Test florbalových rozhodcov. Koľko nabehajú počas zápasu a koľko spália kalórií?

Rozhodcovia sa otestovali: Kalórie ako v piatich hamburgeroch 

Tipnete si, koľko za jeden zápas nabehá florbalový rozhodca? Možno nezaškodí pomôcka v podobe porovnania s futbalom, kde sa tieto údaje bežne sledujú a uvádzajú u hráčov.


Hracia doba florbalu je oproti futbalu dvojtretinová (3 x 20 minút) a ihrisko svojou plochou 40 x 20 m zhruba desatinové. Správna odpoveď znie: aj vyše 10 000 krokov! Ukázalo to smart zariadenie na ruke arbitra Jána Kubaščíka v sobotňajšom šlágri 17. kola florbalovej extraligy mužov medzi vedúcim obhajcom titulu 1. FBC Florbal Trenčín a druhým v tabuľke FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina (napokon 4:3 pre domácich).

 
Jakub Kučera počas šlágru 17. kola. Foto: SZFB/Peter Kapusta


„Treba si pritom uvedomiť, že zďaleka nejde o nejaký pohodový výklus so slúchadlami v prírode. Táto aktivita je spojená s nepretržitou koncentráciou na hru, čiže so sprievodnou veľkou mentálnou záťažou,“ upozorňuje šéf komisie rozhodcov Jakub Kučera.

Práve on bol na ihrisku v tandeme s Jánom Kubaščíkom, ale príslušnú funkciu na hodinkách si nespustil: „Cítil som, že akurát na mňa začína liezť nejaká choroba. Kolega to do značnej miery obetavo potiahol aj za mňa, nameralo mu to 10 100 krokov!“

Extraligoví rozhodcovia sa navzájom nevyzvali bez účelu: „Chceli sme získať nejaké podkladové dáta na koncipovanie prípravy aj stanovenie cieľových údajov na previerky fyzickej zdatnosti. Bola to teda prospešná zábava.“ 

Priemer bol 8 500 krokov. Na chvoste interného poradia figuruje hodnota 6 100 krokov. „Neprezradím, koho sa týkala,“ smeje sa Jakub Kučera a dodáva: „Nevypísali sme si žiadnu internú odmenu pre prvého ani trest pre posledného v tomto rebríčku. Každý máme iný štýl rozhodovania a spôsob delenia úloh medzi dvojicami. Navyše, niektoré duely sú jednostranné, dianie sa málo prelieva hore – dolu. Bolo by to teda neobjektívne.“

Pre zaujímavosť sú k dispozícii úplne detailné výstupy od Jozefa Miroslava Riečického, ktorý po boku Patrika Bulka viedol súboj Prešova so Snipers Bratislava (7:10). Urobil 8 738 krokov – v prepočte 7,82 kilometra. Jeho tep bol 147 BPM. Nuž a zaznamenaný energetický výdaj bol 1 242 kcal, čo je zhruba ekvivalent piatich hamburgerov.

Joshua Kimmich z futbalového Bayernu Mníchov pred troma rokmi v máji počas bundesligového stretnutia proti Borussii Dortmund nabehal 13,73 kilometra. V prepočte na florbalových 60 minút je to 9,15 km.
 



Odoberajte newsletter