Reprezentačný brankár Mazák prerušil kariéru

Brankár slovenskej florbalovej reprezentácie Rastislav Mazák prerušil kariéru. Sezónu 2020/2021 síce ešte odštartoval v českom superligovom tíme Sokol Královské Vinohrady, ale po novembrovom reštarte súťaže sa už v bránke neobjavil. O svojom rozhodnutí už informoval aj trénera národného tímu Radomíra Mrázka.

 

Ponuka práce ho zaviala do susedného Rakúska. „Florbal bol po dlhú dobu na prvom mieste v mojom živote a všetko sa muselo tomu prispôsobovať, ale ja som vedel, že to nechcem mať takto stále. Myšlienka práce v zahraničí sa mi tvorila v hlave už dlhšiu dobu a rozhodol som sa to skúsiť. Potom som rozmýšľal už len, kedy presne to zrealizovať. Práca v nemecky hovoriacej krajine ma lákala hlavne z dôvodu lepšieho profesijného rozvoja, zaujímavejších projektov a získania skúseností. Nakoniec rozhodnutie padlo na Rakúsko, z dôvodu ponuky práce a pár osobných dôvodov,“ uviedol pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZB) Rastislav Mazák.

 

„Som vyštudovaný stavebný inžinier a tomu som sa venoval po škole v Česku, a aj teraz v Rakúsku. Momentálne pracujem vo firme, ktorá realizuje oceľové mosty po celej Európe,“ dodal.

 

V aktuálnom ročníku napokon odchytal iba jedno súťažné stretnutie. V závere septembra nastúpil pri prehre 5:7 s Brnom. „Chcel som si splniť ešte pár florbalových výziev a po niektorej z najbližších sezón sa viac venovať práci, ale napokon sa to vyvinulo inak. Keď som sa rozhodol presunúť do Rakúska, bola v Česku prerušená sezóna, a jej obnova a dohrávka boli veľmi neurčité. K tomu bolo rozhodnuté o presune majstrovstiev sveta a prišla mi ponuka práce. Bolo to náročné rozhodnutie nedohrať sezónu a opustiť klub, ale v tom momente nebolo jasné, či vôbec nejaká sezóna bude,“ prezradil 25-ročný gólman.

 

„V klube som oznámil už dávnejšie, že možno po sezóne pôjdem do zahraničia. S ohľadom na vtedajšie okolnosti chápali moje rozhodnutie, a tak som bol rád, že sme sa rozišli v dobrom. Trénerom a spoluhráčom som poďakoval a teší ma to, že sme vytvorili kus histórie pre klub v sezóne, kde sme sa dostali do play-off. Tento ročník bol určite najlepší v mojej klubovej kariére.“

 

Momentálne Mazák hovorí iba o prerušení kariéry, je však možné, že za florbalom už napísal aj definitívnu bodku. „Musím sa priznať, že ani ja sám neviem, čo bude. Všetko závisí od viacerých faktorov, od profesijných až po osobné. Samozrejme, že florbal mi bude chýbať, ale neviem či si zahrám ešte na tak vysokej úrovni alebo len ako hobby,“ uzavrel.

 

Odchovanec tímu FBC GT-12 Košice bol od roku 2016 stabilným členom seniorskej reprezentácie SR. Predstavil sa na majstrovstvách sveta 2016 a 2018. V národnom tíme figuroval aj pod vedením súčasného kormidelníka Radomíra Mrázka. V „popradskej“ kvalifikácii MS 2020, ktoré napokon presunuli na budúci rok, odchytal dve stretnutia.



Odoberajte newsletter