ŠAMPIONÁTY OČAMI ÚČASTNÍKOV: Juniorov v roku 2007 zaskočila dvadsiatka od Švédov, medzi elitou sa však udržali

V roku 2007 sa konali majstrovstvá sveta juniorov vo švajčiarskych mestách Kirchberg a Zuchwil. Premiérovo sa v A-kategórii predstavili aj mladí slovenskí florbalisti, ktorí si účasť medzi elitou vybojovali v predchádzajúcej kvalifikácii v domácom prostredí a napokon sa medzi najlepšími tesne udržali. Na šampionát spred štrnástich rokov si zaspomínal jeden z vtedajších lídrov tímu Tomáš Máder.

 

Prvýkrát v A-kategórii

„Mám na to pozitívne spomienky. Bolo to prvýkrát, čo sme hrali v A-kategórii. Ja som bol na šampionáte už predtým, ale to bolo béčko v Lotyšsku. Všetci sme mali veľké očakávania. Vedeli sme však, že sa musíme pripraviť na vyšší level. Potom sme dostali dvadsať gólov od Švédov a boli sme prekvapení, aký je to priepastný rozdiel,“ povedal Tomáš Máder pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB). 

 

Slováci obsadili v osemmiestnej tabuľke predposledné siedme miesto. Za sebou nechali Poliakov, nad ktorými v priamom súboji o udržanie zvíťazili 7:6 v predĺžení. „Podstatné bolo, že sme sa udržali v A-kategórii. Určite sme sa chceli pobiť o lepšie umiestnenie, ale nestačili sme na to. Napokon, aj zápas o záchranu bol dosť dramatický. Rozhodli sme až v predĺžení,“ uviedol.

 

Super atmosféra

Na šampionáte strelil jeden gól. „Ak si dobre pamätám, tak som skóroval proti Čechom (v 20. min znížil na 2:4, pozn. red.). Chvíľu som aj nehral, keďže som si zranil ruku, musel som ísť do nemocnice na röntgen a dostal som dlahu,“ vysvetlil.

 

Spomína si aj na perfektné prostredie, o ktoré sa starali domáci Švajčiari. „Atmosféra bola super. Zdá sa mi, že kvôli šampionátu postavili novú halu a na zápasoch bývalo plno. Nebola to síce veľká hala, ale bývala naplnená. Pre nás to bol veľký rozdiel aj v tom, že ľudia vedeli o čo ide, zatiaľ čo na Slovensku florbal poriadne ani nepoznali.“

 

Juniorskými majstrami sveta sa v roku 2007 stali Švédi. Vo finále zdolali Čechov 9:3. „Zápasy najlepších tímov boli famózne. Snažil som sa tam aj čo najviac odpozorovať a potom to napodobniť. Myslím si, že aj po tejto stránke nám to všetkým dalo veľa,“ vyhlásil Máder.

 

Cesta autobusom plná hier a bývanie v kasárňach

Na presun do dejiska MS si slovenská výprava zvolila autobusovú dopravu. „Išli sme autobusom, zážitkov tam bolo neúrekom. Boli sme tam dvadsiati sedemnásťroční chalani, takže tak to aj vyzeralo. Vymýšľali sme všetko možné, hrali sme rôzne hry, karty,... Florbalová scéna na Slovensku bola malá, všetci sme sa pravidelne stretávali. Dobre sme spolu vychádzali, nebol tam žiadny problém. Samozrejme, podpichovali sme sa navzájom, keďže sme tam boli Bratislavčania, východniari či Oravčania, ale všetko to bolo v rámci srandy,“ povedal a dodal: „Myslím si, že ubytovanie bolo na slovenské pomery celkom dobré. Bývali sme vo vojenských kasárňach. Bývali sme spolu, mali sme poschodové postele. Ale myslím si, že všetko bolo v poriadku. Nikto sa nesťažoval, keďže sa mi zdá, že to boli prvé majstrovstvá, ktoré kompletne hradil zväz. To bolo super.“

 

Domáca kvalifikácia

Reprezentácia Slovenska ešte pred samotným šampionátom absolvovala kvalifikáciu, ktorá sa konala v Malackách. Florbalisti s dvojkrížom na hrudi v zápasoch so Slovinskom, Ruskom a Maďarskom nestratili ani bod a kvalifikačný turnaj suverénne vyhrali. „Kvalifikácia bola výborná. Na naše zápasy chodilo veľa ľudí, takisto bola plná hala, typická domáca atmosféra. Ubytovanie bolo tiež skvelé, bývali sme dve minúty od haly. Všetko bolo super zorganizované. Naozaj, na tie časy to bolo všetko výborne zabezpečené,“ uzavrel Máder. Ten v troch zápasoch získal sedem bodov za päť gólov a dve asistencie a výraznou mierou tak prispel k dôležitým víťazstvám.



Odoberajte newsletter