Tréner vicemajstrov Siheľský: Sezóna nám vyšla, skončili sme druhí, ciele boli splnené

Obhajoba druhého miesta a tretie striebro z najvyššej súťaže mužov pre klub zo Záhorskej Bystrice

Cesta Tsunami Záhorská Bystrica do finále viedla v play-off cez Žilinu a Florko. Vo finále zverenci Dáriusa Siheľského nestačili na trenčiansky 1. FBC 


Záhoráci dokráčali po piatykrát do finále najvyššej súťaže a po dvoch tituloch brali tretie striebro. FOTO: Hugo Votruba


Úvod sezóny nebol ideálny

Napriek záverečnému tímovému úspechu, vstup do sezóny nebol podľa slov trénera Dáriusa Siheľského ideálny. "Vstup do sezóny nebol ideálny, keď celé leto klub riešil výber hlavného trénera mužov, ktoré bolo nie mnou postavené do roviny „ja alebo on“. Keď sa otázka hlavného trénera vyriešila, ostávalo nám už veľmi málo času na doplnenie družstva hráčmi, pretože z minuloročnej vicemajstrovskej súpisky nám odišlo až 16 hráčov, čo naozaj predstavovalo existenčný problém A družstva." 

Pre trénera Siheľského boli klubom stanovené ciele a potrebné doplnenie kádra výzvou. "Bola to pre mňa výzva, pretože klub zadefinoval svoje ciele a na aktuálny stav družstva to boli vysoké ciele. Ciele sezóny boli play-off a vytvoriť 13+2 hráčov schopných dôstojne odohrať zápasy mužskej extraligy. Vzhľadom na „zdĺhavé letné trénerské dobrodružstvo“ sa nám podarilo družstvo doplniť len o troch externých hráčov, zvyšok sme doplnili našimi juniormi, prípadne dorastencami. Celkovo nás bolo 15+3."

Tréner Tsunami Záhorská Bystrica - Dárius Siheľský. FOTO: Michal Tarabík/Floorball Frames

 

"Bola to pre mňa výzva, pretože klub zadefinoval svoje ciele a na aktuálny stav družstva to boli vysoké ciele. Ciele sezóny boli play-off a vytvoriť 13+2 hráčov schopných dôstojne odohrať zápasy mužskej extraligy."


Začínali prakticky od "nuly" 

Tím zo Záhorskej Bystrice prešiel pred sezónou výraznou obmenou a začínal prakticky od nuly. Tréner Siheľský tomu musel urobiť viaceré nevyhnutné kroky. 

"Keďže družstvo bolo z väčšej časti nové, potrebovali sme začať takmer od „nuly“ a tomu som prispôsobil aj ročný tréningový cyklus, ktorý obsahoval tri kondičné mezocykly. Po celú sezónu sme išli podľa detailov ročného tréningového cyklu a v rámci dosiahnutia cieľov jednotlivých mezocyklov. Tým chcem napísať, že sme sa nepozerali veľmi na herné výsledky, presilové hry, hry v oslabeniach a podobne."

Po základnej časti obsadili Siheľského zverenci piate miesto a do vyraďovacej fázy tak vstupovali mimo pozícií, ktoré umožňujú výber štvrťfinálových súperov. Napriek tomu opäť potvrdili, že v najdôležitejšej fáze sezóny jednoducho vedia zapnúť na správne obrátky. Dôležitý faktor potvrdili hneď v úvodnom kole proti Žiline (druhá po základnej časti), ktorú zdolali 3:1 na zápasy. 

"Načasovanie formy na play off podľa mňa priamo súvisí s tým, že sme mali tréningový proces podľa dopredu naplánovaného ročného tréningového cyklu." dodal tréner Siheľský. 

Cesta Tsunami pokračovala proti košickému Florku. V druhom najväčšom meste Slovenska dokázali vyhrať hneď prvý duel, podobne ako v sérii proti Žiline. Dôležitosť bodu z ihriska súpera zúročili na domácej pôde a po roku opäť dobehli do finále. 

Radosť trénera Siheľského po postupe do finále. FOTO: Michal Tarabík/Floorball Frames


Starý známy 1. FBC Florbal Trenčín 

Vo finále ich nečakal nik iný, ako obhajca titulu spod hradu Matúša Čáka. Dnes už 7-násobný slovenský majster bol pre tím trénera Dáriusa Siheľského výzvou s ktorou sa dokázal popasovať a hneď v úvodnom zápase série o titul obhajcov poriadne potrápil, prehral rozdielom dvoch gólov 4:2. Druhý duel už ale toľko príležitostí na zdramatizovanie zápasu Tsumami nedostalo a tréner Dárius Siheľský nešetril chválou na finálového súpera. Pre jeho zverencov to bola obrovská škola, ktorá im dala veľa skúseností smerom do budúcnosti a zároveň možnosť rastu. 

Séria presunutá na domácu pôdu Tsunami a tretí zápas. Beznádejne zaplnená Viacúčelová športová hala v Záhorskej Bystrici videla napínavé florbalové divadlo a boj domácich o predĺženie sezóny do poslednej sekundy. Domáci síce prehrávali už 1:4 ale hnaní hlasivkami a rukami plnej tribúny nedali Trenčanom posledný zápas sezóny len tak zadarmo. Nakoniec z toho bola najtesnejšia finálová prehra 5:6. 

Druhé miesto, ciele splnené, uznanie kvalít súpera

Tréner Dárius Siheľský je s celkovým výsledkom po sezóne spokojný pretože dokázal naplniť tímové ciele. 

"Sezóna nám vyšla, skončili sme 2., ciele boli splnené. Sláva v tejto sezóne patrí ŠK 1. FBC Trenčín, za ďalší titul, ktorý si jednoznačne zaslúžil a veľké uznanie p. Ságovi, ktorý ma najväčší rukopis pod každým jedným titulom, jeho schopnosti sú asi v našom florbale jedinečné."

Tsunami ale dokázalo vo finále napísať iný príbeh. Okrem ťahúňov a lídrov štatistík ako je Peter Banga (2. najproduktívnejší hráč sezóny s 80 bodmi) a Maroša Kovaľa (51 bodov), zapracovali do zostavy nováčikov. 

"No ale my sme vo finále napísali iný príbeh, príbeh v ktorom sme zapracovali do základnej zostavy 2-3 hráčov, ktorí ešte pred pár rokmi boli len hráčmi B družstiev iných klubov a nepočítalo sa s nimi, že niečo niekedy vo florbale dokážu, no dokázali - plnohodnotne hrali finále!" uzavrel tréner Dárius Siheľský.

Hráči Tsunami Záhorská Bystrica počas finále. FOTO: Hugo Votruba



Odoberajte newsletter