Tréner sezóny Tomáš Škarupa: "Robiť trénera znamená vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prevziať zodpovednosť za výsledky celého tímu."

Stal sa najlepším trénerom minulej sezóny (betRing Extraliga) a v tej novej bude trénovať nováčika betRing Extraligy - CAPITOL Floorball Club - Tomáš Škarupa

Minulú sezónu odohral pár zápasov práve za CAPITOL a popritom trénoval ŠK LIDO Bratislava - semifinalistu ročníka 2021/2022. Nakoniec z toho bolo pre bratislavský celok 4. miesto, najlepšie umiestnenie klubu v histórii mužskej extraligy.


Veľmi dobre si pamätá začiatky florbalu na Slovensku a celý jeho posun vníma pozitívne: "Dlho som si myslel, že florbal u nás zostane takým univerzitným športom, bez nejakej väčšej ambície ďalej sa rozvíjať. Dnes máme hráčov a hráčky v TOP ligách sveta, otvorene sa hovorí o tom, že chceme porážať najlepších a sezónu končíme na parádnom galavečeri. Veľmi sa z toho teším a dúfam, že to takto bude ďalej pokračovať. Moje ocenenie už bolo len takou čerešničkou na torte."

 

Tomáš Škarupa si kráča pre ocenenie tréner sezóny (betRing Extraliga) 

 

Tomáš kombinoval hráčsku kariéru s trénerskou, čo môže byť niekedy časovo náročné. Pôvodne ale o trénovaní vôbec nerozmýšĺal: "V podstate to celé vymysleli chalani v Lide. Ja som chcel s Capitolom postúpiť do extraligy a ešte aspoň jednu sezónu si zahrať s najlepšími. Vyvinulo sa to trochu inak a dnes sme v Capitole dohodnutí, že budem hrať aj trénovať. Bude to výzva." 

 

Tréner a hráč v jednom. FOTO: Michal Tarabík

 

Najlepší tréner minulej sezóny si uvedomuje, že budúca sezóna nebude pre nováčika súťaže jednoduchá: "Medzi 1. ligou a Extraligou je veľký rozdiel, takže budeme
musieť na sebe poriadne makať. Hlavne po kondičnej stránke musíme byť pripravení na 100%. Keď sa nám podarí spraviť playoff, tak bude v klube určite spokojnosť."

Trénerské remeslo so sebou nesie veľkú zodpovednosť a vie človeka doslova pohltiť. Pre rozvoj florbalu na Slovensku sú tréneri kľúčovými postavami a veľa záleží a bude záležať na ich práci práve na klubovej úrovni. Uvedomuje si to aj Tomáš Škarupa, pre ktorého je trénerské remeslo zmysluplným využitím času a odovzdaná energia vie byť prenesená späť vo forme úspechu: 

 

Robiť trénera znamená vystúpiť zo svojej konfortnej zóny a prevziať zodpovednosť za výsledky celého tímu. Ste nútený premýšlať, prichádzať s riešeniami a súťažiť s ostatnými. To všetko sú dôležité veci aj v bežnom živote. Sám som bol prekvapený, ako ma to dokázalo pohltiť. Keď potom človek vidí, že jeho úsilie aj prináša výsledky, tak je to skvelý pocit. Treba to zažiť. 

 

Tomášovi prajeme veľa úspechov na jeho trénerskej aj hráčskej ceste a nech ho trénovanie aj naďalej baví a napĺňa.  


Chcete sa aj vy stať florbalovým trénerom? Neváhajte a začnite. Všetko podstatné nájdete TU: 

https://www.szfb.sk//sk/article/ako-sa-stat-trenerom

https://www.szfb.sk/sk/article/komisia-vzdelavania-a-talentovanej-mladeze


Fotogaléria


Odoberajte newsletter