Slovensko má predsa len zástupcu aj vo Švédsku

V ostatných dňoch rezonuje florbalovým svetom predovšetkým masívny odliv šikovných hráčov z českej najvyššej do švédskej najvyššej súťaže. Do kolísky florbalu však zamieril aj jeden Slovák, hoci nie do elitnej SSL. Peter Kachnič si bude obliekať dres tímu Karlstad IBF Ungdom, ktorý pôsobí v tamojšej tretej najvyššej súťaži.

„Do Švédska som odišiel kvôli Erazmu na miestnu Karlstad University, takže som rád, že sa mi to podarilo skombinovať aj s florbalom,“ vysvetlil Peter Kachnič pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) svoje dôvody odchodu na sever Európy. 

Karlstad je hlavné mesto provincie Värmland. Má viac ako 60 000 obyvateľov. Mesto sa rozkladá pri ústí rieky Klarälven do najväčšieho švédskeho jazera Vänern. Sídli v ňom napríklad aj známy hokejový klub Färjestads BK.

Počas uplynulého víkendu absolvoval Kachnič aj prvé súťažné stretnutie vo švédskej I. divízii, čiže tretej najvyššej súťaži, kde pôsobí „béčko“ či mládežnícky tím inak druholigového Karlstadu. Jeho družstvo zvíťazilo nad Sandareds IBS 7:6. Jeho nový tím je po štyroch dueloch na štvrtom mieste 12-člennej tabuľky.

„Žiaľ, prvé tri zápasy som nemohol nastúpiť, keďže medzinárodný prestup trval dlhšie ako som čakal, kvôli miernej nekompetencii ľudí tu v Karlstade. S tímom trénujem už od polovice augusta, kedy som prišiel. Máme skvelý kolektív, asi hlavne vďaka tomu, že všetci sme vo veku 20-24 rokov. Čo sa týka úrovne, na to, že ide o tím z tretej najvyššej ligy, stále to prevyšuje úroveň slovenskej extraligy a myslím, že tímy tejto súťaže by mali šancu hrať aj okolo 10.-11. miesta v najvyššej českej lige,“ uviedol 21-ročný obranca. 

Život v Škandinávii je známy svojou vysokou úrovňou a v čase, keď Švédi pristupujú k pandémii inak ako zvyšok sveta, to platí dvojnásobne. V krajine Vikingov sa už zapáčilo aj niekdajšiemu hráčovi Tsunami Záhorská Bystrica či českého TJ Sokol Královské Vinohrady. „Za dva mesiace som už teda čo-to stihol. Je to tu jednoducho skvelé, či už sa jedná o prírodu, ľudí a taktiež florbal,“ uzavrel Kachnič.



Odoberajte newsletter