Súboj poľských súrodencov sa odkladá. Bratovi chýbali prehry so mnou, podpichuje mladší

Pred sezónou 2020/2021 rozšírili káder Nižnej dvaja poľskí legionári. Obranca Konrad Pelczarski a útočník Jan Jaskierski zbierajú prvé skúsenosti so slovenskou extraligou a už zajtra mali nastúpiť na zápas 7. kola na palubovke 1. FBC Trenčín. A rozhodne by išlo o pikantný súboj.

Práve v 1. FBC Trenčín totiž pôsobí trojica iných poľských reprezentantov, ktorí hrajú na Slovensku už druhú sezónu. Ide o Mateusza Turwoňa, Lukasza Widurského a Karola Pelczarského. Podobnosť mien posledného uvedeného a letnej akvizície Nižnej pritom nie je náhodná. Konrad z kádra Oravčanov je mladší brat Karola z Trenčína. 

„Trénujem s ním celý život. Odkedy sa pred rokom presťahoval na Slovensko, často ma presviedčal, aby som aj ja prestúpil. Stavím sa, že mu veľmi chýbali prehry s malým bratom,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Konrad Pelczarski, ktorý presne pred mesiacom oslávil osemnáste narodeniny.

Okolnosti to zariadil tak, že bratská dvojica si na spoločné meranie síl, pôvodne naplánované na blížiacu sa sobotu, musí počkať dobu neurčitú. Poľskí legionári si však už pred prestupom boli vedomí toho, že takáto situácia môže nastať. „Vedeli sme, do čoho ideme a čo sa momentálne deje vo svete, ale naša láska k florbalu zvíťazila a preto sme chceli napriek všetkému ísť na Slovensko,“ uviedol dobre stavaný bek.

Priznal, že na medzinárodný transfer ich naviedlo už spomenuté trio krajanov z 1. FBC Trenčín. „Myšlienka hrať na Slovensku sa zrodila počas minulého ročníka. Naši kolegovia z Poľska, ktorí pred ním prišli pod Tatry, nám to odporučili. V lete sme sa skontaktovali s chlapcami z Nižnej a požiadali sme ich, či by sme si mohli vyskúšať tréning a ukázať im, čo je v nás,“ prezradil Pelczarski. „Keď sme išli na Oravu prvýkrát, netušili sme, čo nás čaká. Chlapci z Nižnej nás vrelo privítali medzi sebou, čo nás veľmi potešilo. Na začiatku sme boli trochu v strese, ale myslím si, že sme sa rýchlo dokázali aklimatizovať,“ dodal.

Prekážkou nebola ani jazyková bariéra, ktorá je síce mierna, ale predsa existuje. „Poľština a slovenčina sú veľmi podobné jazyky, takže väčšinou je to tak, že spoluhráči na nás hovoria po slovensky a my im odpovedáme našou rodnou rečou. Niekedy sa však stane, že vzniknú nedorozumenia, čo najmä počas zápasov môže byť nepríjemné a preto sa snažíme čo najrýchlejšie naučiť po slovensky,“ vysvetlil poľský šampión zo sezóny 2018/2019 s tímom Górale Nowy Targ,.

 V našej najvyššej súťaži stihol odohrať zatiaľ tri zápasy bez bodového zisku. Jaskierski v dvoch stretnutiach získal jednu asistenciu. „Zatiaľ som toho veľa neodohral, ale čo som si všimol, zdá sa mi, že úroveň ligy je na vysokej úrovni. Určite je to kvalitnejšia súťaž ako v Poľsku. Osobne si na rýchle tempo hry stále iba zvykám,“ uzavrel Konrad Pelczarski, ktorý sa predstavil aj na ostatných majstrovstvách sveta juniorov v kanadskom Halifaxe.



Odoberajte newsletter