Predstavujeme zvyšné tímy Extraligy mužov

Poslednou skupinkou mužských tímov pred zahájením nového ročníka Extraligy, ktorú sme oslovili, sú úradujúci majstri FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina, FbO Florko Košice, nováčik FBC Skalica a Predator Sabinov.

 

Vraví sa, že do tretice všetko dobré. V prípade žilinských „Kobyliek“ to platilo do bodky. Dva roky sa trápili vo finále a až v treťom, proti ATU Košice, si dokázali vybojovať zlaté medaily. Radosť a oslavy však s pribúdajúcim časom vystriedali ďalšie povinnosti pred novou ligovou sezónou. „Prípravu sme začali koncom júna tradičným splavom na Hrone, ktorý bol spojený so spoločenskou akciou klubu. Po dvoch týždňoch trénovania sme sa presunuli na sústredenie do Roháčov. Neskôr sme zapojili prípravu už aj s hokejkami. Absolvovali sme niekoľko prípravných zápasov,“ povedal tréner Žiliny Tomáš Hrnčiar, ktorý však v tejto sezóne neplánuje cestovať s tímom na ihriská súperov: „Plánujem sa venovať rodine a na víkendové tripy už nemám toľko času. Navyše počas minulej sezóny sme cestovali vždy len na jeden zápas von a druhý sme hrali doma. Teraz budú chlapci prespávať, čo mne nevyhovuje. Stále je v našom tíme otvorená otázka hlavného trénera, no či niekoho nájdeme je otázne. Všetko totiž závisí aj od finančného ohodnotenia danej osoby a to nie je rovnako jednoduchá úloha pre klub.“ „Kobylkám“ odišli do ŠK Lido Patrik Paulikovič a Richard Lelák. Do Tŕebíča mieri Jiří Pazderka a do Brna prestúpil brankár Rudolf Turiak. Navyše skúsený harcovník Marián Galovič odcestoval na tri mesiace do zahraničia a k tímu sa pridá až v decembri. Družstvo posilní Roman Masarovič a vlastní odchovanci z juniorského mužstva. Žilinčania najvyšší a vytúžený vrchol v Extralige už dosiahli. Na otázku ako nastaviť latku o niečo vyššie Hrnčiar odpovedal: „Obhájiť majstrovský titul je náročnejšie než ho získať, no našou prioritou je začlenenie nových vlastných odchovancov, ktorí majú perspektívu. Počas januára chceme nájsť vhodné zloženie pätiek pred začiatkom play off, čo sa nám v predchádzajúcej sezóne podarilo. Preto sme zopár zápasov počas základnej časti obetovali týmto hľadaním, čo sa prejavilo aj na výsledkoch. Samozrejme, že v play off sa budeme snažiť postúpiť do finále a možno aj obhájiť titul.“

 

Tabuľkový prepad o celých sedem miest zaznamenali v minulej sezóne hráči FbO Florko Košice. Práve oni boli minulý rok v pozícií obhajcu majstrovského titulu. Sezóna im však nevyšla podľa predstáv a po vypadnutí vo štvrťfinále s Tsunami Stupava 1:3 na zápasy obsadili Východniari ôsme miesto tabuľky. „Predchádzajúce obdobie nehodnotím, nakoľko som jeho vývoj nemohol ovplyvniť. Zaujíma ma súčasnosť. Naša príprava trvá už jedenásť týždňov z čoho celých deväť trénujú chlapci aktívne. Základným cieľom je postúpiť do play off a po jeho splnení sa uvidí aká bude naša momentálna forma. Dlhodobým cieľom je do zostavy integrovať mladých odchovancov a vychovávať ich aj pre potreby reprezentácie. Rovnako sa prezentovať vlastným herným štýlom, ktorý v súčasnosti zdokonaľujeme,“ povedal tréner košického Florka Marek Onderko a zároveň dodal: „V klube nastáva generačná výmena hráčov. Posily z ostatných klubov sme nezaznamenali, no do kádra pribudlo hneď niekoľko našich juniorov.“ Florko opúšťajú stálice Ján Segľa, Marián Zemen a Štefan Majerník. Otázny je štart Pavla Dugasa a niektorých ďalších hráčov.

 

Víťazom prvej ligy mužov sa stalo družstvo FBC Skalica a zabezpečilo si postup medzi slovenskú elitu. Nováčik to nikdy nemá jednoduché a Záhoráci sa na to pripravujú. „Našim cieľom je postupne sa etablovať v súťaži, zachrániť pre toto mesto extraligovú príslušnosť a keď sa podarí, pokúsiť sa prebojovať do play off,“ povedal tréner Skalice Tomáš Masaryk. Nováčik dostal výnimku a svoje domáce zápasy bude hrávať v českom Hodoníne. Situácia so športovými halami je na Slovensku zúfalá a tak sa nemožno čudovať, že pekný a kultúrny stánok na Morave dostal zelenú. „Sme radi, že nám Slovenský zväz florbalu udelil výnimku. Touto cestou sa im chceme poďakovať a zároveň vysloviť želanie, že sa nielen v Skalici pohne výstavba športovej haly. Veríme, že Hodonín bude dočasným riešením a že sa hráči ale aj fanúšikovia budú cítiť v tomto prostredí príjemne.“ Záhoráci zarezávali šesť týždňov v domácich podmienkach, kde absolvovali kondičnú prípravu na suchu. Posledný mesiac už trénujú v hale. Káder Skalice opustil Martin Černáček a tím posilnia traja hráči z regionálnej mestskej ligy.

 

So zástupcami FbC Predator Sabinov sa nám ani na viac pokusov nepodarilo spojiť a tak si pripomeňme, že Východniari obsadili v minulej sezóne desiate miesto, ktoré znamenalo vyhnutie sa baráži o záchranu. Predátori sa vyhli baráži doslova v hodine dvanástej, keď v poslednom kole základnej časti ŠK Lido prehralo v derby s Hurikánom a o deň neskôr Sabinov zdolal Mikuláš Prešov a získal potrebné body do tabuľky. Sabinov mal počas celej sezóny nedoriešenú otázku trénera, čo do určitej miery mohlo ovplyvniť niektoré výsledky. Uvidíme s čím nás tento klub prekvapí v novom ročníku súťaže.


Ďalšie články


Odoberajte newsletter