Švédska federácia rozhodla o zostupe, Dalen sa búri

Predčasný koniec sezóny 2019/2020 v najvyšších florbalových súťažiach vo Švédsku a s tým spojené rozhodnutia vyvolali v krajine vlnu nevôle. Medzi kluby, ktoré cítia krivdu patrí Dalen, ktorý v ženskej SSL obsadil trinástu priečku a kompetentní určili, že umiestnením prišiel o príslušnosť medzi elitou.

Dalen, ktorý stihol v predčasne ukončenej sezóne odohrať 24 zápasov delili od Warbergu, ktorý sa napokon zachránil na 12. pozícii, iba dva body. Zástupcovia klubu veria, že hráčky Dalenu by v zostávajúcich dvoch kolách dokázali bojovať o zotrvanie v súťaži a rozhodnutie federácie považujú za nespravodlivé.

Preto sa klub odvolal a vznikla aj petícia za rozšírenie najvyššej súťaže žien. „Napríklad hádzanári sa rozhodli súťaže rozšíriť. Nerozumiem, prečo by to tak nemohlo byť aj vo florbale. Je to škandál. Mali sme dvojbodové manko a v hre bolo ešte šesť bodov. Dlhé roky máme mužský aj ženský tím v SSL a právom tam patríme. Rozhodnutie federácie neakceptujeme a odvoláme sa voči nemu,“ uviedol manažér Dalenu Urban Karlsson, referuje o tom Innebandymagazintet. Klub sa voči rozhodnutiu oficiálne odvolal vo štvrtok. Jeho najbližšiu budúcnosť tak má teraz v rukách Národná športová komisia Riksidrottsnämnden.

„Naďalej sa považujeme za družstvo najvyššej súťaže. Veríme, že Národná športová komisia pôvodné rozhodnutie federácie zmení a dá nám za pravdu. Ak nie, urobíme všetko pre to, aby sme už v budúcom ročníku postúpili nazad. Myslíme si však, že máme veľké šance uspieť s odvolaním. Rozhodnutie federácie považujeme za ‚Lex Dalen‘,“ dodal. Petíciu za rozšírenie súťaže podpísalo online už viac ako 2000 ľudí.

Na stranu Dalenu sa pridal aj tradičný švédsky klub Pixbo. „Nesúhlasíme s rozhodnutím federácie. Sme presvedčení, že ide o porušenie pravidiel fair-play. Preto si myslíme, že by sa najvyššia súťaž mala v budúcej sezóne rozšíriť na pätnásť účastníkov,“ píše sa v stanovisku Pixba.

Opačný názor však zastáva prezidentka Švédskej florbalovej federácie Märit Bergendahlová. „Rozhodli sme sa v súlade a na základe našich pravidiel a predpisov. Rozumiem tomu, že viaceré družstvá na čele s Dalenom sú nespokojné a môžu sa cítiť ukrivdene. Ani my nie sme radi, že nastala takáto nepríjemná situácia. Koronavírus však nie je spravodlivý. Niektorí ľudia stratili svojich blízkych, iní majú zase problémy v práci. To nie je spravodlivé. My sme sa rozhodli tak, ako sme s ohľadom na pravidlá, uznali za najsprávnejšie,“ myslí si šéfka švédskeho florbalu, cituje ju švédsky web SVT.

V rozšírení súťaží nevidí riešenie. „O rozšírení SSL sme ešte pred pandémiou hovorili už viackrát a vždy sme sa zhodli, že to nie je správne. Preto si nemyslím, že by to v tejto chvíli dávalo nejaký zmysel,“ dodala.



Odoberajte newsletter