Rozhodca Sklenica v Brne zachraňuje pacientov s koronavírusom

Elitný slovenský florbalový rozhodca Roman Sklenica sa v Brne živí ako záchranár. V tomto období je tak v priamom kontakte s koronavírusom, ktorý zastavil život naprieč celým svetom. Ako dnešnú situáciu zvláda a ako vidí šance na uskutočnenie vrcholových turnajov Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) v tomto roku, prezradil v rozhovore.

„Pracujem ako zdravotnícky záchranár na Anesteziologicko-resuscitačnej klinike vo Fakultnej nemocnici u Sv. Anny v Brne, ktorá bola zo začiatku zvolená ako jedna z dvoch nemocníc v ČR pre liečbu COVID+ pacientov. Na našom oddelení máme pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu a prípadne ECMO, a stálu monitoráciu životných funkcií. Inak povedané, sú to pacienti, ktorí majú ťažký priebeh ochorenia a sú vo vážnom stave,“ uviedol Roman Sklenica.

„Myslím si, že to zvládame v rámci možností už teraz celkom dobre. Zo začiatku to bolo horšie, najmä, kým sme si zvykli na to, že musíme byť oblečení v ochranných pomôckach. Nie je totiž sranda byť zavretý niekoľko hodín na boxe. Naša práca sa prakticky vôbec nezmenila, len sa k nej pridalo to, že musíme na sebe mať ochranné pomôcky,“ dodal.

O tom, že lekári v Brne svoju prácu zvládajú svedčí aj skutočnosť, že iba nedávno sa na ich oddelení zotavil zubár, ktorý sa nakazil koronavírusom. Zachránili ho napriek tomu, že bol vo veľmi vážnom stave na umelej pľúcnej ventilácii a niekoľko dní bol napojený na mimotelový obeh.

Každá krajina sa so šíriacou pandémiou vyrovnáva po svojom. Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorých platia najtvrdšie reštriktívne opatrenia. Najlepší slovenský rozhodca za rok 2019 si myslí, že Slovensko zvláda situáciu lepšie ako Česko. „Opatrenia sú podľa mňa dobré, na Slovensku je stále málo nakazených pacientov, oproti číslam, ktoré sú tu v Česku. Takisto mortalita je výrazne nižšia. Síce vyhlásenie núdzového stavu spôsobilo trošku ‚poprask‘ v tom, že bolo zakázané ‚zgrupovanie‘ sa, no význam to rozhodne má. Podstatnou časťou toho celého je však to, či naozaj každý poctivo dodržiava zavedené opatrenia,“ varuje rodák z Bratislavy.

Pandémia koronavírusu má za následok aj plošné rušenie či presúvanie športových súťaží. Nevyhol sa tomu ani florbal. Väčšina dlhodobých súťaží sa ukončila predčasne, čo bude ďalej je zatiaľ otázne. Jedno z najväčších tohtoročných podujatí – majstrovstvá sveta junioriek vo švédskej Uppsale, ktoré sa mali odohrať v úvode mája zatiaľ preložili na september. Od vývoja pandémie závisí aj usporiadanie svetového šampionátu mužov v decembri.

Postupom času a s rastúcim počtom nakazených vo svete som osobne čakal, že sa sezóna nikde nedohrá. Bolo by to veľmi veľké riziko pre všetkých a riskovať zdravie tímov, rozhodcov, či divákov nie je úplne na mieste. Či sa budú konať MS mužov, to záleží na vývoji celkovej situácie vo svete v najbližších mesiacoch. Ale myslím si, že to bude dosť problematické, každopádne by som bol veľmi rád, keby sa život vo svete mohol čo najskôr vrátiť do pôvodných koľají,“ uviedol 26-ročný arbiter, ktorý má za sebou zápasy na majstrovstvách sveta hráčov do 19 rokov (2019) či duely kvalifikácie o postup na svetové šampionáty mužov (2020) i žien (2019).

Popredný slovenský rozhodca vyzýva občanov, aby rešpektovali nariadenia vlády, ktoré považuje za kľúčové v boji s koronavírusom. „Situácia vo svete je vážna, už len keď sa pozrieme na to, ako to prebieha v Číne, Taliansku, Španielsku alebo USA či Švédsku. Slovensko a Česko vyhlásilo núdzový stav ako preventívne opatrenie pred väčším šírením ochorenia. No napriek tomu sa objavili čísla. Teraz je naozaj nevyhnutné, aby všetci rešpektovali nariadenia a snažili sa spolu zabrániť tomu, aby sa toto ochorenie ešte viac rozšírilo,“ uzavrel Sklenica.

V utorok pribudlo na Slovensku 28 nových prípadov ochorenia COVID-19. Laboratóriá otestovali 1 439 ľudí. Spolu máme aktuálne 863 potvrdených prípadov nákazy.



Odoberajte newsletter