Štatistiky dopingovej kontroly IFF v roku 2020

V roku 2020 iniciovali zástupcovia Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) celkovo 34 dopingových kontrol, čo je menej ako v predchádzajúcich rokoch, keď Covid-19 výrazne ovplyvnil plánované činnosti. V testoch iniciovaných IFF nedošlo k žiadnemu porušeniu antidopingových pravidiel.

 

„Množstvo dopingových kontrol bolo výrazne nižšie, ako sa pôvodne plánovalo, kvôli pandémii Covid-19, ktorá ovplyvnila mnoho plánovaných podujatí na národnej aj medzinárodnej úrovni. V priebehu roka sa ešte uskutočnili niektoré testy a Antidopingové organizácie sa riadia testovacími pravidlami Covid-19 zverejnenými Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA),“ informuje manažérka IFF pre komunikáciu a antidoping Merita Bruun.

 

Z týchto 34 IFF testov sa 16 testov uskutočnilo v rámci podujatí IFF a 18 bolo testov IFF mimo vrátane troch vzoriek analyzovaných na ESA (moč) a troch vzoriek analyzovaných na GHRF (moč).

 

Vzorky analyzované na látky stimulujúce erytropoézu (ESA, napr. EPO) a rastový hormón (GH) / faktory uvoľňujúce rastový hormón (GHRF) sú vo florbale na 5% úrovni. To zodpovedá požiadavkám technického dokumentu WADA pre športovú špecifickú analýzu (TDSSA). Cieľom TDSSA je chrániť čistých športovcov vypracovaním analýzy minimálnej úrovne pre zakázané látky, ktorým hrozí zneužitie v konkrétnych športoch.

 

Štatistiky dopingovej kontroly IFF sa nachádzajú TU.



Odoberajte newsletter