Švédske majsterky v problémoch, budúcnosť klubu je ohrozená

Jeden z najlepších ženských klubov na svete a víťaz švédskej najvyššej súťaže v predčasne ukončenej sezóne 2019/2020 IKSU sa ocitol v nemalých problémoch. Organizácia IKSU, pod ktorú spadajú kluby vo viacerých športových odvetviach v meste Umea dočasne pozastavila podporu pre florbalistky. Ich budúcnosť je v súčasnosti otázna.

„Už dlho sme mali pocit, že nie sme pre organizáciu dôležití a tento krok to, žiaľ, iba potvrdzuje,“ uviedol v oficiálnom komuniké manažér klubu Jocke Sjöström. Okamžite po oznámení vzniknutého problému sa objavili otázky, čo bude so sedemnásobnými švédskymi majsterkami ďalej. „Nepretržite mi zvoní telefón. Volajú fanúšikovia, sponzori či niekdajšie hráčky a pýtajú sa, či nám môžu nejako pomôcť. Rozprával som sa aj so zástupcami federácie. Je fajn vnímať aspoň takúto podporu, lebo mám pocit, že zo strany združenia sa jej, žiaľ, nedočkáme,“ dodal.

V rozpakoch zostala aj kapitánka družstva Emelie Wibronová. „Je to pre všetkých, vrátane mňa, veľký šok. V meste Umea som sa usadila a zariadila si veci tak, aby som mohla hrať florbal za IKSU. Rovnako sú na tom aj ostatné hráčky. Sťahovanie sa inde nie je pre mňa alternatíva. Buď budem hrať za tento tím alebo vôbec. Je mi zle zo situácie, do ktorej sme sa dostali,“ vyhlásila hviezdna reprezentantka Švédska.

Štart IKSU v budúcej sezóne je momentálne ohrozený. „Nejde iba o peniaze, ale aj o vnútorné nastavenie. Možno sa nám podarí začať ročník, ak zoženieme dosť finančných prostriedkov, ale je to iba krátkodobé riešenie. Otázka je, ako môžeme pokračovať pod organizáciou, ktorá sa ku nám takto správa? Vieme, že kríza spôsobená koronavírusom sa týka nás všetkých, ale myslel som si, že ideme touto cestou spolu. Uvidíme, čo sa dá robiť. Musíme však podniknúť náležité kroky rýchlo, pretože ak sa nám nepodarí pokračovať, hráčky si môžu nájsť nové kluby,“ dodal Sjöström.



Odoberajte newsletter