PREVIEW - Začínajú najvyššie extraligové súťaže mužov a žien

Začínajú sa domáce florbalové extraligy: Titul obhajujú Trenčania z ŠK 1. FBC a Nemšovčanky

V sobotu 10. septembra sa v riadnom hracom termíne začnú najvyššie slovenské florbalové súťaže v sezóne 2022/2023 – extraliga mužov a Hyundai extraliga žien.



Už v piatok 9. septembra o 20.00 h ale predohrajú 1. kolo extraligy mužov FBK Nižná – FBC alkoholonline.sk Prešov. Na 12. septembra naplánovali duel 1. kola Hyundai extraligy žien medzi VŠK PdF UK Hurikán Bratislava a NTS FK-ZŠ Nemšová (18.00 h) ako úvodnú kapitolu televíznych pondelkov na JOJ Šport. Nižná sa na sezónu pripravovala na suchu a do haly prišli hráči v polovici augusta. Klub ohlásil aj meno staro-nového trénera. Viac prezradil kapitán tímu Matúš Medžo: "Počas augusta sme sa dohodli na spolupráci s novým trénerom Martinom Tomagom, ktorý nás viedol niekoľko sezón dozadu." Zmeny nastali aj v kádri: "V mužstve prišlo k odchodom Jakuba Košarišťana do FBC Ostrava, minuloročného hrajúceho trénera Patrika Bachana a Petra Čuporáka do ŠK Lido, brankár Matúš Staroň oznámil koniec kariéry, verím však, že svoje rozhodnutie ešte prehodnotí." 

V Prešove ohlasovali okrem nového hlavného partnera aj pár zaujímavých mien ako napr. brankárska posila Maroš Palko, z Florka prišiel na hosťovanie Dávid Ivan a káder doplní aj bývalý juniorský reprezentant Jozef Kriš. 

Východná vetva MEX hlási návraty zvučných mien do kádra ATU - Michal Kročko, Samo Kerekeš a do Florka sa vracia z pražského Bohemians Peter Hrabčák. 



Rovnako ako v sezóne 2021/2022 bude v mužskej súťaži pôsobiť dvanásť klubov a v ženskej osem. Nováčikom v extralige mužov je bratislavský Tempish Capitol Floorball Club a medzi ženami FBK Harvard Partizánske. Hlavné mesto vrátane jeho bezprostredného okolia bude mať v mužskej súťaži štyroch zástupcov, Trenčín a Košice po dva kluby. Obhajcami titulu sú ŠK 1. FBC Florbal Trenčín u mužov a spomenutá Nemšová medzi ženami.

Trenčania vstúpia do 22-kolovej základnej časti hranej systémom každý s každým doma aj vonku v sobotňajšom regionálnom derby pred svojimi fanúšikmi proti ŠK Victory Stars Dubnica nad Váhom (18.00 h). Nemšovčanky začnú zápasom 2. kola v nedeľu 11. septembra o 11.00 h na ihrisku ŠK Slávia SPU DFA Nitra.


„Ciele sú v našom klube vždy vysoké, ale netreba si to prehnane pripúšťať. V predchádzajúcej sezóne sa nám podarilo získať titul, po ktorom sme dlho túžili, a myslím si, že obhajoba je vždy o poznanie náročnejšia. Ak však pôjdeme od striedania k striedaniu a od zápasu k zápasu koncentrovane a budeme plniť to, čo si povieme, určite to dotiahneme ďaleko,“ vyhlásil tréner Nemšovej Peter Tydlačka.

„Dolaďujeme už len posledné drobnosti a pracujeme na zložení jednotlivých pätiek. Dievčatá sa v lete stretávali dvakrát až trikrát týždenne na spoločných tréningoch. Máme v tíme veľa hráčok, ktoré na základe svojich dlhodobých skúseností a florbalových znalostí dokážu viesť prípravu samostatne a môžem sa na ne vždy spoľahnúť. Odchody sme nezaznamenali žiadne. Naopak, pribudli k nám hráčky z mladšej vekovej kategórie Zuzana Mrázová a Hana Vendžúrová,“ prezradil Tydlačka.

Štvrťfinále play-off extraligy mužov rozvrhli od 4. marca a majster bude známy najneskôr 15. apríla. V Hyundai extralige žien sa po 14-kolovej základnej časti (každý s každým doma aj vonku) uskutoční od 7. januára do 25. februára 6-kolová nadstavba v skupinách tímov na 1. – 4. mieste, respektíve na 5. – 8. priečke (tiež každý s každým doma aj vonku). Vyraďovacia časť o titul so šiestimi účastníkmi počnúc štvrťfinále (prví dvaja po nadstavbe získajú nasadenie priamo do semifinále) potom takisto ako u mužov potrvá od 4. marca maximálne do 15. apríla. Jednotlivé série play-off žien i mužov sa budú hrať na tri víťazstvá.

