zrejme vnímajú pozitívne za čo im ďakujem. Bol to prvý ročník a som rád, že sa aj na Slovensku niečo podobné rozbehlo,“ prezradil Matejka, pre ktorého by ocenenie mohlo byť novou motiváciou opätovného návratu do reprezentácie. „Ja som na účinkovanie v reprezentácií nezanevrel, no toto je skôr na rozhodnutí a uvážení trénerov.“

 

Za náročnú a často krát nedocenenú prácu si prevzal ocenenie aj víťaz ankety Rozhodca sezóny 2014/2015. Stal sa ním Roman Cibik: „Pozíciu víťaza vnímam ako odmenu za vykonanú prácu a veľkú motiváciu do ďalšej činnosti. Bez kolegu Michala Tomáša by som však možno ani rozhodcom nebol, čiže to beriem ako cenu pre pár.“

 

Neľahkou pozíciou a nielen v amatérskom športe akým je náš florbal, zároveň veľmi náročným a často nedoceneným povolaním je funkcia trénera. Trénerom sezóny sa stal kouč ženskej reprezentácie Michal Cvanciger, ktorý sa vyhodnotenia pre súkromné povinnosti nezúčastnil. Cenu prevzal vedúci reprezentačného družstva Marián Janega.

 

Slovensko má stále viac talentovaných florbalistov. Medzi nich patria aj naši juniori. Víťazkou v kategórií Juniorka sezóny sa stala Paulína Hudáková, ktorá sa rovnako vyhodnotenia nezúčastnila. Cenu prevzal jej tréner Jozef Grega.

 

Juniorom sezóny je slovenský reprezentant Martin Kubovič. „V tak náročnej konkurencii akú na Slovensku máme, čo sa prejavilo aj na majstrovstvách sveta vo Švédsku, ma veľmi teší, že som sa stal víťazom ankety. Motivuje ma to do ďalšej práce,“ povedal najlepší junior roka, ktorý už čoskoro „zakotví“ v novom prístave, ktorým bude namiesto pôvodne plánovaného Švédska, Česká republika. „Už čoskoro zverejním konkrétny klub, no ešte zvažujem nejaké alternatívy,“ dodal Kubovič.

 

Dôležitou súčasťou každého tímu je kvalitný brankár. Brankárkou sezóny bola vyhlásená reprezentačná gólmanka Radka Mládenková. „Uplynulú sezónu hodnotím z hľadiska mojich výkonov ako nie príliš vydarenú. So svojim klubom Mikuláš Prešov sme obsadili predposledné miesto v Extralige. Bola to moja najnáročnejšia sezóna v kariére. Veľmi ma prekvapilo, že som sa stala víťazkou a vôbec som to neočakávala.“

 

Za Brankára roka bol vyhlásený skúsený harcovník, ktorý s prehľadom diriguje svoju obranu a je reprezentačným brankárom – Adam Kalčok. Adam si v čase vyhlásenia užíval s rodinkou dovolenku v Chorvátsku.

 

Absolútnymi víťazmi a teda Florbalistkou a Florbalistom roka 2015 sa stali Lucia KošturiakováLukáš Řezanina! „Je príjemné získať individuálne ocenenie, ktoré je odmenou za prácu dlhodobého charakteru, no v mojich hodnotách nemá cena jednotlivca takú váhu ako kolektívny úspech. Florbal je kolektívny šport a pokiaľ nedosiahnete tímový úspech, nebude mať individuálna cena zmysel. Moje ocenenie si vážim, no neradím ho nad tímové úspechy s reprezentáciou, či klubové. Po pravde som bola z víťazstva prekvapená, pretože moja tohtoročná sezóna nebola žiadnou hitparádou. Sezónu som začínala v tretej lige mužov... Moje víťazstvo však pripisujem dlhodobej činnosti. Predsa už som desať rokov v reprezentácií a moje meno majú ľudia už zafixované v pamäti“ povedala Lucia Košturiaková.

 

Aj víťaz mužskej kategórie je legionárom. Lukáš Řezanina pôsobí v českom družstve 1. SC Vítkovice Oxdog. „Keď som bol malým chlapcom, bolo mojim snom patriť medzi najlepších, čiže splnil sa mi sen. Bez trénerov a spoluhráčov by to zrejme nešlo. Baví ma vyhrávať najmä s tímom a veľmi rád by som bol, aby sa darilo o niečo viac našej reprezentácií.“

 

Výsledky ankety Florbalista roka 2015:

 

Najužitočnejšia hráčka ženskej Extraligy:

3. miesto: Alžbeta Ďuríková 99 bodov

2. miesto: Zuzana Šponiarová 129 bodov

1. miesto: Karolína Krištofová 132 bodov

 

Najužitočnejší hráč Salming Extraligy:

3. miesto: Martin Kubovič 177 bodov

2. miesto: Dominik Turek 268 bodov

1. miesto: Juraj Matejka 384 bodov

 

Rozhodca sezóny 2014/2015:

3. miesto: Michal Tomáš 17 bodov

2. miesto: Roman Sklenica 22 bodov

1. miesto: Roman Cibik 32 bodov

 

Tréner sezóny 2014/2015:

3. miesto: Tomáš Hrnčiar a Roland Bluska 20 bodov

2. miesto: Petr Koutný 24 bodov

1. miesto: Michal Cvanciger 32 bodov

 

Juniorka sezóny 2014/2015:

3. miesto: Kristína Hudáková 43 bodov

2. miesto: Zuzana Šponiarová 73 bodov

1. miesto: Paulína Hudáková 113 bodov

 

Junior sezóny 2014/2015:

3. miesto: Michal Dudovič 24 bodov

2. miesto: Martin Grlický 52 bodov

1. miesto: Martin Kubovič 120 bodov

 

Brankárka sezóny 2014/2015:

3. miesto: Veronika Letková 8 bodov

2. miesto: Karolína Krištofová 23 bodov

1. miesto: Radka Mládenková 38 bodov

 

Brankár sezóny 2014/2015:

3. miesto: Jakub Klobučnik 11 bodov

2. miesto: Dominik Turek 29 bodov

1. miesto: Adam Kalčok 33 bodov

 

Florbalistka roka:

3. miesto: Katarína Klapitová 28 bodov

2. miesto: Denisa Ferenčíková 76 bodov

1. miesto: Lucia Košturiaková 103 bodov

 

Florbalista roka:

3. miesto: Jan Komínek 30 bodov

2. miesto: Václav Komačka 65 bodov

1. miesto: Lukáš Řezanina 92 bodov



Odoberajte newsletter