Rastie pod hradom Matúša Čáka ďalšia ligová hviezda?

Tomáš Kvasnica, Samuel Virga, Šimon Masár či Šimon Hatala. To je iba zopár hráčov, ktorí v priebehu ostatných rokov vzišli z akadémie 1. FBC Trenčín a hviezdia v domácej extralige mužov, prípadne už pôsobia v zahraničí a spolieha sa na nich aj reprezentačný tréner Radomír Mrázek. V tejto sezóne dostáva šancu v A-tíme 1. FBC Trenčín ďalší mladík Filip Fürsten, ktorý má všetky predpoklady na to, aby nasledoval vyššie spomenutých florbalistov.

Iba v septembri oslávil osemnáste narodeniny, ale už v uplynulej sezóne zbieral prvé štarty v extralige mužov. Koľko ich bude v tomto ročníku je ešte otázne, zatiaľ sa však zdá, že sa v zostave mužského tímu 1. FBC Trenčín už naplno etabloval. Zatiaľ absolvoval tri zápasy so ziskom siedmich bodov za päť gólov a dve asistencie. Hneď v prvom stretnutí sezóny proti Žiline strelil pred kamerami huste.tv hetrik! „Prvý zápas mi síce vyšiel, ale musím sa pozerať do budúcnosti a nie sa zaoberať tým, čo už bolo. V minulej sezóne, keď som mal nastúpiť na prvý zápas, tak som bol mierne nervózny. Teraz to však už nejako nevnímam. Makám na sto percent a nesmiem poľaviť,“ povedal Filip Fürsten pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

Tréner Jan Holovka ho v úvodných zápasoch zaradil do produktívnej formácie s Tomášom Kvasnicom a Samuelom Virgom, kde sa uvoľnilo miesto po odchode Šimona Masára do Sparty Praha. „Je to na jednej strane náročné, keďže si nemôžem dovoliť nič pokaziť a musím rýchlo posúvať loptičku ďalej. Na druhej strane, stačí ju chlapcom dať a oni už urobia potrebné, mne potom stačí nájsť si vhodné miesto, odkiaľ môžem zakončiť alebo opäť prihrať,“ uviedol.

Popri mužskej extralige nastupuje Fürsten aj v najvyššej juniorskej súťaži. Tam v sezóne 2020/2021 stihol odohrať tri duely s bilanciou 10 bodov za tri góly a sedem účinných prihrávok. „Je to pre mňa určite lepšie v mužskej extralige. Verím tomu, že sa na mňa nalepia skúsenosti, a potom je to aj v tej juniorke pre mňa jednoduchšie, keďže si zvyknem na rýchlosť a technickú vybavenosť mužských extraligistov,“ vysvetlil. A v čom sú najväčšie rozdiely medzi mužskou a juniorskou kategóriou? „Určite tá rýchlosť, ale aj technika sú v mužskej extralige na oveľa vyššej úrovni,“ dodal trenčiansky mladík, ktorý pod hrad Matúša Čáka v mládežníckom veku prestúpil z Victory Stars Dubnica nad Váhom.



Odoberajte newsletter