Slovenky „uchmatli“ domácim Švajčiarkam bod!

Slovenská reprezentácia junioriek získala vo svojom úvodnom zápase na Majstrovstvách sveta vo švajčiarskom St. Gallene cenný bod, ktorý dievčatá vybojovali proti domácim favoritkám zo Švajčiarska.

 

Úvodné minúty premiérového súboja slovenských reprezentantiek boli veľmi bojovné, no trochu rozpačité. Na dievčatách bola cítiť nervozita a zodpovednosť, ale vyrovnali sa s ňou. Počas štvrtej minúty sme mali vyloženú šancu, ktorú sme nedokázali premeniť na gól. Čo však nevyšlo na prvý pokus vyšlo na druhý. V ôsmej minúte zamotali Slovenky domácim hráčkam hlavu a chaos v obrannej činnosti Švajčiariek potrestala pohotovou strelou k tyčke kapitánka Adriana Bahnová po prihrávke od Michaely Žikavskej. Gól však bol pripísaný Kristíne Mlíchovej. Necelé tri minúty naše dievčatá vyhrávali, no domáce hráčky odpovedali v jedenástej minúte zásluhou Deborah Frei, ktorá po štandardke takmer od polovice ihriska prestrelila všetko čo jej stálo v ceste aj našu gólmanku Pavlínu Farulovú a bolo 1:1. Do prvej prestávky už gól nepadol a tak sa družstvá rozišli zmierlivo.

 

Druhé dejstvo sa nieslo v podobnom duchu ako prvá tretina. Švajčiarky mali loptu viac na svojich hokejkách, no naše dievčatá urputne bojovali a snažili sa zabrániť zakončeniu súperiek na našu bránu. To sa však nepodarilo počas 24. minúty, v ktorj po jednej zo šancí priľahla našu gólmanku Farulovú švajčiarska hráčka. Následne vyrazili Slovenky do protiútoku, no po strate lopty Švajčiarky z prečíslenia udreli a dostali sa do vedenia. Slovenky to však nezlomilo a o dve minúty vyrovnala Kristína Belicová. Dievčatá sa však ešte nestihli ani dotešiť po úspešnom zásahu a súperky po dvadsiatich sekundách opäť viedli, tentoraz 3:2. Naše reprezentantky aj ďalej bojovali čo im sily stačili. V tridsiatej piatej minúte zabojovala Sára Adamcová a po prihrávke na Kláru Grossovú, sa zrodila pekná akcia na jeden dotyk, ktorú zakončila gólom Barbora Gáborová a bolo opäť vyrovnané.

 

Ani posledná tretina nepriniesla víťaza. Švajčiarky pridali na obrátkach a chvíľami „drtili“ naše dievčatá na vlastnej polovici a dokonca sme prežili aj vylúčenie Lenky Lenčešovej. Slovenky bojovali a k záveru hrozili brejkovými príležitosťami, ktoré však nevyužili a tak vybojovali cennú remízu 3:3! Zajtra naše dievčatá čaká rozhodujúci súboj proti Poľsku, ktoré dnes prehralo s Fínskom 0:7.

 

Hlasy po zápase:

 

Jiří Typl (tréner Slovenska): „Na toto sa nnáš tím pripravoval. Odohrať čo najlepší a najkvalitnejší zápas. Do súboja sme nastupovali po zodpovednej príprave pri videu a niekoľkých spoločných porád. Taktiež nám veľmi pomohlo, že sme so Švajčiarkami odohrali niekoľko zápasov počas prípravného cyklu. Aj keď nám na konci prialo šťastie, keďže Švajčiarky nastrelili dve žŕdky, no taktiež my sme ponúknuté príležitosti nevyužili na strelenie rozhodujúceho gólu. V zápase bolo vidno, že oba celky chceli zvíťaziť a tomu zodpovedalo aj nasadenie. Naše dievčatá odovzdali na ihrisku maximum a zaslúžia si pochvalu. Dosiahli sme historicky najlepší výsledok na Majstrovstvách sveta pre Slovensko.“

 

Pavlína Farulová (brankárka Slovenska): „Bol to veľmi náročný zápas, hlavne po fyzickej aj psychickej stránke. Švajčiarky boli na hokejke veľmi zdatné a mali dobré strely, ale naša obrana výborne blokovala a nedovolila prejsť strelám na bránu. Mali sme veľa gólových šancí. Ako tím sme hrali veľmi kolektívne a obetavo, podporovali sme sa navzájom. Takéto výkony chceme ukazovať aj naďalej.“

 

SLOVENSKO – Švajčiarsko 3:3 (1:1, 2:2, 0:0)



Odoberajte newsletter