Prvou prekážkou našich budú na MS Dáni

Slovenská reprezentácia juniorov sa dočkala premiérového zápasu svetového šampionátu v kanadskom Halifaxe, ktorý si dnes v noci zahrá v skupine „B“ proti Dánsku. Je to pre našich chlapcov dôležitý a kľúčový súboj Majstrovstiev sveta, ktorý veľa napovie o ďalšom priebehu podujatia.

 

Na predchádzajúcom šampionáte obsadila naša reprezentácia konečné siedme miesto, keď v poslednom stretnutí o všetko zdolala Poľsko s infarktovým záverom tesne 9:8. S dnešným súperom Dánskom sme sa stretli taktiež v roku 2017 vo švédskom Växjö. V skupine sme prehrali tesne 5:6, keď sme prehrávali už 2:6 a záverečným finišom sme stiahli na rozdiel jedného gólu, no čas na vyrovnanie, prípadne víťazný obrat chlapcom už nezostal. „Na Dánov určite máme a veríme si na nich,“ povedal smelo Ronald Gašparík, ktorý však na predchádzajúcom šampionáte vo Švédsku na vlastnej koži zažil tesnú prehru v skupine, ktorá nás odsúdila na boj o záchranu s Poľskom. „Na tento nešťastný zápas si veľmi dobre spomínam. Zloženie ich tímu nejak špeciálne neriešim, no spoločne s trénermi sme ich hru podrobne rozoberali. Podľa mňa budú brániť a vyčkávať na naše chyby, ktoré budú chcieť zužitkovať na góly, čiže my budeme musieť tvoriť a strieľať góly. Pred dvomi rokmi sme zaspali v jednej tretine a skončilo to našou prehrou. Dnes je situácia iná a tak im máme čo odplácať,“ povedal čerstvý kapitán slovenskej reprezentácie, ktorý má dnes podstatne viac skúseností.

 

„Zápasy Dánov za poslednú obdobie sme si pozreli a môj kolega Illka Lehtinen si ku tomu pripravil videorozbor, ktorý budeme hráčom prezentovať aj dnes. V podstate sme sa viac sústredili na nás, čo by sme chceli hrať, než na to, čo budú hrať Dáni,“ prezradil tréner juniorskej reprezentácie Slovenska Marek Onderko a dodal: „Každý tím v tejto vekovej kategórii prešiel výraznými obmenami, nakoľko táto kategória je obmedzená vekovým limitom. Preto je niekedy dosť ťažké hľadať zápasy za poslednú dobu jednotlivých tímov. Navyše ani tie nemusia mať veľkú výpovednú hodnotu a na konkrétnom zápase môže byť všetko inak.“

 

Proti Dánsku sme hrali v histórii ešte trikrát. V roku 2009 na MS vo fínskom Turku sme zvíťazili 4:2 a na turnaji Polish cup o rok neskôr sme sa tešili z rovnakej výhry. Úspešnú bilanciu máme aj z roku 2013, kedy sme v Nemecku na šampionáte zdolali severanov 6:1.



Odoberajte newsletter