Slovenskí rozhodcovia nechýbali na prestížnych medzinárodných turnajoch!

Až dve slovenské rozhodcovské dvojice dostali šancu pískať medzinárodné zápasy počas reprezentačnej prestávky

Roman Cibik a Michal Tomáš sa predstavili na kvalitne obsadenom juniorskom Polish Cupe, kde slovenskí juniori obsadili 7. miesto a dvojica Tomáš Beňo s Romanom Sklenicom zase na medzinárodnom Turnaji troch krajín v kategórii junioriek.


Dobré meno slovenskému florbalu a slovenskej rozhodcovskej obci opäť urobili dve stabilné a kvalitné rozhodcovské dvojice. Nomináciu od IFF dokázali premeniť v zodpovedné výkony a jedna z nich si dokonca zapískala aj finále turnaja v Poľsku. Reč je o Romanovi Cibikovi a Michalovi Tomášovi, ktorí dostali dôveru a na prestížnom mládežníckom Polish Cupe, kde nechýbala ani slovenská juniorská reprezentácia, to muži s píšťalkami dotiahli až do zápasu o zlato medzi Českom a Švédskom. 

Na turnaji v Poľsku odpískali dovedna 4 stretnutia, ktorých úroveň bola veľmi vysoká. Viac prezradili samotní aktéri, ktorí ocenili možnosť pískať na medzinárodnej scéne po dlhej dobe. "V prvom rade sme veľmi radi, že sme sa po dlhšej "covidovej" dobe dostali opäť na medzinárodné zápasy. Kategóriu juniorov sme rozhodovali na medzinárodnej scéne vôbec po prvýkrát. Musím však povedať, že zápasy nie sú o nič jednoduchšie ako medzinárodné zápasy mužov. Celkovo sme na Polish Cup-e rozhodovali 4 stretnutia, z ktorých každé bolo v podstate iné. Pre rozhodcov určite najťažšie stretnutie sme mali nedeľné finále, v ktorom proti sebe nastúpili Švédsko a Česká republika. Hráči si nedarovali ani centimeter ihriska a bol to zápas, ktorý nám dal opäť obrovské množstvo skúseností. Samozrejme patrí vďaka aj organizátorom, ktorí nám dali dôveru rozhodovať finále." hodnotí Roman Cibik.

Juniorský Polish Cup bol obsadený prvou TOP 4 sveta, čo z neho robilo skutočne kvalitnú prípravu na Majstrovstvá sveta v Dánsku a akési malé Majstrovstvá sveta. Úroveň zápasov tak bola skutočne vysoká, čo potvrdil aj Roman Cibik: "Juniori sú draví, energickí, siloví, technicky veľmi zdatní a chcú sa ukázať v najlepšom svetle pred vstupom do mužskej kategórie. Každý zápas, ktorý sme rozhodovali bol v niečom špecifický. Napríklad duely Fínov a Švédov proti nižšie tabuľkovo postaveným tímom boli celý zápas v réžii favoritov, no ani takýto zápas nieje jednoduchý.

Obaja z dvojice Cibik - Tomáš sa zhodli na tom, že najnáročnejším duelom bolo jednoznačne finále turnaja. "Asi nikoho neprekvapí, keď poviem, že medzinárodná úroveň je niekde úplne inde. Každý zápas bol úplne iný ale ten finálový bol naozaj špecifický, keďže sa v ňom streli momentálne asi dve najlepšie krajiny na svete v U19. Bolo v ňom veľmi veľa súbojov, situácií na posúdenie a my sme si ho naozaj užili. Potlesk na konci od oboch tímov a divákov bola pre nás pekná bodka za celým turnajom." zhodnotil pôsobenie na turnaji Polish Cup Michal Tomáš. 

A ako vidia svoje šance byť súčasťou Majstrovstiev sveta juniorov v Dánsku koncom apríla? 

"Nominácie na IFF podujatia nie sú v našich rukách. Z našej strany sme podali na Polish Cup-e maximum a teraz nám zostáva len veriť a čakať na zverejnenie nominácie. Veľmi radi by sme však boli súčasťou Majstrovstiev sveta." dodali zhodne obaja z dvojice. 


Radosť z výkonov a nominácií slovenských rozhodcov na medzinárodné podujatia neskrýval ani predseda komisie rozhodcov a observerov Jakub Kučera: 

"Som veľmi rád za chalanov, ktorí dostali nomináciu na medzinárodné turnaje. Každá medzinárodná skúsenosť je pre naších rozhodcov veľmi dôležitá. Som rád, že vzorne reprezentujú Slovenských rozhodcov. Roman Cíbik s Michalom Tomášom dokonca rozhodovali finále na juniorskom turnaji Polish Cup. Tento zápas bol určite jedným z najťažších v ich kariére a podľa mojích informácií ho zvládli s prehľadom, čo ma veľmi teší. Svojími výkonmi na tomto turnaji určite zaklopali na dvere juniorských MS v Dánsku. Teraz už bude na kompetetných v IFF ako to vyhodnotia, ale my pevne veríme, že aspoň jedna slovenská dvojica sa opäť predstaví na majstrovstvách sveta."


Druhá slovenská rozhodcovská dvojica zase dostala možnosť pískať 3 zápasy na Turnaji troch krajín v kategórii junioriek. Tomáš Beňo a Roman Sklenica si úroveň turnaja organizovaného Českým florbalom v Hradci Králové pochvaľovali. 

"Turnaj ako taký bol veľmi dobre zorganizovaný. Zabezpečené sme mali všetko potrebné na bezproblémovú prípravu na zápas, od ubytovania, šatní a občerstvenia, skrátka komfort potrebný na podanie čo najlepšieho výkonu. Turnaj hodnotíme pozitívne, opäť sme mali možnosť získať nové skúsenosti na medzinárodnom fóre a zúžitkovať nadobnudnuté, i keď v trochu netradičnom svete pre nás, v ženskom florbale. Dostali sme možnosť rozhodovať tri zápasy žien do 19 rokov, zápas Česka so Švajčiarskom a dva zápasy Fínska so Švajčiarskom." zhodnotili pôsobenie na turnaji v Česku Beňo a Sklenica. 

Rozhodcovia majú pred sebou záverečnú časť sezóny v najvyšších súťažiach. Do finále ide základná časť Extraligy mužov a neskôr bude na programe play off, ktoré môže ponúknuť viaceré zaujímavé a vypäté zápasy. Dvojica Sklenica Beňo navyše získala možnosť pískať finále súťaže, ktorej sa účastnia tímy z Maďarska, Rakúska a Slovinska. 

Tomáš Beňo a Roman Sklenica po zápase na Turnaju troch krajín. FOTO: Český florbal


Obom vyššie spomenutým rozhodcovským párom držíme palce na domácej scéne a prajeme čo najviac ďalších odpískaných duelov na  medzinárodnej scéne. 


Fotogaléria


Odoberajte newsletter