Sestry Kauppiové si založili webovú stránku, chcú podporiť florbal i rovnosť

Azda najznámejšia sesterská dvojica vo florbale – Oona a Veera Kauppiové z Fínska – sa rozhodla prezentovať sa okrem sociálnych sietí aj na vlastnej webovej stránke KauppiTwins. Aj takýmto spôsobom chcú hráčky švédskeho tímu Thorengruppen IBK vyrozprávať svoj príbeh a zároveň spropagovať florbal a vytvárať rovnaké príležitosti pre všetkých.

 

„Na instagrame sme si uvedomili, že existuje veľa ľudí, ktorí by sa radi bližšie pozreli na náš každodenný život. Tak vznikol nápad založiť web KauppiTwins. Myslíme si, že je to dobrý spôsob, ako podporiť florbal a schopnosť žien robiť veci rovnako ako muži. Myšlienka rovnakých príležitostí vznikla o niečo neskôr. Máme skúsenosti s tým, že rovnosť nefunguje vždy tak, ako by mala. Našou misiou je získať rovnaké možnosti pre všetkých. Každý by mal mať príležitosť robiť veci, ktoré miluje a plniť si sny – v športe i v živote – bez ohľadu na vek, pohlavie či pôvod. Chceme tiež zvýšiť hlas a skúsenosti žien v oblasti profesionálneho športu, ale aj iných záležitostí,“ povedali fínske reprezentantky pre spravodajstvo Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF).

 

Založiť webovú stránku pre ne znamená rozšíriť dosah, zoficiálniť prezentáciu a ďalej rozprávať svoj príbeh. „Nechceme byť iba športovkyne a florbalistky, ale aj osoby, ktoré sa snažia dokázať, že všetko je možné a byť dobrý vzor pre mladších hráčov. Chceme ich povzbudiť, aby nasledovali svoje sny rovnako, ako sme to robili my. Nemôžete byť to, čo nevidíte a preto veríme, že je dôležité mať svoje idoly,“ uvádzajú v rozhovore pre IFF.

 

Nový projekt plánujú zároveň využiť na propagáciu florbalu. „Chceme poskytnúť pomoc vo forme letných táborov, prednášok či rôznych tipov. Myslíme si, že aj to je jeden zo spôsobov ako pomôcť iným, aby sa dostali tam, kde sme my dnes. Nebyť pandémie, už počas uplynulého leta sme mali naplánované tábory, na ktoré sa môže prihlásiť každý – začiatočníci i skúsenejší hráči, mladí i starší ľudia alebo osoby so zdravotnou indispozíciou. Chceme byť aktívne na sociálnych sieťach a zvyšovať povedomie verejnosti o veciach, ktoré sú pre nás dôležité. Ďalej chceme, aby florbal ako šport rástol. Vidíme v ňom, veľký potenciál. Je pred nami ešte veľa práce a my chceme byť súčasťou tejto práce aj zmien, ktoré vytvárajú lepšie a rovnejšie príležitosti pre všetkých. Dúfame, že mnoho mladých hráčov zažije, aké je to byť profesionálny či poloprofesionálny športovec,“ vyhlásili bezmála 24-ročné florbalistky.



Odoberajte newsletter