Šimon Bučko získal v Dánsku premiérový majstrovský titul

Slovenský florbalista Šimon Bučko má za sebou druhú sezónu v dánskom Benlöse Floorball Club, ktorú zavŕšil ziskom majstrovského titulu. Jeho klub siahal na celkové prvenstvo aj vlani, no pre pandémiu na severe Európy ročník nedohrali a Benlöse si tak muselo vystačiť s tamojším pohárom. Tento rok si však hráči elitného dánskeho klubu všetko vynahradili a tešia sa z majstrovského primátu v najvyššej súťaži.

 

„Bola to dlhá dvojročná cesta. Na jej začiatku bol jasne stanovený cieľ, a to obhájiť titul. Vlani sa nám to, žiaľ, nepodarilo pre pandémiu. I táto sezóna bola plná neistoty, no začali sme ju, ako bolo plánované, a ako tím sme znovu napredovali a približovali sa k nášmu vytúženému cieľu. Čo sa týka pocitov, tak zo začiatku to bola veľká radosť a úľava, že sa nám to podarilo napriek všetkému. Aktuálne sa snažím vstrebať, čo sa nám podarilo dosiahnuť a užiť si tento výnimočný moment,“ uviedol Šimon Bučko pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

 

Benlöse v semifinále zvíťazilo nad Vanlöse 2:0 na zápasy. V superfinálovom stretnutí počas uplynulého víkendu triumfovalo nad Frederikshavnom 5:3. „Tento zápas vystihuje len jedno slovo – príprava. Na toto stretnutie sme sa asi najviac pripravili po každej možnej stránke. Či už to bola stopercentná dochádzka hráčov na tréningy, detailný rozbor súperovej i našej hry, sedenia s mentálnym trénerom, prítomnosť fyzioterapeutov, perfektná organizácia zo strany vedenia klubu alebo nutričné poradenstvo. Dokonca vzhľadom na možnosť, že sa superfinále bude hrať s červenou loptičkou, nám vedenie nakúpilo červené loptičky, aby sme na to boli pripravení. Mysleli sme na každý detail a myslím si, že presne tieto drobnosti rozhodli v náš prospech,“ tvrdí slovenský florbalista.

 

Podobne ako vo zvyšku Európy, ani v Dánsku sa ročník 2020/2021 nezaobišla bez komplikácii. „Sezóna sa začala klasicky v septembri, aj za prítomnosti divákov. Po krátkej dobe však vláda zrušila možnosť mať priaznivcov na tribúnach, no keďže florbal bol v kategórii profesionálnych športov, pokračovali sme v sezóne. ‘Stopka’ nastala niekedy v decembri. Sezónu prerušili a nad pokračovaním visel veľký otáznik. Po troch mesiacoch sa florbalovej komisii podarilo sezónu opäť rozbehnúť a dohrať. Malá zmena bola v semifinále, ktoré sa z troch víťazných zápasov skrátilo na dva,“ vysvetlil čoskoro 21-ročný (nar. 27. júna 2000) obranca. „Superfinále bolo divákom prístupné. Na tribúne teda bolo veľké zastúpenie aj našich fanúšikov, za čo im patrí veľká vďaka, keďže nás povzbudzovali celý zápas,“ dodal.

 

Do Dánska odišiel po maturite s ambíciou pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu v severskom prostredí. Na prvý pokus mu to nevyšlo, no okrem vydareného florbalového ročníka sa mu teraz darilo aj v súkromí. „V poslednom čase sa mi podarilo nájsť moju ‘vysnenú’ robotu, dosiahnuť niekoľko ďalších osobných cieľov a taktiež sa mi túto sezónu podarilo začať štúdium. Aj to do istej miery ovplyvnilo môj osobný život, keďže sa mi otvorili nové možnosti a nová sieť ľudí,“ prezradil odchovanec ATU Košice.

 

Aj vzhľadom na vyššie uvedené, nemá žiadne pohnútky uvažovať o zmene klubu. „Pokiaľ sa nič závažné neudeje, tak rozhodne budem pokračovať v Benlöse,“ potvrdil.

 

Teraz sa teší na to, že aspoň nejaký čas strávi vo vlasti. Ešte predtým má však v Dánsku príjemné povinnosti súvisiace so ziskom majstrovského titulu. „Väčšinu leta plánujem stráviť na Slovensku s ľuďmi, na ktorých mi záleží, ale pre pandémiu som nemal možnosť ich navštíviť. Predtým ma však ešte čakajú oslavy v Dánsku s chalanmi, na čo sa veľmi teším. Toto leto však bude trochu zvláštne, keďže jeden ročník sa iba teraz skončil a už čoskoro začneme s prípravou na novú sezónu,“ uzavrel Šimon Bučko.


Fotogaléria


Odoberajte newsletter