Tréner Mrázek: Snažíme sa vyberať hráčov, ktorí majú potenciál priblížiť sa čo najvyššej medzinárodnej úrovni

Zverenci Radomíra Mrázka absolovali počas uplynulého predĺženého víkendu sústredenie v Trenčíne 

V M-Šport Centre si hráči užili poriadnu a výživnú porciu kvalitných a kondične náročných tréningov. Viac nám o priebehu zrazu, kritériách výberu hráčov do reprezentácie ale aj o ďalších témach prezradil samotný hlavný tréner 


Zrazu sa z rôznych dôvodov nemohli zúčastniť viaceré dlhoročné opory reprezentácie a tak prišla príležitosť otestovať si hráčov najmä zo slovenskej najvyššej súťaže a z dvoch najvyšších českých súťaží, v ktorých pôsobí viacero Slovákov. Dôraz na kondičnú prípravu v kluboch ale aj zlepšenie samotného individuálneho prístupu hráčov sa prejavil už aj na tomto zraze. "Na základe nominácie hráčov práve z niektorých týchto klubov môžem povedať, že to, čo je už vidieť v rámci niektorých ligových zápasov, sa prejavilo aj na poslednom kempe v Trenčíne. Chlapci prišli slušne pripravení, čo sa ukázalo v samotných tréningoch, ktoré boli ako vždy herné, veľmi intenzívne a navyše trvali 120 minút. Nikto z hráčov sa počas kempu nezranil a ani neochorel, čo je dobrá známka fyzického stavu." hodnotí prístup hráčov a ich fyzickú pripravenosť tréner Mrázek. 

 

Snažíme sa vyberať hráčov, ktorí majú z nášho pohľadu potenciál priblížiť sa čo najvyššej medzinárodnej úrovni.

 


Väčšina hráčov na zraze bola zo slovenskej najvyššej súťaže ale tréneri dali možnosť ukázať sa aj hráčom z Česka. "Mali sme možnosť doplniť káder aj o hráčov z dvoch najvyšších českých súťaží, ktorých tam pobehuje ešte pomerne veľa, ale nikto z nich v mojich očiach zatiaľ neukázal adekvátnu výkonnosť." pokračuje kouč Mrázek.

Tréningová záťaž na kempoch je prispôsobená tak, aby hráči boli čo možno pod najväčším tlakom na kondíciu s cieľom dosiahnuť ich rýchlu únavu. "Práve počas únavy hráčov nás najviac zaujíma, ako sú hráči schopní reagovať fyzicky, myšlienkovo ale aj mentálne. S hráčmi riešime základný koncept hry a prvky, ktoré sú nevyhnutné pre medzinárodnú úroveň. Počas únavy je opäť dôležité a kľúčové, ako sú schopní hráči tieto základné veci dodržiavať a riešiť."

Faktorov pre výber hráčov je viac

Tréner Mrázek pozorne sleduje zápasy slovenskej ale aj českej extraligy, kde nastupujú slovenskí hráči. "Jeden faktor, o ktorom si veľmi často florbalová verejnosť, ale aj hráči a tréneri myslia, že je najdôležitejší pri výbere hráčov ma osobne nezaujíma. Kanadské bodovanie - to mi veľa o pripravenosti, výkonnosti, schopnostiach, pohybe hráča na ihrisku, hernom myslení, charakter alebo typológii nepovie nič." 

Tréner Mrázek spolupracuje s trénerským štábom juniorskej reprezentácie a tak sledoval aj jej výkony na Polish Cupe, kde obsadila 7. miesto. 

Tréner Mrázek počas Majstrovstiev sveta mužov vo Švajčiarsku. FOTO: Michal Tarabík


"Spolupráca s juniorskou reprezentáciou je kľúčová pre obe strany v niekoľkých ohľadoch. S hlavným trénerom Jakubom Horeckým sme v pravidelnom kontakte. Jedna z vecí je príprava a herný koncept. Je nezmysel, aby juniori boli pripravovaní a hrali úplne iným spôsobom ako muži, pretože je vždy len otázkou času, kedy niektorí z týchto hráčov prejde do národného tímu mužov, kde by si musel zvykať na iné prostredie." 

