Sestry Šponiarové majú pred sebou svoje prvé spoločné Superfinále v O2 aréne

Aj túto sezónu sa v českom ženskom Superfinále predstavia slovenské hráčky, a to trio reprezentantiek Denisa Ferenčíková a sestry Michaela a Zuzana Šponiarové.

 

Aj túto sezónu sa v českom ženskom Superfinále predstavia slovenské hráčky, a to trio reprezentantiek Denisa Ferenčíková a sestry Michaela a Zuzana Šponiarové. S Denisou sme robili rozhovor pred play-off, a tak teraz na rad prišli sestry Šponiarové. Staršia Michaela už Superfinále pred dvomi rokmi zažila, vtedy jej Vítkovice zdolali Herbadent 5:0, avšak vtedy nás okrem zisku titulu mohlo tešiť aj to, že sa presadili všetky tri slovenské hráčky vrátane Mišky. Mladšia Zuzana prestúpila do Vítkovíc pred touto sezónou. Doteraz sledovala dianie v pražskej O2 aréne len z pohľadu diváka, teraz sa však predstaví priamo na ihrisku pred tisícami fanúšikov. 

 

Po víťazstve v základnej časti ste prešli pavúkom play-off do Superfinále bez zaváhania. Skúste pár vetami zhodnotiť štvrťfinálové a semifinálové série.

Zuzana: „Štvrťfinálová séria v podobe mestského derby s FBC Ostrava bola naozaj náročná, tak ako sa očakávalo. Treba priznať, že nás preverila viac ako sme očakávali, aj keď výsledok vyzerá jednoznačne. FBC Ostrava má veľmi kvalitnú mládežnícku základňu a postupne z nej hráčky zapája do A – tímu. Zápasy boli náročné a vyhecované. Séria nás utvrdila v tom, že pokiaľ nebudeme v zápasoch na 100% koncentrované, môžeme sa trápiť s akýmkoľvek tímom… O stupeň ťažší súper nás čakal v semifinále, ktoré sme aj vďaka kvalitnej príprave v štvrťfinále zvládli a cez Bohemians postúpili na nulu, aj keď sme sa v druhom zápase riadne vytrápili a v tretej tretine museli otáčať zápas z výsledku 2:4. Tam sme ukázali charakter a morálku, vyhrali poslednú časť 5:0 a tu sme podľa mňa sériu zlomili."

 

V Superfinále sa proti Vám postaví Chodov, ktorý zohral semifinále so silným Herbadentom. Nemyslíte, že môže byť vašou nevýhodou, že v play-off, a teda už dlho, ste nezohrali poriadny a vyrovnaný zápas, kým hračky Chodova áno?

Michaela: „Nemyslím si, že by sme zohrali slabšie zápasy ako Chodov. Každý z nás odohral výsledkovo vyrovnané a aj jednoznačné zápasy. Samozrejme, každý zápas mal iný priebeh, ale sériu sme skončili oba týmy v rovnaký čas a máme rovnaký čas na prípravu na SF. Hráčky Bohemians, nás v sérií potrápili a určite to nebolo jednoduché. Neboli to zápasy, ktoré by sme rozhodli hneď na začiatku ako si možno niektorí mysleli. Zápasy nám ukázali chyby z útočnej, ale aj obrannej stránky hry."

 

Keďže ste do Superfinále postúpili v najkratšom možnom čase, mali ste dlhšiu pauzu. Nebude chýbať zápasový výpadok? Ako prebiehala príprava na tento vrchol sezóny?

Zuzana: „Áno, musím povedať, že by som bola radšej za kratšiu prestávku a najradšej by som už hrala, ako sa vyjadrila aj kapitánka Chodova, Anet Jarolímová, ale taká je realita a my ju musíme tak zobrať. Príprava prebiehala v podstate štandardne,  niekoľkými tréningami, kde sme sa snažili zamerať na seba a svoju hru, ktorou sa chceme v Prahe prezentovať a samozrejme sme sa zamerali aj na súpera a rozoberali si jeho hru do detailov či už na videu, alebo priamo v tréningoch. Či bola príprava dostatočná, ukáže až samotné Superfinále. Ide o jeden zápas, a tak veľmi dôležitým aspektom bude hlavne psychická príprava hráčok. Superfinále je špecifické v tom, že aj keď predvediete takmer bezchybný výkon, nemusí to stačiť. Stať sa môže čokoľvek."

