Snom Sklenicu je, aby sa florbal stal konečne olympijským športom

Náročnú úlohu majú v každom kolektívnom športe rozhodcovia. Sú často kritizovaní nielen samotnými aktérmi zápasu ale aj fanúšikmi, či funkcionármi klubov. Preto je nesmierne dôležité motivovať ich a podporovať v činnosti. Súčasťou ankety Slovenského zväzu florbalu „Florbalista roka 2019“ preto bola aj kategória Rozhodca sezóny. V nej uspel skúsený arbiter Roman Sklenica.

 

„Ocenenie ma veľmi potešilo a samozrejme, že ma zaväzuje do ďalšej náročnej práce. Trochu ma zároveň mrzí, že sa nevyhodnocuje rozhodcovská dvojica a teda pár, ale uvedomujem si, že na Slovensku je veľmi málo stabilných rozhodcovských dvojíc. Teší ma, že druhé miesto patrí práve môjmu kolegovi Tomášovi Beňovi, s ktorým sa tejto činnosti spolu venujeme už sedem rokov. Čiže moje ocenenie je zároveň aj jeho,“ vyslovil najlepší rozhodca sezóny 2018/2019 Roman Sklenica, ktorý zároveň prezradil, že si je istý, že jeho kolega mu víťazstvo nezávidí. „My sme už tak dlhodobo nastavení, že táto práca je pre nás tímová. Tomáš mi určite nezávidí a rovnako aj ja by som mu prípadné víťazstvo dožičil.“

 

Tak ako víťaz ankety naznačil, je nutné aby sa na Slovensku podstatne zvýšil počet stabilných rozhodcovských dvojíc, pretože v súčasnosti sa väčšina medzi sebou kombinuje, neustále mení a dopĺňa. „Uvedomujeme si túto skutočnosť a postupne na tom všetci pracujeme. Chce to však ešte trochu času,“ povedal predseda Komisie rozhodcov bratislavského regiónu.

 

Nová sezóna klope na dvere a najskúsenejšia slovenská rozhodcovská dvojica to bude mať opäť náročné hoci Sklenica plánuje trocha vypustiť. „Zostávame rozhodovať extraligu mužov, no plánujeme obmedziť počet zápasov. Bude to spôsobené hlavne zmenou mojej práce, pretože som začal pracovať v Čechách, čo spôsobí, že nebudeme dostupní florbalu každý víkend ako v minulosti. Čo sa týka medzinárodných aktivít, tie závisia od nominácie zástupcov Medzinárodnej florbalovej federácie. Jednotlivé nominácie sa však tvoria približne mesiac pred začiatkom podujatí,“ ozrejmil školiteľ regionálnych a začínajúcich rozhodcov.

 

Nielen športovci majú svoje vysnívané ciele. Rozhodovať rôzne finálové súboje turnajov, či domácich najvyšších súťaží je motivujúce, taktiež účasť na Majstrovstvách sveta. Roman s Tomášom však majú ešte nesplnený sen. „Chcel by som sa dožiť toho, že bude florbal olympijským športom. Je to podľa mňa sen každého florbalistu aj nás rozhodcov. Čo sa týka nás dvoch s Tomášom, radi by sme sa na medzinárodnej scéne prepracovali na svetový šampionát mužov. Na to však ešte potrebujeme nazbierať potrebné skúsenosti,“ ukončil Sklenica.



Odoberajte newsletter