Slovenky švédsku „mašinu“ nepribrzdili

Úvodný štart na majstrovstvách sveta žien vo švédskej Uppsale slovenským reprezentantkám celkom nevyšiel, no tak trochu očakávaná prehra s úradujúcimi majsterkami sveta Švédkami sa stala skutočnosťou. Dievčatá prehrali 3:22 a zajtra od 18.15 h nastúpia na svoj druhý súboj skupiny B proti ďalšiemu TOP tímu sveta Fínsku.

 

Slovenky boli pozorné a vedeli, že nemôžu dať priestor domácim Švédkam na streľbu, čo sa potvrdilo už v tretej minúte, keď ľavý vinkel spoza našej hráčky vymietla Jane Dupčákovej Ellen Rasmussenová. Zaujímavý ťah vyskúšal tréner Michal Jedlička hneď po inkasovanom góle. Odvolal totiž brankárku, no po niekoľkých sekundách sme do prázdnej brány inkasovali druhý gól. V polovici šiestej minúty už bolo 3:0 pre Švédky a pekelné tempo s nasťahovanými súperkami na našej polovici pokračovalo. V trinástej minúte sa po siedmom inkasovanom góle porúčala Dupčáková z bránky a vystriedala ju Radka Mládenková. Parádny moment predviedla naša najlepšia strelkyňa Paulína Hudáková, ktorá z otočky zavesila úvodný gól Sloveniek na šampionáte a znížila na 1:7. Severanky to však vôbec nerozhodilo a zakrátko po prvý raz prekonali aj Mládenkovú, čo pre náš tím znamenalo ôsmy inkasovaný gól.

 

S cieľom udržať čo najdlhší čas loptu na florbalkách a prinútiť tak Švédky stiahnuť sa, tréner Jedlička opakovane skúšal hru bez brankárky, no často sme veľmi skoro o loptu prišli. Trochu kuriózny gól sme zaznamenali po dvoch minútach druhej časti hry, keď Barbora Kocúrová spoza našej polovice nahodila loptu na bránku súperiek a tie si tečovali loptu do vlastnej bránky. Odvaha so skúšaním power play trénerovi Slovenska nevyprchala, no jeho zverenkyne „schytali“ do prázdnej brány aj po druhý raz a bolo 9:2 pre Tre kronor. Desiaty gól domácich strelila Klara Molinová, ktorá v tom čase zaznamenala hetrik. Asi málokedy si severanky strelili počas prvých dvoch tretín toľko gólov do prázdnej brány ako dnes, pretože ich tretí zariadila po našej strate lopty v polovici zápasu Sofia Joelssonová. Úradujúce majsterky sveta nás nešetrili ani v ďalšom priebehu a do zaznenia druhej sirény ešte upravili na 14:2.

 

Neubehli ani dve minúty tretej tretiny a slovenské reprezentantky inkasovali v poradí pätnásty gól a po ňom aj šestnásty. Naše dievčatá mali v zápase niekoľko sľubných šancí, ktoré však nedokázali využiť. Mnohým mladým hráčkam chýbajú potrebné skúsenosti, ktoré aj v tomto náročnom dueli postupne získavali. Disciplína zdobila hru oboch družstiev a prvé vylúčenie prišlo až trinásť minút pred koncom. Dve minúty od rozhodcov dostala Michaela Šponiarová. Švédky do hry postavili to najlepšie, čo v zostave majú a podľa očakávania presilovku využili. Švédska „mašina“ na góly ešte do konca stretnutia zaznamenala päť presných zásahov a v posledných sekundách potešila našich fanúšikov tretím gólom Denisa Ferenčíková. Konečné skóre sa tak zastavilo na výsledku 22:3. Netreba však vešať hlavy, šampionát sa ešte len začal a tieto súboje sú pre naše družstvo z kategórie extra náročných.

 

Hlasy po zápase:

Michal Jedlička (tréner Slovenska): „Zápas nám potvrdil a ukázal realitu. Mali sme trochu inú predstavu akoby sme mali hrať. Tesne pred zápasom nám odstúpila z hry Betka Ďuríková, čo nám nabúralo všetky varianty hry. Museli sme zmeniť zostavu, čo do určitej miery malo na nás negatívny vplyv. Chceli sme hrať 6 na 5 aby sme si podržali loptu, no Betka nám vypadla, čo nebolo jednoduché nahradiť. Nedokázali sme prekonať prvú vlnu napádajúcich hráčok súpera, čiže naša stratégia požadovaný efekt nepriniesla. Navyše všetci dobre vieme, že švédsky florbal je úplne inde, než ten náš slovenský. Všetky veci, ktoré realizujeme na tréningoch nie sme schopní preniesť do zápasu, pretože rýchlosť hry súperiek je niekoľkonásobne vyššia než naša. Pre veľa dievčat to bol prvý tak náročný zápas.“

Paulína Hudáková (hráčka Slovenska): „Tento zápas som si užila, pretože už dlhší čas som neodohrala kvalitný duel kvôli zraneniu. Žiaľ výsledok je krutý, no toto sú súboje, ktoré nám ukážu na čo ešte potrebujeme pracovať a kde máme rezervy.“

 

Švédsko – SLOVENSKO 22:3 (8:1, 6:1, 8:1)


Fotogaléria


Odoberajte newsletter