Spišiaci do prvej ligy mužov, kto prinesie do extraligy nový vietor?

Klub FbC Young Arrows Spišská Nová Ves v sezóne 2019/20 z extraligy mužov vypadol, pretože obsadil posledné dvanáste miesto tabuľky. Pred sezónou 2020/21 však Spišiaci odkúpili licenciu od FBK Púchov a zachovali tak svoju účasť v najvyššej súťaži. Ligový ročník sa však nedohral a klub sa po dlhšom váhaní rozhodol od novej sezóny v extralige nepokračovať a požiadal zväz o preloženie do nižšej prvej ligy mužov. Včera im LK SZFB v žiadosti vyhovela.

 

„Dlho sme uvažovali či pre nás po skúsenostiach z predchádzajúcich dvoch sezón bude zaujímavé pokračovať v najvyššej súťaži mužov, pretože sa nám výrazným spôsobom zúžil káder mužov ale aj juniorov a tak by sme neboli dôstojným súperom pre ostatné družstvá súťaže. Nechceme znevažovať meno klubu zlými výsledkami a taktiež ani vážnosť tejto súťaže a preto sme zvolili túto alternatívu. Potrebujeme prebudovať káder a dnešní dorastenci, ktorých máme dostatok, ešte nedozreli a potrebujú rok či dva, aby sme mohli uvažovať o určitej konkurencie schopnosti ostatným klubom. Získané skúsenosti z prvej ligy možno časom zúročíme a v budúcnosti sa pokúsime o návrat,“ povedal predseda FbC Young Arrows Spišská Nová Ves Peter Mišenda, ktorý na otázku či im k tejto vzniknutej situácii dopomohla pandémia povedal: „Určitú stratu vnútornej motivácie najmä z radov mládeže sme spozorovali a nemožno to vylúčiť, ale v rozhodovaní a získaní určitého času, čo s klubom do budúcna urobíme, nám táto situácia pomohla. Veríme, že sme sa nastavili dobre, čo sa prejaví v neskoršom období.“

 

Zástupcovia Ligovej komisie SZFB zvážili všetky fakty a na základe predpisov Spišiakom túto alternatívu schválili. „Klubu zo Spišskej Novej Vsi sme na základe predloženej žiadosti o preradenie družstva z extraligy mužov (MEX) do 1.ligy mužov (M1) s platnosťou od sezóny 2021/2022 vyhoveli. Uvoľnilo sa tak miesto v súťaži a my budeme v nasledujúcich dňoch postupovať podľa súťažného poriadku, článku 3, podľa ktorého budú oslovené kluby v poradí v akom majú pre prípadný záujem o účasť v najvyššej súťaži,“ povedal predseda Ligovej komisie SZFB Lukáš Blaško. Povráva sa aj o odstúpení licencie extraligového klubu FBC 11 Trnava, ktorý sa zrejme dohodne s prvoligovým družstvom ŠK VICTORY Stars Dubnica nad Váhom. Do novej sezóny mužskej extraligy, ktorá sa v súčasnosti intenzívne pripravuje tak môžu dva iné kluby priniesť nový vietor.


Ďalšie články


Odoberajte newsletter