ŠAMPIONÁTY OČAMI ÚČASTNÍKOV: Čiastočne nám Gruzínci „zahatali“ cestu na MS

Svetový šampionát mužov, ktorý sa v roku 2010 uskutočnil vo fínskych mestách Helsinki a Vantaa bol bez účasti slovenských reprezentantov. Rozhodla o tom kvalifikácia, ktorá sa v rovnakom roku odohrala v španielskom meste El Escorial. Slovensko obsadilo konečné tretie miesto za Estónskom a Talianskom, čo znamenalo, že sme sa na MS neprebojovali. Na kvalifikáciu sme si zaspomínali s bývalým slovenským reprezentantom Václavom Komačkom.

 

Keď nepríde súper, ktorému môžete naložiť 20 kúskov

Slovenskí chlapci však na šampionát nepostúpili trochu neférovým spôsobom. V našej kvalifikačnej skupine sme mali za súpera Gruzínsko, ktoré sa na súboj zo Slovenskom nedostavilo a prehralo tak 0:5 kontumačne. Holandsko ale hlavne Taliansko však zápas proti Gruzíncom odohrali a zvíťazili podstatne vyšším rozdielom (20:0). Slovensko tak malo v play-off zápase za súpera silnejšie Estónsko, ktoré nás zdolalo 8:4. „Je to už veľmi dávno, takže tie spomienky sú už len sporadické. O postup nás pripravilo prakticky to, že tím Gruzínska nepriletel na náš zápas, takže sme vyhrali kontumačne 5:0. Tento výsledok nás prakticky stál postup, nakoľko Taliansko vyhralo väčším rozdielom a k postupu im pomohlo lepšie skóre po našej vzájomnej remíze...“ spomína na nešťastnú kvalifikáciu skúsený reprezentant Václav Komačka.

 

Zaujali ho Talmeovci

Gól sa Vašovi nepodarilo streliť, no stihol dvakrát asistovať. Partia však dlhé roky bola dobrá. „Momentálne sa mi celkom ťažko posudzuje, ako sa mi vtedy hralo. V tej dobe bol florbal menej takticky zviazaný, hralo sa viac na individuálne zručnosti a vrodenú hernú inteligenciu. V reprezentácii som strávil pomerne dlhý čas, čiže som badal podstatné zmeny, no hlavne som nikdy zlú partiu nezažil.“  
Komačku v tom čase zaujali bratia z Estónska a s organizáciou bol spokojný. „Po florbalovej stránke boli veľmi zaujímavé sledovať hru bratov Talmeovcov z Estónska. Mimo florbalu bolo na tú dobu všetko výborne zorganizované, ako zo strany usporiadateľov, tak zo strany Slovenského zväzu florbalu a nepamätám si žiadne problémy. Pred turnajom sme absolvovali sústredenie v Košiciach, odkiaľ sme sa z pätnásť stupňového mrazu presunuli na let z Budapešti do Madridu, kde nás čakalo príjemné jarné počasie.“

 

Ukončil to skôr ako chcel...

Ambiciózny Oravčan florbalovo vyrastal v Nižnej. Napokon sa presadil v zahraničí a „zakotvil“ v českých Vítkoviciach. „Moja florbalová kariéra bola veľmi zaujímavá. Spoznal som veľa ľudí a navštívil miesta, kde by som sa možno bez florbalu nikdy nedostal. Mrzí ma, že som ju musel zo zdravotných dôvodov ukončiť skôr, cítil som, že som prišiel do Vítkovíc v ideálny čas a túžil som po majstrovskom titule,“ ukončil rozhovor Václav Komačka.



Odoberajte newsletter