Šponiarová pred Švédskom: hrať zodpovedne a nezlyhávať v súbojoch

Slovenský tím je plne aklimatizovaný na západe Švajčiarska a pripravuje sa na svoje prvé vystúpenie počas tohtoročných MS. Pred krstom ohňom proti Švédsku sme sa rozprávali s jednou z opôr Michaelou Šponiarovou, ktorá verí v zodpovednú hru a minimalizovanie zbytočných chýb.

 

V roku 2015 začínali naše florbalistky svoju púť majstrovstvami sveta proti Rusku, pripísali si víťazstvo 4:2, ktoré ich naštartovalo k trinásť či pätnásťgólovej nádielke v ďalších vystúpeniach. Šampionát 2017 zase začínal dvanástimi gólmi v sieti Singapuru. Tento raz už dávno pred žrebom naše dievčatá vedeli, že cesta bude úplne iná a hneď ich prvým súperom bude Švédsko. „Je to krst ohňom, ale myslím si, že to z nás rýchlo opadne. Je to dobré, že sa potom môžeme naplno sústrediť na zápasy s Českom a Lotyšskom. Nepočítame s tým, že budeme v zápase dominovať, ale rozohráme sa a otestujeme konkrétne veci do ďalších zápasov,“ skonštatovala Michaela Šponiarová.

 

Pre florbalových znalcov sa o tomto výbere vôbec rozpisovať netreba. Ide o suverénne najlepšie družstvo sveta, čo je potvrdené ôsmimi získanými titulmi majstra sveta. Nikto iný na trón nevystúpil ani za ostatných šesť rokov. Fínky im vo vzájomných zápasoch občas nejakú prehru pripraviť dokážu, ale na MS sa dievčatá z žlto-modrom dokážu pripraviť tradične bezchybne. „Recept, ako hrať na Švédsko, ešte nikto nenašiel. Hovorí sa, že nemajú úplne top brankárky, treba sa snažiť veľa strieľať a tlačiť sa do zakončenia,“ naznačila jedna z opôr nášho tímu.

 

Prostredníctvom webu Medzinárodnej florbalovej federácie Švédky opisujú svoj florbal ako neustále napredujúci, vďaka čomu sú schopné hrať ešte rýchlejšie a tvrdšie ako v minulosti. V Neuchâteli to chcú potvrdiť a práve Slovenky budú prvým celkom, ktorý im bude vzdorovať. „Nejdeme si vyslovene po prehru, musíme hrať zodpovedne a nesmieme zlyhávať v osobných súbojoch,“ dodáva Šponiarová.

 

Dejiskom tohto duelu, rovnako ako všetkých slovenských skupinových, bude hlavná hracia plocha. Zimný štadión Patinoire du Littoral však za halami v Tampere, Ostrave či Bratislave zaostáva. „Pravdou je, že tá hala mi príde trochu 'smutnejšia', čo možno spôsobuje aj kontrast s eufóriou počas našich domácich majstrovstiev sveta. Uvidíme, organizátorom sa možno podarí zohnať deti zo škôl, vďaka ktorým to zaplnia,“ dodáva optimisticky sedemnásťbodová hráčka z minulého šampionátu.



Odoberajte newsletter