 



Majstrovskí Trenčania už budú bez Samuela Virgu. Interne druhý najproduktívnejší hráč za absolútnou jednotkou extraligy Tomášom Kvasnicom prestúpil do FbŠ Bohemians Praha. Výkonnostné „nožnice“ medzi mužstvom spod Čákovho hradu a vicemajstrovským tímom Tsunami Záhorská Bystrica však roztvorili príchody Petra Dobrovodského a Martina Kuboviča do ŠK 1. FBC Florbal práve zo Záhoria.


„Odišiel nám síce jeden z pilierov zostavy, ale prišli dvaja kvalitní hráči ako silná náhrada. Budeme ich potrebovať o to viac, že krátko pred štartom sezóny nám, žiaľ, spôsobilo starosti zranenie poľského reprezentanta Karola Pelczarského. Na prípravnom podujatí utrpel roztrhnutie väzov v kolene a obávam sa, že má po sezóne. Verím však, že máme dostatočne široký káder na to, aby sme túto stratu zacelili – ak nie hneď, tak aspoň postupne,“ povedal kouč ŠK 1. FBC Florbal Trenčín Jan Holovka.
„Súhlasím s tým, že keď získate titul, prakticky nemôžete mať v ďalšej sezóne iné ako najvyššie ciele. Je to šport a môže sa udiať čokoľvek, ale chceme, samozrejme, znova hrať o medaily. Rád vnímam, že chalani majú neutíchajúcu chuť. Navyše, postupne zapracúvame veľa mladých, ktorí výkonnostne stúpajú, majú ambície a primerané schopnosti prejaviť ich svojou hrou,“ dodal Holovka.

Florbalová mapa MEX 2022/2023


 

Najproduktívnejšia hráčka i najlepšia strelkyňa Hyundai extraligy 2021/2022, ešte len 19-ročná Laura Chúpeková, po sezóne prestúpila z MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto do českého FBC Ostrava. V rámci samotnej extraligy žien si označenie za transfer leta vyslúžil odchod anketovo najlepšej brankárky uplynulého súťažného ročníka Radky Mládenkovej takisto z Kysúc k nováčikovi do Partizánskeho, kde majú podľa trénera Dušana Ďuríčka ambície pohybovať sa okolo 5. miesta v tabuľke a zahrať si play-off. K finalistovi minulej sezóny Hyundai Extraligy putovala z Partizánskeho juniorská reprezentantka Nikol Drábeková. Ďuríčkove zeverenkyne absolvovali spoločnú aj individuálnu prípravu, ktorej súčasťou bola aj zápasová previerka na Slovak Floorball Cupe. 

Aj ďalšie tímy najvyššej súťaže žien sa poctivo pripravovali na štart sezóny. Finalista z Pruského sa posilnil o spomínanú Drábekovú a napr. aj o bývalú hráčku Andreu Šidlovú. Po zranení sa vracia aj Alexandra Kocúrová. Podľa slov hlavného trénera Pruského - Vladimíra Gábora bola príprava na novú sezónu náročná: "Dievčatá mali v júni a júli pripravený 7-týždňový kondičný plán. Tie, ktoré sa ho nemohli zúčastniť, ho dostávali a mali za úlohu plniť individuálne."

V Nitre, ktorá sa predstaví v najvyššej súťaži žien vďaka neprihláseniu Tvrdošínu a v ich drese sa predstavia viaceré nové mená ako napr. juniorská reprezentantka Eliška Mária Antalovová a zo Snipers BA Lívia Jurkovičová a Sofia Baranová. V Spišskej Novej Vsi si spestrili prípravu zápasom proti bývalým hráčom Young Arrows a ladiť formu chcú postupne najmä na play-off. Do kádra získali podľa trénera Dušana Košča kvalitné mená: "Podarilo sa nám získať na trvalý prestup zo Sabinova Lenku Cuprákovú, Katku Marcinkovú, Tamaru Točekovú. Po veľmi dobrých výkonoch v play off sme chceli získať na trvalý prestup Miriam Bukovú, čo sa nám aj podarilo. Na hosťovanie k nám prichádza Daniela Hrabovská, z čoho mám veľkú radosť lebo je to hráčka s vysokými kvalitami a zo Sabinova k nám ide na hosťovanie Sofia Sabolová." 

Florbalová mapa HEX 2022/2023


 

Minimálne 80 % extraligových zápasov počas sezóny 2022/2023 budú môcť fanúšikovia tohto odvetvia aj široká verejnosť sledovať prostredníctvom televíznych prenosov na JOJ Šport alebo online streamov na platforme Huste.tv. 


Fotogaléria


Odoberajte newsletter