Slovenky rozbiehajú kvalifikáciu proti Holandsku

Úvodný štart kvalifikačného turnaja o postup na decembrový svetový šampionát žien, ktorý sa uskutoční vo Švajčiarsku, majú slovenské reprezentantky ešte len pred sebou. Dnes v Trenčíne hostíme Holandsko. Dievčatá z krajiny tulipánov by Slovenkám nemali robiť väčšie problémy, no všetko ukáže až večerný zápas.

 

Tri dni sa v meste pod hradom Matúša Čáka pripravujú slovenské dievčatá na svoje súperky v skupine EUR4. Počas nasledujúcich troch dní sa stretnú s Holandskom, Maďarskom a Lotyšskom. Práve Holanďanky sú našim prvým súperom. „Holandsko bude hrať prevažne v obrane na svojej polovici ihriska a budú vyrážať do nebezpečných protiútokov. Predpokladám, že budú hrať individuálnym spôsobom a preto si musíme na tieto situácie dať pozor. Budeme hrať aktívne a taktiež zodpovedne,“ povedal hlavný tréner slovenskej reprezentácie žien Michal Jedlička.

 

Po skončení šampionátu v roku 2017 sa dočasne rozlúčila s reprezentačným dresom dlhoročná kapitánka a líderka tímu Lucia Jelínková, bývalá Košturiaková, no dnes je nielenže v nominácii, ale čo je potešiteľné, že aj nastúpi hneď na úvodný súboj proti Holandsku. Zaujímalo nás, či bolo náročné Lucku presvedčiť aby sa vrátila. „Neboli žiadne problémy s návratom Lucky, pretože naša dohoda znela, že pokiaľ nebude mať do tohto času dieťatko, tak sa vráti a pomôže družstvu v ďalšom napredovaní. Opäť začala hrať v Prahe za Tigers, hoci mala zranenie, no už je v poriadku a teší sa s nami na ďalšie pokračovanie v reprezentačnom drese,“ prezradil kouč Jedlička. A čo na to jej nástupkyňa Denisa Ferenčíková, ktorá podľa slov trénera túto funkciu veľmi nechce zastávať? „Určite je pre mňa cťou byť kapitánkou reprezentácie, no Lucka je toľko rokov kapitánkou, že ak je prítomná, inú z nás si v tejto pozícii ani nevieme predstaviť. My staršie hráčky jej aj tak vo všetkom pomáhame, no osobne som rada, že nemusím komunikovať trebárs s rozhodcami,“ povedala s úsmevom Denisa Ferenčíková.

 

V predchádzajúcej kvalifikácii obsadilo Holandsko vo svojej skupine konečné štvrté miesto, keď dokázalo zdolať len Rakúsko 9:3. Nestačilo však na Švajčiarky (1:14), Estónky (2:7) ani na Nemky (1:9) a tak si postup na svetový šampionát nevybojovalo. Vzájomná bilancia našich dievčat s krajinou tulipánov je nepriaznivá. S holandskou reprezentáciou sme odohrali tri stretnutia. V rokoch 2007 a 2009 sme prehrali na šampionátoch B-kategórie 3:8 a 2:6. Posledné meranie síl však bolo už jednoznačnou záležitosťou Sloveniek, ktoré v roku 2015 na Majstrovstvách sveta vo fínskom Tampere zvíťazili vysoko 13:1.

 

Nominácia slovenskej reprezentácie žien na kvalifikáciu – Trenčín (1. – 3. 2. 2019):

 

Brankárky:

 

DUPČÁKOVÁ Jana (FBC Ostrava, CZE)

FARULOVÁ Pavlína (ŠK 98 Pruské)

 

 

Obrankyne:

 

ŠPONIAROVÁ Zuzana (1. SC Vítkovice, CZE)

ĎURÍKOVÁ Alžbeta (1. SC Vítkovice, CZE)

KLAPITOVÁ Katarína (Kloten Jets, SUI)

LENČÉŠOVÁ Lenka (ŠK 98 Pruské)

ROBOVÁ Klaudia (FBC Predator Sabinov)

GROSSOVÁ Viktória (FBC Ostrava, CZE)

 

Útočníčky:

 

HUDÁKOVÁ Paulína (FBC Ostrava, CZE)

HUDÁKOVÁ Kristína (FBC Ostrava, CZE)

FERENČÍKOVÁ Denisa (SC Classic, FIN)

JELÍNKOVÁ Lucia (Tigers Jižní Město, CZE)

ŠPONIAROVÁ Michaela (SC Classic, FIN)

TROŠKOVÁ Jana (1. SC Vítkovice, CZE)

BELICOVÁ Kristína (Florbal Chodov, CZE)

CUPRÁKOVÁ Lenka (FBC Predator Sabinov)

MARCINKOVÁ Katarína (FbK Kométa Spišská Nová Ves)

FAKTOROVÁ Alexandra (MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto)

BOĽOVÁ Šárka (1. SC Vítkovice, CZE)

GROSSOVÁ Klára (FbK Kométa Spišská Nová Ves)

 

Online prenos zápasu môžete sledovať tu:

 

Holandsko – SLOVENSKO



Odoberajte newsletter