Reprezentačný tréner Marek Onderko si myslí, že svetový šampionát juniorov v Brne bude zbytočný

Už o necelý týždeň, presnejšie v stredu 16. decembra o 17.00, sa v Brne uskutoční žrebovanie skupín svetového šampionátu juniorov, ktorý sa má v Čechách uskutočniť od 28. apríla do 2. mája 2021. Priamy prenos si zrejme nenechá ujsť ani reprezentačný tréner slovenských juniorov Marek Onderko. Prezradil nám ale svoj názor na organizáciu, či pripravenosť slovenského tímu.

 

Priamy prenos žrebovania uskutočnia zástupcovia Juhomoravského kraja a mesta Brna. Priamo na brnianskej Starej radnici bude prítomný aj juniorský reprezentačný útočník Českej republiky Adam Hemerka a nebude chýbať ani prezident Českého florbalu Filip Šuman. „Tento model by mal viac zatraktívniť cely turnaj, nakoľko môže pomôcť tímom z rankigu 5 až 8 dostať sa do semifinále, ale na druhej strane môže vytvoriť aj veľmi ťažkú skupinu. Nevenujem však tomu zvláštnu pozornosť, lebo bude ako bude... Ak sa pozrieme na výsledky posledných troch či štyroch šampionátov a zloženie skupín, tak je jasne vidieť, že sme mali skupinu, kde družstvá z prvého a druhého miesta skončili vždy celkovo na prvom alebo druhom mieste,“ vyjadril svoj názor hlavný kouč slovenskej reprezentácie juniorov Marek Onderko.

 

Po ukončení žrebu sa uskutoční live vysielanie reakcii vybraných zástupcov reprezentácii. Účasť na diaľku doposiaľ prisľúbili český tréner Jaroslav Berka, švédsky kouč Markus Puskala a Olli Oilinki, ktorý vedie švajčiarských juniorov. Taktiež sa na záver vyjadrí aj generálny sekretár Medzinárodnej florbalovej federácie John Liljelund.

 

Istú účasť na šampionáte v Brne má zatiaľ dvanásť krajín a ešte štyri budú určené. Japonsko, Nový Zéland a Austrália postúpili na MS priamo a to z dôvodu zrušenia ázijsko-oceánskej kvalifikácie. Čiže zostáva obsadiť tri miesta z európskej a jedno z americkej kvalifikačnej skupiny. Štyria účastníci tak budú žrebovaní „naslepo“, len podľa finálnych pozícii v kvalifikačných skupinách, ktoré sa odohrajú až po žrebovaní.

 

Družstvá z prvej svetovej osmičky budú nasadené do dvoch základných skupín A a B a tímy druhej svetovej osmičky do skupín C a D. V európskej kvalifikácii sa o tri miestenky pobijú Slovinsko, Rusko, Poľsko, Estónsko, Maďarsko, Rakúsko, Holandsko, Belgicko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko a Veľká Británia. O posledné miesto sa rozhodne v súboji medzi USA a Kanadou.

 

Istú účasť majú Česká republika, Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Lotyšsko, SLOVENSKO, Dánsko, Nemecko, Nórsko, Japonsko, Nový Zéland a Austrália. Otázkou je, či sa šampionát uskutoční, pretože pandemická situácia sa neustále mení a všetko je to ako na hojdačke. „Z môjho pohľadu to budú úplne zbytočné MS a zorganizované, len aby to bolo... Z pohľadu Slovenska pôjde viac o našu účasť, ako o nejaké dosiahnutie cieľov. Zahraničné ligy ako tak fungovali aj počas pandémie, tréningové procesy tiež. U nás to bolo všetko stopnuté a tak nejaký tréningový proces bol čisto na individuálnej báze. Hráčom chýba akákoľvek zápasová prax, takže z tohto pohľadu budú majstrovstvá sveta veľmi o chcení jednotlivých hráčov,“ myslí si Onderko a dodáva: „Počas prestávky v lete, sme sa snažili absolvovať čo najviac sústredení. Problémom bolo aj prekrývanie termínov s mužskými zrazmi, ktoré mali prioritu z hľadiska vtedy možných MS mužov. Takže sme nemohli využiť všetkých hráčov, ktorých má Slovensko k dispozícii. Na zrealizovaných zrazoch sme urobili maximu a čo sa dalo. Od vtedy však už ubehlo niekoľko mesiacov a je otázne, kedy a za akých podmienok sa naštartuje florbal na Slovensku. Chápem, že je zdravie prvoradé a rešpektujem všetky nariadenia a opatrenia. Nanešťastie slovenský florbal nie je na takej úrovni, aby sme si mohli dovoliť organizovať zrazy na pravidelnej báze s testovaním a všetkými obmedzeniami, ktoré ku tomu patria. Jednoducho to musíme brať tak, ako to je...“

 

Priamy prenos žrebovania si môžete pozrieť tu:

YouTube kanál IFF
Facebookový profil MSJ 2021



Odoberajte newsletter