 

 Čo bude vašou najsilnejšou stránkou a kde vidíte slabiny Chodova?

Michaela: „Každý máme aj silné a určite aj tie slabšie stránky. Taktické detaily necháme u nás v šatni, o tom si môžeme povedať po finále (smiech). Ťažko povedať, čo bude kľúčovým faktorom úspechu, či neúspechu jedného, alebo druhého tímu. Ako povedala sestra, ide o jeden zápas…Verím, že  nás za vytúženým titulom bude hnať vpred tímový duch,  mentálna odolnosť a samozrejme kvalita nášho tímu. Dôležité bude využiť slabších stránok hry Chodova a snažiť sa neposkytnúť Chodovu využiť akékoľvek naše drobné zaváhanie. Ideálne tak, že ich robiť nebudeme vôbec."

 

Pred dvomi rokmi oslavovali Vítkovice zlaté double. Bude sa podľa vás história opakovať?

Zuzana: „Ak sa budeme oba tímy snažiť žiť z úspechov minulosti, double tento rok zostane v Prahe… Treba sa pozerať dopredu, neuspokojiť sa a snažiť sa na tento deň vyladiť tak, aby v ňom klaplo všetko tak ako má. Bolo by to krásne, ak by sa to znovu podarilo, ale ako naše, tak aj súperove dva tímy sú už úplne iné, čakajú nás nové zápasy a všetko máme vo vlastných rukách, nohách, ale hlavne v hlave. Nechajme sa prekvapiť , každopádne veríme a budeme bojovať."

 

Máte nejaký predzápasový rituál alebo talizman, ktorý Vám pomáha? V O2 aréne sa čaká rekordná návšteva. Nebojíte sa , že sa vám pred toľkými divákmi roztrasú kolená?

Michaela: „Špeciálny rituál mám iba jeden, možno ako viacerí športovci - vždy mám pri sebe svoju retiazku s príveskom, ktorú si pred zápasom pobozkám. Čo sa týka návštevy, je to perfektný zážitok zahrať si pred takou kulisou, už pred play-off bolo vypredané spodné poschodie a s určitosťou sa očakáva pokorenie diváckeho rekordu z minulého roku. Určitá nervozita tam bude, predsa len, je to niečo výnimočné. Ale to všetko opadne po prvom buly. Ja už túto skúsenosť mám spred dvoch rokov a sestru čaká premiéra. Ale som presvedčená, že to zvládne aj ako hráčka, kdeže divácke skúsenosti už z O2 Arény má."

 

Tipovať vlastný zápas by bolo dehonestujúce, určite si veríte ale Skúste si tipnúť mužského víťaza a odhadnite aj priebeh stretnutia.

Michaela: „Naši mužskí kolegovia prežívajú neuveriteľné play-off. Po parádnej štvrťfinálovej sérii proti Tatranu zakončenej výhrou v 7. Zápase dokázali rovnako na 7 zápasov zdolať aj zrejme najväčšieho adepta na titul – Mladú Boleslav. Po priebehu play-off budú pre mňa osobne favoritom v Superfinále vítkovickí muži, pretože ich sebavedomie je asi právom veľmi vysoko. Proti nim však bude stáť víťaz základnej časti a tím, ktorý im chce oplatiť finálovú porážku spred dvoch rokov. Určite to bude vyrovnaný zápas a rozhodovať budú maličkosti ale, ako my na Dubine hovoríme: Believe in blue."

Zuzana: „Na jednej strane odpočinutý Chodov, ktorý cez Brno prešiel v najkratšom možnom čase, na druhej strane rozohrané Vítkovice, ktoré majú za sebou maximálny počet zápasov v play-off. Až samotný zápas ukáže, čo je väčšou výhodou, ale osobne si myslím, že práve rozohratosť a povestný vítkovický lauf rozhodnú finálový zápas. Verím, že aj so súčtom výsledku ženského finále budem môcť povedať, že svojim víťazstvom rozhodli o druhom Ostravskom double za posledné 3 roky."



Odoberajte newsletter