SLOVENKY V ZAHRANIČÍ: Najmladšie Slovenky s priemerom viac ako 1,2 bodu na zápas, Ďuríková v centre diania florbalovej veľmoci , Šponiarová bez prehry

Aktuálne pôsobí vo svetových ligách viac ako desiatka slovenských dievčat a my sme sa pozreli na to, ako sa im v kluboch darí. Dobré meno robia slovenskému florbalu v susednom Česku, Švajčiarsku, no cenné skúsenosti zbierajú i vo švédskej najprestížnejšej lige SSL. Toto sú najčastejšie skloňované mená na našej florbalovej scéne 


Slovenky v kolobehu súťaží svetového formátu. FOTO: Flickr FBC Kalmarsund, Piranha Chur, FBC Ostrava a FlorbalVítkovice CZ


Slovenky v zahraničí | ALŽBETA ĎURÍKOVÁ # 2 (SWE)

Od svojho júlového prestupu z českého klubu 1. SC TEMPISH Vítkovice ušla Betka Ďuríková v najvyššej švédskej súťaži kus cesty. Momentálne pôsobí ako jediná Slovenka na severe Európy a my máme radosť, že sa jej v novom tíme darí. Pravidelne dopĺňa zostavu FBC Kalmarsund a po 11. zápasoch v SSL má na konte úctyhodnú bilanciu 2+4. Súčasná forma stačí Kalmarsund na priebežné 5. miesto.

Slovenky v zahraničí | KATARÍNA KLAPITOVÁ  # 12 (SUI) 

Katka ako ostrieľaná obrankyňa chráni svätyňu Piranha Chur už od roku 2019. Minulá sezóna 21/22 skončila pre Katku vo Švajčiarsku bronzom. V tomto ročníku najvyššej ligy odohral jej klub zatiaľ 9 zápasov, ktoré na istý čas dostali Chur na 4. miesto. Ona sama však odohrala iba 5 zápasov a na svoj bodový účet si počas nich pripísala 2 body (1+1).  

Slovenky v zahraničí | MICHAELA ŠPONIAROVÁ  # 3 (CZE) 

Miška zrealizovala v máji prestup späť do svojho českého klubu 1.SC TEMPISH Vítkovice, kde už nepochybne patrí k stabilným oporám. Celkovo odohrala za tento klub 138 zápasov a nazbierala neuveriteľných 201 kanadských bodov.  Métu 200 bodov dosiahla len tento víkend. Túto sezónu sa zúčastnila všetkých zápasov a so štatistikou 15+15 si drží post 2. najproduktívnejšej hráčky súťaže. Spolu so spoluhráčkami Ferenčíkovou a Krištofovou sa držia na víťaznej vlne už 12. zápasov, čo celkovo z Vítkovic robí lídra extraligy.  

Slovenky v zahraničí | CHUPEKOVÁ LAURA # 6 , PUDIŠOVÁ LINDA # 42 (CZE)

Naše mladé, ešte len 19-ročné  talenty z Kysuckého N.M.  v ostravskom klube FBC ČPP BYSTROŇ GROUP OSTRAVA  pomaly preberajú zodpovednosť na seba, o čom svedčia aj čísla. Linda kraľuje zaujímavej celoligovej štatistike – najviac strelených gólov v presilovke.

Doteraz nazbierala v 12. zápasoch 18 bodov (9+9) a Laura s 11. odohratými zápasmi (7+6) určite nezaostáva. Svojou nekompromisnou presnosťou si tvoria bodový priemer na zápas cez hranicu 1,2. So svojím klubom obliehajú 3. miesto tabuľky, avšak väčšia nádielka zápasov ich ešte len čaká a my im budeme držať palce. 

Chupeková a Pudišová si vysvetľujú hernú situáciu s Pavlínou Bačovou. FOTO: Flickr FBC Ostrava


Všetkým našim dievčatám, spomenutým i nespomenutým v článku, prajeme za hranicami Slovenska úspešnú a najmä v zdraví odohranú sezónu. Veríme, že všetky sa budú aj naďalej baviť florbalom a každým zápasom prekonávať svoje limity. V budúcom diele nášho cyklu Slovensky v zahraničí sa pozrieme bližšie aj na ďalšie naše dievčatá. 

Zdroje štatistík: Český florbal, Swiss unihockey, Svensk Innebandy
 



Odoberajte newsletter