Švajčiari dali bodku za florbalovým rokom 2020

Vo Švajčiarsku sa už florbal v kalendárnom roku 2020 s najväčšou pravdepodobnosťou hrať nebude. Rozhodla o tom tamojšia federácia, ktorá predĺžila súťažnú prestávku, ktorá mala pôvodne platiť do konca novembra. Nehrá sa od 23. októbra. Michal Dudovič, Ronald Gašparík, Katarína Klapitová či Matúš Gajdoš a Sára Adamcová tak musia čakať ďalej.

Kompetentní okrem predĺženia prerušenia všetkých florbalových súťaží oznámili aj absolútne zrušenie tohtoročných edícii Švajčiarskeho pohára i tamojšieho ligového pohára. Finále Švajčiarskeho pohára bolo na pláne 27. februára 2021 v Berne.

Na základe pravidiel platných v krajine „helvétskeho kríža“ by sa pritom najvyššia súťaž žien i mužov mohla hrať, Švajčiarsky florbal sa však rozhodol inak. 

„Už v októbri sme sa zachovali zodpovedne a rovnako sme sa k tomu postavili aj teraz. Čísla prípadov ochorenia covid-19 vo Švajčiarsku sú síce stabilizované, ale stále sú na vysokej úrovni. Sme preto presvedčení, že v súčasnosti ide o správne rozhodnutie, hoci nás veľmi mrzí, že florbalová loptička si ešte musí odpočinúť. Veľmi dúfame, že sa situácia v najbližších dňoch a týždňoch upokojí a v januári budú môcť súťaže pokračovať,“ povedal prezident Švajčiarskeho florbalu Daniel Bareiss, cituje ho web Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF).

„Helvéti“ aktuálne pracujú s variantom, že by sa zápasy najvyšších súťaží mužov a žien začali hrať už medzi Vianocami a Novým rokom, pripravujú však aj scenáre, ako by mohol vyzerať ligový reštart v januári. Už teraz je však jasné, že nižšie ligy sa skôr ako v roku 2021 nespustia.

Mužská NLA má za sebou aktuálne päť kôl, v ženskej najvyššej súťaži stihli absolvovať o dve kolá viac. Medzi mužmi je na priebežnom prvom mieste Dudovičov Wiler-Ersigen, v ženskej NLA je na líderskej pozícii Klapitovej Chur.



Odoberajte newsletter