Roman Cíbik po MS juniorov: "Z Dánska sme odchádzali s množstvom nových skúseností, poznatkov a pohľadov na florbal z pozície rozhodcov z 8 krajín sveta."

Slovenská rozhodcovská dvojica Roman Cíbik a Michal Tomáš absolvovala svoje prvé Majstrovstvá sveta v dánskom Frederikshavne. Išlo o druhý pár arbitrov zo Slovenska, ktorý sa predstavil na MS juniorov


V úlohe hlavných arbitrov odpískali na MS juniorov 2023 dovedna štyri zápasy a vyskúšali si aj úplne novú pozíciu. Viac nám o účinkovaní na MS juniorov v Dánsku prezradil Roman Cíbik. "Na MS v Dánsku sme rozhodovali spolu 4 zápasy + jeden v pozícii náhradného páru v zápase o 3. miesto, čo bola pre nás nová zaujímavá skúsenosť. Každý zápas bol pod drobnohľadom IFF observerov zo Švédska, Fínska a Nórska. Od každého sme získali zaujímavé spätné väzby, pochvaly ale aj tipy na zlepšenie. Komisia rozhodcov IFF má veľkú úlohu zjednotiť štýly rozhodovania rozhodcov na medzinárodných podujatiach, napr. posudzovanie fyzickej hry. Každý večer sme absolvovali meeting s rôznymi témami. Z Dánska sme odchádzali s množstvom nových skúseností, poznatkov a pohľadov na florbal z pozície rozhodcov z 8 krajín sveta."


"Z Dánska sme odchádzali s množstvom nových skúseností, poznatkov a pohľadov na florbal z pozície rozhodcov z 8 krajín sveta."


Návrat na rovnaké miesto po 3 rokoch 

Zápasy hrané vo vysokom tempe a rôzna úroveň jednotlvých súperov. Pestrú paletu juniorského florbalu a výborné podmienky pre florbal zažili počas 4 odpískaných zápasov naši rozhodcovia. 

"Juniorský florbal je veľmi rýchly a dravý. Mali sme možnosť rozhodovať zápasy vyrovnaných súperov ale aj zápasy favoritov s outsiderami. V rovnakom meste sme v roku 2020 absolvovali Kvalifikáciu MS mužov - vedeli sme do akého prostredia ideme, organizácia bola rovnako ako v roku 2020 na výbornej úrovni. Frederikshavnu môžeme na Slovensku len ticho závidieť ich športovú infraštruktúru. Len v areáli, kde sa MS odohrávali, sa nachádzalo 5 ihrísk." pokračuje Roman Cíbik. 

Prvýkrát v pozícii náhradného páru a hneď v zápase o bronzové medaily. Pripravený v "rozhodcovskom" na tribúne a byť v strehu. Aj to zažila najlepšia rozhodcovská dvojica na Slovensku z minulej sezóny. "Bola to pre nás nová skúsenosť. Záložný pár má rovnaký zápasový deň ako pár, ktorý rozhoduje zápas - musí byť pripravený na tribúne komplet v rozhodcovskom oblečení naskočiť kedykoľvek do zápasu. Naši kolegovia zo Švédska zápas zdravotne zvládli a my sme si ho tak pozreli "v rozhodcovskom" z tribúny. Naskočiť do zápasu, ktorý má svoj "príbeh" či nastavenú úroveň posudzovania priestupov, by určite bolo zložitejšie ako viesť zápas od jeho prvej sekundy."


Roman Cíbik a Michal Tomáš na MS juniorov 2023 

1. Austrália vs Slovinsko

2. Rakúsko vs Dánsko

3. Fínsko vs Poľsko

4. Nemecko vs Dánsko

Náhradný pár v zápase o bronz - Česko vs Fínsko


A čo by mohla priniesť budúcnosť pre náš elitný pár arbitrov? "Pre nás je na medzinárodnej scéne úspech už len samotná účasť na Majstrovstvách sveta. Veríme, že nám MS vyšli a bol to prvý odrazový mostík k veľkým medzinárodným podujatiam. Ako sa to bude ďalej vyvíjať, to už nie je len v našich rukách. My však pre to z našej strany spravíme všetko, čo môžeme." 



Odoberajte newsletter