Slovenské juniorky len milimetre od senzácie, ale za odvedenú hru si zaslúžia veľkú pochvalu!

Premiérový súboj na svetovom šampionáte junioriek v Uppsale, vyšiel slovenským reprezentantkám proti šesťnásobným majsterkám sveta Švédkam, na výbornú! Dievčatá bojovali ako o život a vytvorili súdržný kolektív. Na víťazstvo to síce nestačilo a Švédkam sme podľahli 2:4, no ak by sme dievčatám po dnešnom stretnutí spočítali modriny od zblokovaných loptičiek z florbaliek Švédok, bolo by to asi vysoké číslo, ale po takomto výkone a zápase ich nemôže bolieť nič. Všetky si za dnešný výkon zaslúžia obrovskú pochvalu.

 

Dievčatá nastúpili úžasne motivované a s obetavým odhodlaním. Dokonca mali aj prvú šancu zápasu. Dalo by sa povedať, že domáce Švédky boli na začiatku trochu zaskočené húževnatosťou Sloveniek, ktorým nechýbala zdravá drzosť a odhodlanie. Hral sa obojstranne výborný a rýchly florbal s prevahou Švédok, ale naše dievčatá mierne technické nedostatky nahrádzali bojovnosťou. Prvé vážne ohrozenie našej bránky bolo v polovici tretiny, keď za gólmankou Ninou Vartovníkovou zazvonilo brvno. V trinástej minúte dievčatá zaváhali pri striedaní a niekoľko sekúnd hrali dokonca v šiestich, čoho si rozhodcovia nevšimli, no naše súperky dokázali po prvý raz rozvlniť sieť. Švédky s pribúdajúcim časom získavali prevahu, no lavička našich žila a dievčence na ihrisku čelili majsterkám sveta ako mohli. V 16. minúte severankám zatrnulo, keď čistú gólovku nepremenila Patrícia Štefánková. Z protiútoku sa však po druhej žŕdke triasla naša bránka.

 

Tlak domácich silnel a Slovenky po 32 sekundách inkasovali po druhý raz. Tentoraz skórovala Hanna Othberg. Počas piatej minúty druhej časti sme dokonca dostali príležitosť zahrať si presilovku. Boli sme na polovici Švédok, no nevyťažili sme z toho gól. V priebehu ôsmej minúty potrebovala ošetrenie ruky brankárka Vartovníková a hneď po nej nešťastným spôsobom bez zavinenia súperky, odišlo koleno Alicke Brodňanovej, ktorá v zápase predčasne skončila. Želáme jej skoré uzdravenie. Duel musel pokračovať a zverenkyne trénera Jiřího Typla sa v jedenástej minúte dočkali druhej presilovej hry. Výhodu o jednu hráčku sme síce nevyužili, ale vzápätí to prišlo! Obrovský výbuch radosti, pretože Linda Pudišová zavesila k tyčke a znížila na senzačných 1:2. V závere tretiny faulovala Michaela Krajčová, čo rozhodcovia ocenili dvomi minútami ale dievčence Švédkam odolali.

 

Na začiatku tretieho dejstva sme takmer minútu hrali ešte v oslabení, no úspešne. Švédky stále búšili, ale doslova nepriestrelná Vartovníková na čele so všetkými hráčkami, ktoré jej pomáhali, odolávali ďalej. Trpezlivosť v obrane priniesla stratu loptičky severaniek, čo do brejku 2 na 1 využili Laura Chúpeková s Patríciou Štefánkovou, ktorá do prázdnej bránky dokonca vyrovnala na 2:2. Hráčkam Tre Kronor veru už dávno takto netieklo do topánok... Slovenky zacítili príležitosť a trochu viac občas otvorili obranu, keď sa nestihli vrátiť, čo necelých deväť minút pred koncom zápasu využila Minna Karlson a dostala domáce reprezentantky do vedenia. Takú radosť po góle Švédky zrejme už dlho neprežívali. Dve minúty pred koncom po našom oddychovom čase sa majsterky sveta zavreli na vlastnej polovici a bránili jednogólový náskok. Hra bez brankárky priniesla tlak aj šance, ale gól sme sekundu pred koncom do prázdnej bránky inkasovali my. Švédky vyhrali 4:2, ale naše dievčatá si zaslúžia maximálnu pochvalu a obdiv!

 

Hlasy po zápase:

Jiří Typl (tréner Slovenska): „Z našej strany to bol pekný a vydarený zápas, ktorý sa Švédkam zrejme nepodaril podľa ich predstáv. Dievčatá plnili pokyny a vynaložili veľkú snahu. Pokračujeme ďalej, zajtra nás čaká druhý náročný súboj proti Češkám.“

Nina Vartovníková (najlepšia hráčka a brankárka Slovenska): „Bol to veľmi náročný zápas do ktorého sme vstupovali s tým, že budeme zodpovedne plniť všetky pokyny trénera a budeme robiť všetko, čo bude v našich silách aby sme odohrali dobrý duel, čo sa nám myslím podarilo.“

SLOVENSKO U19 – Švédsko U19 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)



Odoberajte newsletter