Švédi riešia diskrimináciu. Prerušenie súťaží má na stole ombudsman

Švédska florbalová federácia (SIBF) má problém. Jej krokmi sa bude zaoberať ombudsman. Dôvodom je údajná diskriminácia, pre ktorú na ňu minimálne dve osoby podali oficiálnu sťažnosť. 

Predmetom sťažností je nedávne rozhodnutie prerušiť tri zo štyroch divízií druhej najvyššej ženskej súťaže Allsvenskan. To by samé o sebe nebol až taký problém, ten je však v tom, že muži v rovnakej výkonnostnej kategórii hrať môžu. 

Vo viacerých regiónoch vo Švédsku sa v ostatných dňoch sprísnili protipandemické opatrenia, ktoré sa, samozrejme, dotkli aj športu. V praxi to znamená prerušenie tréningovej i súťažnej činnosti klubov. Existujú však aj výnimky – zjednodušene, kluby, ktoré platia svojich hráčov môžu pokračovať. Potom je už na každej federácii, aby si určila pravidlá a vyhodnotila, kto spĺňa parametre profesionála.

Švédska florbalová federácia rozhodla, že najvyššie súťaže budú pokračovať, takisto aj druhá najvyššia súťaž mužov. Lenže ženská Allsvenskan už nie. „To je zrejmá diskriminácia na základe pohlavia. Zákon z roku 2018 pritom jasne hovorí, že je nutné zaviesť rovnaké práva a možnosti bez ohľadu na pohlavie a Švédska florbalová federácia ho týmto konaním porušuje, keďže umožnila pokračovanie súťaže mužov, ale ženám pokračovať zakázala,“ uviedol jeden zo sťažovateľov, cituje portál svt.se.

„Nemôžem povedať nič iné, iba to, že je to evidentná diskriminácia na základe pohlavia,“ tvrdí  iná osoba, ktorá sa obrátila na kanceláriu ombudsmana pre diskrimináciu. Oficiálny web tejto kancelárie tvrdí, že iba malé percento tipov a sťažností vedie k vyšetrovaniu. 

Generálny tajomník SIBF Mikael Ahlerup však federáciu bráni.

„Rozumiem, že je to okamžite vnímané ako diskriminácia a je to zlé. Niekto si môže naše rozhodnutie vysvetliť tak, že existuje rozličné sledovanie mužského a ženského florbalu. Lenže v našich rozhodovacích procesoch toto nebol kľúč. Rozhodovali sme sa na základe stanov a odporúčaní úradov. Celé to vnímame v širších súvislostiach a chceme zabrániť ďalšej vlne pandémie. Verím, že ľudia, ktorí našu činnosť registrujú, vedia, že SIBF dlhodobo bojuje za rovnaké možnosti pre všetkých,“ vyhlásil podľa innebandymagazinet.se.



Odoberajte newsletter