Ďalšou vecou je aj výber v rámci typológie a charakteru nominovaných hráčov. Pre trénera Mrázka je oveľa dôležitejší správny výber hráčov ako výsledok na MS. "Správny výber hráčov je veľmi dôležitý a z môjho pohľadu by na vrcholný šampionát mali ísť hráči, ktorí sú, alebo by mohli byť, budúcnosťou slovenského florbalu na mužskej úrovni, či už v klube alebo v reprezentácii."

"Uprednostniť pri výbere, pre možno lepší výsledok na MS o niečo talentovanejšieho hráča, ktorý je ale flákač a lajdák a je len otázkou krátkej doby, že sa na florbal vykašle, pretože sa mu nechce makať, na úkor hráča, ktorý je možno menej talentovaný, ale k florbalu pristupuje zodpovedne a berie ho skutočne vážne, je z môjho pohľadu veľká chyba. Slovenský florbal už disponuje takou základňou a históriou, že by si tento prístup mohol a mal dovoliť." 

V Poľsku chýbalo trénerom niekoľko kľúčových hráčov a tím nebol v maximálnej možnej sile. "Opäť sa ukázal hlavný nedostatok, ktorý je na medzinárodnej úrovni "vyzlečený donaha" - kondícia. Akýkoľvek športový výkon vrátane florbalového bude vždy stáť a padať na kondičnej pripravenosti. Mohli sme vidieť, že pokiaľ chlapci mali palivo, tak boli schopní súperov brániť a byť nebezpeční v brejkoch. Bez paliva sa to ale na konci tretín začalo sypať. Do MS musia chlapci na sebe ešte poriadne zamakať." 


Domáca - slovenská scéna 

Pozrime sa na pohľad trénera Mrázka na aktuálnu sezónu slovenskej Extraligy mužov, ku ktorej sa na začiatku ročníka vyjadril, že sa v nej vyskytuje viac kvalitných zápasov, vyššie tempo a celkovo stúpa jej úroveň. Na programe sú posledné kolá základnej časti a blížime sa k vrcholu sezóny - play off. Má nejakých favoritov na postup do play off prípadne do TOP 4 vo vyraďovacej časti? 

"Nechcem konkrétne menovať, kto je na tom podľa mňa lepšie alebo horšie, nebolo by to fér. Ale myslím si, že v aktuálnej osmičke je 6 tímov, ktoré majú šancu ísť do semifinále, takže už v prvom kole play off očakávam veľmi vyrovnané zápasy a série. Rozhodovať budú šírky kádrov, kondícia a s ňou spojený zdravotný stav hráčov." 

Pozornému oku kouča neujdu ani výkony hráčov v Extralige juniorov. "Juniorskú extraligu sledujem hlavne s ohľadom na jednotlivých hráčov. Výsledky a tabuľka ma u mládežníckych kategórií nezaujímajú a pre mňa ako trénera niesú podstatné. Tabuľky sledujú hráči a fanúšikovia. Tréner mládeže je na prvom mieste zodpovedný za pripravenosť jednotlivých hráčov a až na konci tímu ako celku. V úlohe reprezentačného trénera (prípadne trénera extraligy mužov) ma zaujíma najmä výkonnosť jednotlivých hráčov, ktoré, ako som písal vyššie, nejde odvodiť z kanadského bodovania či tabuľky. Nie je dôležité, kto vyhraje juniorský titul. Víťazom v mládežnických kategóriách je u mňa ten, kto privedie na mužskú úroveň čo najviac ambicióznych, sebavedomých a pracovitých hráčov so správnymi návykmi."


Na záver sme neobišli ani pôsobenie slovenských žien na kvalifikácii v Taliansku. 

"Dievčatá odohrali super zápas so Švajčiarskom. Ďalšie zápasy boli skôr testom hernej a vnútornej disciplíny. Pokiaľ si ale chce ženský tím splniť sen v podobe semifinálovej účasti na MS, tak musia, rovnako ako muži, výrazne zdvihnúť kondičnú pipravenosť. Zápasy na MS v tom počte a pri minimálnom odpočinku skutočne veľmi bolia."


#trénerMrázek



Odoberajte newsletter